Főoldal / Ehejt / Élménypedagógia gyermekotthonokban nevelkedő fiataloknak

Élménypedagógia gyermekotthonokban nevelkedő fiataloknak

A gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok társadalmunk különösen veszélyeztetett rétegét képezik, akik az önállóságukat elősegítő fejlesztési folyamatok nélkül végérvényesen a társadalom szélére szorulnak. Erre a tényre reagál az Európai Unió Erasmus+ Stratégiai partnerségek programja által támogatott Tavaszi szél projekt, amely közvetve és közvetlenül is hat a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokra.

 

A négy partnerintézmény által megvalósítandó, kétéves projekt célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a nevelőotthonban nevelkedő – különösen a speciális nevelési igényű – fiatalok ottani tartózkodásuk alatt minél hatékonyabb fejlesztő támogatást kapjanak annak érdekében, hogy a társadalom felelős, kezdeményező, kreatív és vállalkozó kedvű állampolgáraivá váljanak. Így növekedne az intézményekből kikerülő fiatalok foglalkoztathatósága, társadalmi integrációja, és nagyobb eséllyel tudnának belépni a munkaerőpiacra.

yuppi2

A projekt elérkezett a képzési és tesztelési időszakba, amely során az intézményekben dolgozó szakemberek tovább képezhetik magukat, elsősorban az élménypedagógia módszertanában, és a tudásukat gyakorlatba is ültethetik a gyerekekkel való munkában.

Az első képzés február 10–14. között zajlott Magyarországon, Galyatetőn, a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 23 szakembere számára. A résztvevők elméletben és gyakorlatban is megismerkedtek az élménypedagógia alapjaival. A jelenlévők számos tevékenységen – például hangulatformáló, csapatépítő játékok – vettek részt, és sok elméleti tudást – többek közt a komfortzónából való kimozdulás tudatosítása, a visszajelzés fontossága, a csoportdinamika alakulásának megismerése – is gyűjtöttek tarsolyukba, amelyeket otthon lelkesedve próbálnak majd ki a gyerekekkel, fiatalokkal. Így közvetett módon mint multiplikátorok járulnak hozzá az intézményekben nevelkedők személyiségfejlődéséhez.

A második képzésre március 10–13. között került sor Romániában, Szovátán, az Outward Bound Ifjúsági Központban, ahol a résztvevők beszámoltak az elmúlt hónap történéseiről, tapasztalataikról, hiszen azóta többen kipróbálták azokat a játékokat és módszereket, amelyeket februárban sajátítottak el. A saját élmény hozzájárul feltöltődésükhöz, önbizalmuk növekedéséhez, sikerélmények megtapasztalásához, konfliktushelyzetek könnyebb és hatékonyabb kezeléséhez. Saját bőrükön tapasztalták meg, hogy mit jelent kimozdulni a komfortzónából, és ez milyen személyes fejlődéshez vezet. Számos résztvevő új dolgokat tapasztalt meg saját magával kapcsolatban, és ezt a felfedezést a személyes és a szakmai életben egyaránt hasznosítani tudja.

yuppi3

A résztvevők tettre készen, fellelkesedve tértek haza, és elmondásuk szerint várják a képzés folytatását, hiszen áprilisban újabb kihívás elé állnak: a nevelők ötnapos programot kell levezessenek a két otthon fiataljaival, az eddig felhalmozott tapasztalatot felhasználva. Az Élményakadémia és az Outward Bound Románia trénerei csak facilitátorként lesznek jelen.

A Tavaszi szél projekt szakmai képzését a magyarországi Élményakadémia és az Outward Bound Románia trénercsapata biztosítja. Mindkét szervezet hasonló misszióval rendelkezik, és küzd annak érdekében, hogy minél szélesebb körben nyújtson fejlődési lehetőséget társadalmunk tagjai számára. Mindezt a természetben zajló és kihívó jellegű programok segítségével valósítja meg, amely nem mindennapi élményt és ezen élmények feldolgozását, tanulságok levonását kínálja a résztvevőknek.

A projektről bővebb információkat az Élményakadémia honlapján olvashatnak: http://elmenyakademia.hu/tavaszi-szel-nevelokepzo-program/

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük