Főoldal / Színes / Esküvői tortacsodák Lengyel László Levente kezéből

Esküvői tortacsodák Lengyel László Levente kezéből

Évek óta mestercukrászként tevékenykedik, különleges tortáival édesebbé varázsolja a párok menyegzőit. Leventével a tökéletes süteményekről, az igazán jó cukrászokról és a következő évek divatszíneiről beszélgettünk.

 

Hogyan lett belőled cukrász?

– Édesanyám elmondása szerint már kicsikoromban is edényekkel játszottam, nekem nem voltak érdekesek az autók. Ő rendszeresen sütött, így nálunk mindig volt sütemény, és én szívesen segítettem neki. A cukrásztörténetemhez hozzátartozik, hogy egy cukrászlabor mellett nőttem fel, ott végigkövethettem azt a folyamatot, amit anyum csinált otthon, csak sokkal nagyobb termelésben. Ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően hatodikos koromban már önállóan sütöttem. Kilencedikes koromban szerettem volna elvégezni egy cukrásziskolát, de az elkövetkezendő két évben nem volt erre lehetőségem, mert egyetlen ehhez hasonló képzés sem indult Székelyudvarhelyen. Elvégeztem hát egy teljesen más iskolát, de nem mondtam le az álmomról, mert ebben láttam önmagamat kiteljesedni.

toronyA líceum ideje alatt egyszer áthoztak Sepsiszentgyörgyről egy tanfolyamot Székelyudvarhelyre, amit el is végeztem, de itt csak elméleti oktatást kaptunk, a gyakorlati rész teljesen hiányzott. Egy kis idő elteltével az Elekes Kávézóba cukrászsegédet kerestek, igazából itt kezdődött a cukrásztörténetem. Megjártam a ranglétra összes fokát, először csak mosogattam, de emellett folyamatosan figyeltem a cukrász tevékenységét, és fél éven belül elő tudtam állítani az ottani repertoárt. Nem volt sok sütemény, viszont ipari mennyiségben kellett elkészíteni azokat, és igazán tetszett, hogy mélyvízbe ugorhattam, és végre azt csinálhattam, amit szeretek.

Akkor kezdett el körvonalazódni bennem, hogy mi lenne az igazi célom a jövőre nézve.

Mivel a kávézóban keretek közé voltam zárva, nem nagyon volt újításra lehetőségem, és egy idő után már egyhangúvá vált a munka – akkor úgy döntöttem, hogy fejlődni szeretnék, és egyik napról a másikra felmondtam. Fél év pihenés után újra munkában álltam, és 2001 óta a Frieske Pan pékségnél dolgozom mint cukrász. Itt kezdtem bontogatni a szárnyaimat, teljesen szabad kezet kaptam az alkotásban, így minden elképzelésemet meg tudtam és tudom valósítani, amiért a mai napig hálás vagyok.

Hálámat többször is kifejeztem különböző nagy volumenű alkotásokkal karácsonykor, húsvétkor, meg szerettem volna mutatni, hogy a mézeskalácsból is lehet igazi remekművet készíteni, aminek az emberek a csodájára jártak. A közösség részéről tanúsított nagy érdeklődés remek motiváció volt arra nézve, hogy ez az irányvonal jó, és így folytassam tovább.

teli kep

A főzés is hasonlóan jól megy, mint a cukrászat?

– Úgy szoktam mondani, hogy jobban főzök, mint sütök. Azért nem azt a szakmát választottam, mert a cukrászat sokkal nehezebb, érdekesebb volt számomra. Nem szeretem az egyszerű dolgokat, izgalmas, ha mindig van a dologban egy csavar. A főzés egy kicsit lazább, nyitottabb tevékenység, de a cukrászatban pontosan be kell tartani a szabályokat. Ha nem tartod be pontosan az alapanyagok (a liszt, a tojás, a cukor és a többi a járulékos anyag) arányát, akkor nem kapod meg a várt eredményt. Ugyanakkor a cukrászatnak is rengeteg ága van, az egyszerű sütemény elkészítésétől a hűtőtechnikákig, ezek mind olyan kis szeletek, amik magukkal ragadtak. Azért is választottam az esküvői tortákat, mert nem szeretem a monoton dolgokat, szívesen készítek ugyanolyan tortákat is, de nem látok bennük kihívást. Szeretem, ha a párok maguk jönnek az elképzeléssel, esetleg hoznak egy képet is hozzá.

Mitől jó egy cukrász?

– A jó cukrász attól jó cukrász, hogy akár ipari, akár kisebb mennyiségről beszélünk, bármit szívesen elkészít. Ha egy rózsát készítek is, beleteszem a szívemet, lelkemet a munkába, és ez mindig látszik a végeredményen. Minden esetben az kell vezéreljen, hogy egyre jobbat alkoss.

ketagu torta kep

Milyen a tökéletes sütemény számodra? Van olyan, ami igazán te vagy?

– Az egyik kedvencem a macaron, éppen azért, mert egy falatka, de többórás történet van a háta mögött, és nagyon nehéz tökéleteset alkotni. A macaronnak roppanós a teteje, belül pedig puha, a krémje selymes, ezt a tökéletes egyensúlyt nehéz eltalálni.

Ha valaki ebből megalkotja a tökéletest, akkor a többi sütemény is menni fog.

Hogyan képzeljük el azt a folyamatot, amikor megszületik egy igazi tortacsoda?

– Minden az alapanyag-beszerzésnél kezdődik, vannak prémiumkategóriás és középkategóriás ajánlataink, mindenki maga dönti el, hogy milyen tortát választ. Ezután következik a nyersanyag előkészítése (hetente például több mint tízezer tojást használunk el). Ha megsült a torta, megvárjuk, míg kihűl, közben pedig elkészítjük a krémet, lefőzzük az alapokat, kihűtjük, összeállítjuk, dermesztjük – ez megközelítőleg három órát vesz igénybe.

macaron

Miután kidermedt a torta, körbekenjük vajkrémmel, és visszarakjuk hűlni, hogy a vajkrém is megdermedjen, ez megvédi a tortát a kiszáradástól. Ezt követően kinyújtjuk a marcipánt, és igénynek megfelelően formázzuk. Az esküvői torták marcipándíszeit a hét elején szoktam elkészíteni, a különböző virágok és díszek a hét végén kerülnek a tortára.

Egy héten 6-10 esküvői tortát tudok elvállalni, ezért szoktam jelezni a pároknak, hogy minél hamarabb foglaljanak időpontot.

– A jó pap is holtig tanul – tartja a mondás. Te hol szoktad továbbképezni magad?

– Meghívásos alapon szoktam cukrászképzéseket tartani, abból a pénzből, amit ott keresek, továbbképzem magamat. Több alkalommal is voltam Budapesten különböző cukrászatoknál, mindig szeretek új technikákat elsajátítani. Emellett követem a francia cukrászokat, mert az általuk készített finomságok nagyon intenzív élményt nyújtanak mind látványban, mind ízben.

Melyek a következő évek divatízei, -színei, koncepciói a sütemények és torták terén?

– Esküvői torták tekintetében a dekorációkészítők diktálnak, mivel az esküvői torta kell kövesse a dekorációt, a csokor színeit, az esküvő világát. Télen inkább csokis tortát választanak, míg nyáron frissebb, gyümölcsösebb ízkombinációt. Van, aki a színeset, más a letisztult fehéret szereti, ami most vált divattá. A mostani esküvői expón a saját elképzeléseimet jelenítettem meg az elkövetkezendő divatról.

wedding expo

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük