Főoldal / Ehejt / Fülöp Mária: Nincs negatív töltöttségű versenyszellem

Fülöp Mária: Nincs negatív töltöttségű versenyszellem

A Régizenei Nyári Egyetem életébe bepillantást enged mindannyiunk számára a csembaló mesterkurzus oktatója, a Svájcból hazaérkező Fülöp Mária. A július 9-én megnyílt tizedik képzési évben – mintegy visszapillantó és keresztmetszet gyanánt – tanárokat, közreműködőket és diákokat kerestünk fel körkérdésünkkel.

 

Jubileumi villáminterjú-sorozatunkban a „belső szem” nyomán kívánunk ünnepi betekintést nyújtani. Ez a tíz esztendős munka kétségkívül történelmi jelentőségű: Romániában a zenei felsőoktatásban mindmáig nem létezik régizenei szakirány, mely másutt Európában már régóta bevett gyakorlat.

 

– Milyen hangulatban és várakozásokkal indul Csíkszeredába az idén tízéves csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem oktatójaként?

A hazaérkezés örömével indulok most is, mint majdnem minden évben az idei fesztiválra. Nagy megtiszteltetés számomra a meghívás, és örömmel tölt el, hogy a külföldön szerzett tudásomat és tapasztalataimat az itthon élő érdeklődőknek is átadhatom.

– Véleménye szerint miben különbözik a csíkszeredai képzés más helyszínek mesterkurzusaitól?

Családias, szeretetteljes, közvetlen, vidám a hangulat mind a kurzusokon, mind a fesztiválon. Nincs negatív töltöttségű versenyszellem.

– Milyen tanulságokat fogalmazott meg magának a kurzusok tapasztalatai révén?

A tanítással magam is mindig nagyon sokat tanultam, sőt talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy a legtöbbet tanultam a zenélésről, az emberekről. Ez természetesen a kurzusok alatt is ugyanígy működik. Tanítani számomra megújulást és felfedezést jelent. Nagy örömmel tölt el, ha azt látom, hogy ez a feltöltődés a tanítványoknak is átadható.

 


FÜLÖP MÁRIA

Sepsiszentgyörgyön született. Főiskolai képzését a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zenepedagógus hallgatójaként kezdte el, ahol mellékszakként csembalót tanult Botár Katalin és Erich Türk irányításával.

2004-ben egyéves Erasmus tanulmányi ösztöndíjat nyert a Trossingeni Zeneművészeti Főiskolára (Németország), ahol csembaló és régizene-tanulmányait folytathatta Franz Dieter Weitz és Marieke Spaans irányításával.

2011-ben a bázeli Schola Cantorum Basiliensis régizene-egyetemen mesteri fokozatú diplomát szerzett csembaló főszakon, Jörg-Andreas Bötticher irányításával. 2011 és 2015 között Lipcsében folytatta mesteri képzését Nicholas Parle vezetésével, ugyanitt csembalót és generálbasszust is tanított.

Szakmai tevékenységét Bázelben orgonistaként, csembalistaként és zenetanárnőként folytatja.

Tanulmányait az évek során számos mesterkurzuson való részvételével egészítette ki. Részt vett több gregorián tanfolyamon Magyarországon, illetve csembalóval kapcsolatos képzésen Magyarországon, Romániában, Ausztriában és Németországban, Jesper Christensen, Jacques Ogg, Nicholas Parle, Marieke Spaans, Bob van Asperen, Spányi Miklós, valamint Franz Dieter Weitz irányításával.

Szólistaként és számos kamaraegyüttes tagjaként többek közt Svájcban, Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Romániában lépett fel.

 

Csembalókurzus 2017:

A kurzus nyitva állt mind kezdő, mind haladó diákok vagy nem diákok számára. Célja: egy szép, könnyed és értelmes csembalójáték elsajátítása különböző stilisztikai, technikai, formai, harmóniai és ornamentikai kérdések megvilágítása és megválaszolása által. Egy könnyed, igényes és értelmes játékmód azonban nem csak a szólóművek előadásában, hanem a kamarazenében is létfontosságú. Mindehhez a basso continuo, számozott basszus vagy generálbasszus ismerete, értelmezése és helyes játékmódja elsődlegesen fontos.

A kurzus lehetséges munkanyelvei: magyar, angol, román vagy német.

 

Részlet a 2016-os nyári egyetem zárókoncertjéről:

A nyári egyetem programja itt olvasható.

 


KAPCSOLÓDÓ:

A Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Tanács és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem indításának történetéről itt írtunk részletesen.

 

Sorozatunk korábbi részei:

  1. rész – Vitárius Piroska: Nagyon erős hagyomány- és értékőrző, összetartó erőt érzek itt
  2. rész – Csata István: A Régizenei Nyári Egyetem kulcsfontosságú

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük