Főoldal / Ehejt / Garai Zsolt: Nagyon jó a tanári csapat

Garai Zsolt: Nagyon jó a tanári csapat

Tizedik éve kísérője a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak a Régizenei Nyári Egyetem, amelynek jubileumi kiadása ünnepélyes kurzuszáró koncertmaratonnal zárult július 14-én. Az évforduló különleges hangulatot ad az idei kiadásnak, amit mindannyian érzünk az egyetem közösségében. Villáminterjú-sorozatunkban ennek megragadására figyeltünk, válaszadóink segítségével.

 

Az ünnepi alkalom egyben személyes kiértékelésre és köszöntésre is alkalmat ad. Jubileumi sorozatunkban a „belső szem” nyomán kívánunk ünnepi betekintést nyújtani: tanárokat, közreműködőket és diákokat kerestük fel körkérdésünkkel, betekintést engedve a folyamatokba. Villámkérdéseinkre ezúttal a reneszánsz együttes mesterkurzusának magyarországi oktatója, Csörsz Rumen István és a korrepetitorok közül Garai Zsolt reagált – válaszaikat egybeollóztuk.

 

– Milyen hangulatban indul Csíkszeredába? Eltelt egy esztendő, mióta a Csíkszeredai Régizene Fesztiválról interjúztunk. Mi történt az ön régizenei munkájában, kutatásaiban ez év alatt?

– Csíkszeredába mindig várakozással teli lélekkel indulunk. A szó nemes értelmében izgatottak vagyunk. Képtelenség persze előre eltervezni minden részletet, hiszen tudjuk, mennyire sokrétű együttműködés várható helyben a szervezőkkel, a kurzus hallgatóival, a zenésztársakkal. De ez így szép, így hiteles. Nem végrehajtunk valamit, hanem beleéljük magunkat.

– Véleménye szerint miben különbözik a csíkszeredai képzés más helyszínek mesterkurzusaitól?

Szerintem nagyon jó a tanári csapat, továbbá már hagyománnyá vált, ami a jó szervezésben is kitűnik.

Csörsz Rumen István; Forrás: Petrőczi Éva blogja
Csörsz Rumen István; Forrás: Petrőczi Éva blogja

– Milyen tanulságokat fogalmazott meg magának a kurzusok tapasztalatai révén?

Érdemes a fiatal generációval megismertetni a barokk muzsikát, valamint magas szinten tanítani és minél autentikusabb módon előadni azt.

Én már jó ideje nem tanítok másutt, mint a Régizene Nyári Egyetemen, tehát egy rutinosabb tanár nyilván körültekintőbben fogalmazna. Számomra bizony a közös kísérletezés adja az egész kamarazene savát-borsát, akár saját zenekarainkban, akár a kurzus során. Éppúgy magukkal ragadnak a legkisebbek első összefüggő dallamai, fellépései, mint az a kegyelmi állapot, amikor az egyre profibb kamaraegyüttes magától, önszabályozóan működik, hiszen a tagjai úgyis egymásra figyelnek már. Idén ismét műsorra tűzhettünk vokális darabokat is. Óriási ajándék a fesztiválnak a kóruskurzus megalapítása, szerintem ez egészen új távlatokat ad majd a közös munkának.

– Mit kíván a csíkszeredai képzés leendő résztvevőinek és kollégáinak?

Kívánom, hogy használják ki az alkalmat, és vegyenek részt aktívan a kurzusokon, valamint folytassák kitartással és gazdagítsák továbbra is ezt a fesztivált.

– Melyik zenei művel köszöntené a X. éves évfordulót?

Bach triószonáta.

 

 


Csörsz Rumen István névjegye itt.

Garai Zsolt névjegye itt.

 

A csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem jelentősége országos léptékű, s a tíz éves munka történelmi jelentőségű is: Romániában hiánypótló ez a képzés, hiszen a felsőoktatásban mindmáig nem létezik kimondottan régizenei szakirány, mely másutt Európában már régóta bevett gyakorlat. A Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Tanács és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem indításának történetéről itt írtunk részletesen.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük