Főoldal / Ehejt / Ha meg tudod álmodni, meg is tudod valósítani!
Fotó: Erdély Bálint Előd

Ha meg tudod álmodni, meg is tudod valósítani!

Több mint négy évvel ezelőtt két udvarhelyszéki fiatal valami igazán különlegeset alkotott. A Vision Light nem pusztán egy dekorációs lámpa, hanem egy eszköz, ami segít megvalósítani céljainkat, és nem utolsósorban megtanít hálásnak lenni minden egyes napért. Hogy egy lámpa hogyan képes minderre? Erről beszélgettünk Panaite Ștefan Lucian ötletgazdával és Szász Zoltán Előd dizájnerrel.

 

– Azt mondjátok, hétköznapi emberek vagytok rendkívüli elszántsággal. Hogyan alkottátok meg a Vision Light lámpát?

Sz. Z. E.: Fiatalok és elszántak vagyunk, és vannak céljaink, amiket komolyan veszünk, és amikben hiszünk – ezért is alkottuk meg egyedi lámpáinkat.

Ștefannal nemrég ismertük meg egymást, de már az első találkozásnál érezhető volt, hogy olyan energia van benne, ami meggyőzött, hogy ez működni fog. Akkor én már elkezdtem foglalkozni önfejlesztési technikákkal, és örültem, hogy egy hozzám hasonló gondolkodású embert ismerhetek meg, akivel akár egy lámpában is ötvözhetjük ezeket a technikákat.

P. Ș. L.: A lámpa története úgy kezdődött, hogy megkaptam Rhonde Byrne Varázslat című könyvét, amely egy 28 napos hálagyakorlatot tartalmaz, minden reggel, miután felkelsz, le kell írnod tíz dolgot, amiért hálás vagy, és este is ugyanezzel a gyakorlattal nyugtázod a napot. Az élet játéka, hogy Bögözben kezdtem el írni a hálalistámat, és Balin fejeztem be.

Balin egyik reggel írtam a hálalistámat, előttem néhány fagylaltospálcika hevert, és arra gondoltam, miért ne írhatnám rá azokra a pálcikákra a háláimat. Így is tettem, majd egy gyertyatartószerű képződményt sikerült alkotnom belőle.

Az élmény, amiben részesültem, miközben készült, annyira felemelő és örömteljes volt, hogy ezt meg akartam osztani másokkal is. Mivel ennek a gyertyatartószerű dolognak az elkészítése eléggé időigényes volt, akartam egy egyszerűbb megoldást arra, hogy ezt az élményt előidézhessem.

Ezután megosztottam a képet a közösségi oldalakon, és azt vettem észre, hogy mindenkinek nagyon tetszik. A testvérem, aki üzletember típusú ember, bátorított, hogy csináljak belőle többet, és adjuk el. Ekkor jött az ötlet, hogy szerkezetet kell adni a gyertyatartónak, egy olyan keretet, ahová könnyen felcsatolhatod a hálalistádat. Így született a hálalámpa ötlete, ami az elmúlt négy év során sokat fejlődött, és amit ma Vision Light-nak hívunk.

Az ötlet kivitelezéséhez szükségem volt egy dizájnerre, így találkoztunk Előddel, és ekkor kezdődött el az igazi tervezés. Az első lámpa 2013-ban készült el Csíkszeredában.

visionlampa1
Fotó: Erdély Bálint Előd

– Miért a lámpát választottátok mint eszközt?

P. Ș. L.: Maga a fény mint szimbólum nagyon tetszik. A Vision Light magyarra fordítva víziófényt jelent, vagyis a lámpa, ami megvilágítja a víziódat.

Azt szeretnénk, hogy a célok kitűzésénél ez emberek ne a memóriájukból induljanak ki – múltbéli eseményekből, dolgokból, amiket láttak, hallottak, tapasztaltak, hanem merjék használni a képzeletüket, és építsenek egy méltó jövőképet, egy víziót maguknak, majd abból induljanak ki. Merjék vágyaikat átváltoztatni célokká, és ha ez megvan, akkor lépjenek ki, és cselekedjenek erős hittel és hálával.

– Miért motivációs idézeteket választottatok a lámpákhoz?

P. Ș. L.: Ez nem egy egyszerű dekorációs lámpa, hanem önfejlesztésre is szolgál. Minden lámpának négy oldala van, és mindegyik oldalára más dolgot javasolunk felírni.

Ha önfejlesztés céljából vásárolod meg a lámpát, akkor azt tanácsoljuk, az első oldalra írd fel tisztán, mi az, amit el akarsz érni. Ezt mindenképp úgy érdemes, hogy az ember leül, és egyedül átgondolja, milyen álmai, céljai vannak. A lényeg, hogy amikor elkezdesz gondolkodni, éld is bele magad, mintha a vágyad már beteljesült volna. Így reggel, amikor felébredsz, és ránézel a lámpára, újra átélheted azt az érzést, amit papírra vetettél.

A második lapnál, ha már eldöntötted, mi az, amit akarsz, keresd meg azokat az embereket, akiknek már sikerült ezt elérniük, és figyeld meg, hogy ők hogy csinálták. Szerezd meg a receptet. Nézd meg, miben különböznek tőled, milyen a karakterük, a hozzáállásuk, a szokásaik, és melyek azok a lépések, amiket céljuk elérése érdekében megtettek. Ezt követően írd le, mire jutottál, hogy majd követhesd a jó példákat.

A harmadik lapra írd fel azokat a dolgokat, amelyekért már most hálás lehetsz. Gondolj a családodra, a barátaidra, az egészségedre…

A negyedik rész talán az egyik legerősebb. Ide jön a miérted. Miért akarod azt, amit akarsz? Fogalmazd meg, hogy miért akarod, miért fontos számodra elérni azt a célt? Ez majd felépít a gyengébb napokon.

A lámpa forgatható, így azt az oldalt nézed, amelyiket szeretnéd.

visionlampa3
Fotó: Erdély Bálint Előd

– Ha elérem a felsorolt céljaimat, vennem kell egy másik lámpát?

P. Ș. L.: Nem, mivel a lámpa négy oldala mágneses lapokból áll, így azok cserélhetők. A lámpa 12 lappal érkezik, ebből négy fotópapír, négy üres, vászon mintájú papír és négy motivációs lap. A lámpát vizualizációs eszköznek terveztük, de mindenki azt ír vagy rajzol rá, amit szeretne. Lehet saját dizánjt vagy fotókat is kérni rá, egyik vásárlónk például a feleségét akarta meglepni, és az esküvői fotóikat kérte a lámpára. Izgatottan számolt be a sikeréről.

  A lámpák csak dizájnelemekként funkcionálnak, vagy olvasni is lehet a fényüknél?

Sz. Z. E.: Az oldalak levehetők, így ha több fényre van szükséged, olvasáshoz is elegendő fényt biztosít a lámpa.

Az új lámpa egy beépített, külső akkumulátorral működik, így tetszés szerint bárhová elhelyezhetjük a lakásban. Ez a modell néhány hónapja készült el, de folyamatosan fejlesztjük és optimalizáljuk.

visionlampa2
Fotó: Erdély Bálint Előd

Minden felületen angolul promováljátok a lámpákat, miért van ez így?

P. Ș. L.: Sok variáción gondolkodtunk, hogy hogyan értékesítsük a lámpákat. Elsősorban Amerika, Kanada volt a célközönség, ezért vannak angolul a bemutatók. Az a tapasztalatunk, hogy itthon kevésbé nyitottak erre az emberek, álmodozni sem mernek igazán, nemhogy azt tisztán megfogalmazzák, kitűzzék célnak, és még ki is tegyék az éjjeliszekrényükre.

A Vision Light jelenleg prémium minőségben kapható, ami a román piacon relatív drága. Éppen ezért dolgozunk egy új prototípuson, ami itt, Kelet-Európában is piacképes áron lenne kapható.

Kiknek ajánljátok a Vision lámpákat? Véleményetek szerint a lakás mely területein érvényesülnek a legjobban?

P. S. L.: Azoknak az embereknek ajánljuk, akik szeretik a kihívásokat, nincsenek még kiégve, nyitottak, szeretnek önfejlesztéssel foglalkozni.

Sz. Z. E.: Véleményünk szerint a lámpák az éjjeliszekrényen érvényesülnek a legjobban, így a jól megszokott televízió vagy számítógép helyett nyugodtan és hálásan aludhatunk el, reggel pedig céltudatosan és motiváltan kezdhetjük a napot.

 

A Vision Light by Inis lámpákról további információk itt.

visionlampa4
Fotó: Erdély Bálint Előd

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük