Főoldal / Ehejt / Hamarosan rajtol Románia legnagyobb és legrégebbi régizene-fesztiválja

Hamarosan rajtol Románia legnagyobb és legrégebbi régizene-fesztiválja

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál nyolc országból érkező meghívottakkal várja koncertjeire július 14-től közönségét, ám a július 10-én kezdődő Régizene Nyári Egyetem is kínál előzetesen zenei élményeket. A www.regizene.ro honlapon elérhető végleges program mentén dr. Filip Ignác Csabát, a rendezvény művészeti tanácsadóját kértük fel a kínálat áttekintésére.

 

– A Csíkszeredai Régizene Fesztivált Románia legrégebbi és legnagyobb régi zenei fesztiváljaként tartják számon: 1980-tól számítják a létrejöttét, és, mint közismert, 1986–1990 között betiltották. A legnagyobb jelző azt jelenti, hogy ez az a fesztivál Romániában, ahol a legtöbb világhírű együttes megfordul egyazon kiadás során. Továbbá a fesztivál rangjelzője az is, hogy kik a meghívottak – magyarázta dr. Filip Ignác Csaba majd hozzátette: idén a rendezvény mottója „Tanzen und spingen, singen und klingen”, amit így fordított le a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezőcsapata: „Táncolva ugrálni, dalolva zengeni”. Amint azt a mottó is jelzi, a rendezvény témája idén a német zene. A német régi zenének erdélyi vonalon is van egy erőteljes jelenléte a szászok révén, a német zeneszerzők olyan szintű barokk zenét írtak Erdélyben, mint akár Németországban vagy Nyugaton – így a program egyik különlegessége, hogy ilyen, erdélyi szász zenére beállított koncertekre is sor kerül majd.

A fesztivál fő meghívottja az Ausztriából érkező Unicorn együttes, amelyet Michael Posch alapított 1991-ben. Művészetük középpontjában a hiteles hangszerelés és a historikusan dokumentált rögtönzés áll. Csíkszeredában ezúttal német középkori zenét fogunk tőlük hallani.

UNICORN_postkarte

 

Premier: historikus klarinét

– Minden évben próbáltunk olyan hangszert elhozni, amely különlegességszámba megy, főleg Csíkszeredában. Most eljutottunk a historikus klarinéthoz: ilyen hangszer még nem szólalt meg eddig a fesztiválon. A francia Le Baroque Nomad együttes egyik tagja játszik majd rajta, és innen jött az ötlet, hogy hívjuk meg tanítani is – emelte ki premierként a rendezvény művészeti tanácsadója, majd hozzáfűzte: nagyon sok diák tanul klarinéton az országban, és abban reménykedik, sokan jönnek majd el meghallgatni a különleges hangzású historikus klarinétot, és aki megnézi, idővel talán majd ő is egy ilyen fajta muzsikálás felé hajlik.

 

Programszemle

Az immár végleges program a www.regizene.ro oldalon böngészhető. A Régizene Nyári Egyetem már július 10-én megkezdődik, ennek keretében lesznek olyan tudományos előadások a Márton Áron Gimnáziumban, amelyek a nagyközönség számára is nyilvánosak.

A fesztivál „nulladik napján”, szerdán kerekasztal-megbeszélésre kerül sor, amelyet Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője moderál, és amelyet élőben közvetít is a rádió.

– A beszélgetés során megemlékezünk Kobzos Kiss Tamásról, akit ezelőtt négy évvel huszadik alkalommal hívtunk meg a fesztiválra. Sajnos tavaly távozott közülünk, így a meghívott zenésztársakkal őrá emlékezünk. A beszélgetés meghívottjai lesznek Erdal Şalikoğlu Törökországból, aki sokat koncertezett Tamással együtt, továbbá Csörsz-Rumen István, Sudár Balázs és Pécsi L. Dániel Magyarországról. A beszélgetés szüneteiben pedig zenélnek is a meghívottak – bocsátotta előre a művészeti vezető.

Csütörtöktől rajtol a koncertek sorozata. Az első koncert szintén Kobzos Kiss Tamásnak állít emléket a Mikó-vár udvarán felállított nagyszínpadon. Az emlékkoncerten a kerekasztal-beszélgetés meghívottjaihoz csatlakozik Michael Posch furulyaművész is, aki a bécsi Clemencic Consort régi zenei projektjeiben alkotott együtt Kobzos Kiss Tamással.

Az emlékkoncertet fesztiválnyitó nagykoncertként az Unicorn fellépése követi. Esténként 10 órától idén is a Mikó-vár bástyájában hangolnak a meghívottak halkabb, beltéri hangzásra írt művekkel. A késő esti muzsikálások sorát megnyitva, csütörtökön a The Little Light Consort svájci együttes viola da gamba consorton nyújt majd nagyon finom és érdekes zenét Csíkszeredában.

 

„Direkt érkező érzések”

– Egyébiránt a várudvari koncerteken is elektromos hangosítás nélkül zajlanak a koncertek, ezért ezek idejére a kicsikkel érkező hallgatóságnak gyerekfoglalkozásokat biztosítanak a szervezők. Jó döntésnek bizonyult, hogy néhány éve kivontuk a hangosítást a Régizene Fesztivál koncertjeiről, mert másképpen szólal meg a zene, amikor direkt, nem pedig a hangfalakon keresztül kapja a hallgató. Közvetlenebb tud lenni, direktebben jönnek az érzések is, amiket közvetít – részletezte dr. Filip Ignác Csaba.

Pénteken hallgatható meg a Régizene Nyári Egyetem diákjainak hangversenye: a hagyományos, házias koncert keretében mutatkoznak be a résztvevők. Este a Barokk Fesztivál Zenekar és a Barokk Fesztivál Kórus közös hangversenyére várják a közönséget a szervezők, ahol barokk zene lesz műsoron egy koprodukció eredményeként: Ulrike Titze koncertmesternek, aki több éve a fesztiválzenekar szakmai vezetője, és Steffen Schlandtnak, a brassói Fekete Templom orgonistájának közreműködésével.

Péntek este 10-től Németországban és Olaszországban élő művészeket hallgathatunk a bástyában: a barokk trombitán játszó Hegyi Gábor, és a tőlünk elszármazott, csembalón és pozitív orgonán játszó Cipriana Smărăndescu közös koncertje a Nem csak Bach címet viseli.

Szombaton a gyermekeké a vár, ahol idén is reneszánsz játékokat lehet kipróbálni. De lesz Tálentum játszóház, Arany Griff Rend és Lóci-színpad bábszínház Lázár Attilával.

Szombaton a koncertek sorát már délután 5-kor megnyitja a benti teremben a bukaresti Lyceum Consort, valamint a Kájoni Consort Barótról, majd a várudvaron 6 órától folyamatosan követik egymást a következők: a Carmina Renascentia Nagykárolyról szász és sváb zenével, 7 órától a Musica Historica, 8 órától a franciaországi Le Baroque Nomad együttes, mely a romániai Codex együttes néhány tagjával kibővülve többek között Schubert zenéjét, de zsidó régi zenét is játszik majd. Este 10 órától Trio Barocco címen Bach szonátákat hallgathatunk három romániai zenész – Mihai Ghiga, Hunyadi Koppány és Erich Türk – közreműködésével.

Vasárnap hagyományosan kihelyezett koncertek is lesznek Hargita megye területén: a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István-termében a Transylvania Barokk Együttes, a gyergyószárhegyi kultúrotthonban az Il Festino belgiumi együttes, Csíkszeredában, a Mikó-várban pedig a Musica Profana koncertezik. Musica_Profana

 

Csíkszeredába érkezik a Madrigál kórus is

Vasárnap 7 órától nagymérvű produkció kap helyet a Mikó-várban: a szervezők meghívták a világhírű bukaresti Madrigál Kamarakórust. Románia legismertebb, 1963-ban alapított hivatásos kórusa több mint 4100 alkalommal lépett fel eddig a világ számos helyszínén, így fokozatosan az ország szellemi védjegyévé vált. 2014 óta, a megalapító emlékének tiszteletére a kórus a Madrigál – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus nevet viseli. A fesztiválon a csíkszeredai Codex régizene-együttessel és a budapesti Kónya Istvánnal közösen a brassói származású, reneszánsz lantművészre, Bakfark Bálintra emlékeznek, halálának 440. évfordulóján. Ezúttal madrigálok Bakfark által lantra átírt változatait és eredeti variációit, de többek között a fesztivál mottóját adó Hassler-madrigált, a „Tanzen und spingen”-t is előadják.

– Bakfark Bálint, aki zeneszerző is volt, mai szóhasználattal élve egy igazi „sztár” volt, mert a korabeli főrendiek kegyét élvezte, sokfelé muzsikált – tudtuk meg dr. Filip Ignác Csabától.

A fesztiválzáró estét mindenki számára nyitott reneszánsz táncház zárja, melyen a reneszánsz táncok közül ki-ki megtanulhat kedvére való motívumokat.

A Régizene Fesztivál támogatóinak köszönhetően minden koncertre ingyenes a belépés.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük