Főoldal / Ehejt / Házasság hete Erdővidéken

Házasság hete Erdővidéken

A házasság hete ökumenikus rendezvénysorozat Háromszéken február 12-én, vasárnap tematikus istentiszteletekkel vette kezdetét, és 19-én, vasárnap szintén istentiszteletekkel zárult. Az eseménysorozat keretében Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Erdővidéken nagy sikerű programokat szerveztek. Baróton és környékén a hét minden napján színes tevékenységekre került sor, amelyek nagyszámú érdeklődőt vonzottak.

A Morfondír.ro az erdővidéki szervezőktől arról érdeklődött, hogyan sikerült ilyen népszerűvé tenni ezt a viszonylagg rövid múltra visszatekintő mozgalmat. 

 

A házasság hete rendezvénysorozat idén volt a legnagyobb szabású Erdővidéken, ugyanis a tájegység központja, Barót mellett több vidéki település – így Középajta, Köpec, Kisbacon, Bodos és Bölön – is bekapcsolódott a mozgalomba. Az ökumenikus eseménysorozatot február 12-én, vasárnap délután istentisztelettel nyitották meg a baróti baptista gyülekezetben, és ugyancsak istentisztelettel zárták Erdővidék központjának református templomában február 19-én, vasárnap. Pénteken, február 17-én pedig a római katolikus templomban tartottak szentmisét, amelyen – a Szent Családdal párhuzamba állítva – a család fontosságát emelték ki.

– A nyitó istentiszteleten énekekkel, buzdításokkal hangolódtunk a témára, majd Győrfi Tóbiás baptista lelkész szolgálata a bibliai József példáján keresztül tiszta életre és szívre bátorított. Saját életünk rendezése Istennel magával vonja az áldásokat, melyek házasságunkra és családi kapcsolatainkra is kiterjednek, hívta fel a figyelmünket a lelkész – indította beszámolóját Győrfi Annamária, az egyik főszervező, hangsúlyozva, hogy a Veled kiteljesedve! mottó jegyében szervezett rendezvénysorozatot a helyi keresztény egyházak és nőszövetségeik, a Gaál Mózes Művelődési Egyesület, több művelődési intézmény és kiváló szakemberek összefogásával sikerült ilyen népszerűvé tenni.

nyito_istentisztelet

Győrfi Annamária angoltanárnő elmondása szerint az ökumenikus rendezvényekkel az volt a céljuk, hogy megerősítsék az emberek házasságba vetett hitét, és minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a család értékeire, azok megtartóerejére; továbbá hasznos segítséget nyújtsanak a házasságra készülők és a krízishelyzettel szembesülő párok számára is. Hozzátette: a rendezvénysorozat ráirányította az erdővidéki közösségek figyelmét a házasság jelentőségére, a figyelem középpontjába hozva azokat a hagyományos értékeket, amelyek a sikeres párkapcsolat alapjait képezik.

– A társas kapcsolatok jobbítását szolgáló módszereket ismertettünk a résztvevőkkel, ezekkel is biztatva mindenkit a házasság tudatos gondozására. Gyakorlati példákkal mutattuk be, hogyan lehet a párkapcsolatokat minél tartalmasabbá tenni, ezért az előadások és csoporttevékenységek mellett filmvetítéseket, beszélgetéseket, meghitt hangulatú vacsorát és sok más érdekes, szórakoztató programot is szerveztünk – közölte a tanárnő.

 

Előadások és csoporttevékenységek

Győrfi Annamária véleménye szerint a programok egyedülállóknak, házasoknak, ifjaknak és idősebbeknek egyaránt hasznos tanáccsal és ötlettel szolgáltak.

– A Kondor Ágota és Pálfy Aliz sepsiszentgyörgyi mentálhigiénés szakemberek által megvalósított, oldott hangulatú, interaktív csoporttevékenységen a játékos gyakorlatok sokat segítettek a pároknak kapcsolatuk erősítésében és egymás megismerésében. Papp Adolf és Balázs Réka sepsiszentgyörgyi családterapeuta házaspár vetítéssel egybekötött előadásukon azt hangsúlyozták, hogy egy párkapcsolat akkor működik jól, ha mindkét fél nevén nevezi az indítékokat, melyek cselekedeteik hátterében állnak. Előadásukban szó esett arról is, mennyire életbevágó újra és újra megteremteni a jó érzelmi légkört a családban, ugyanis ez nem alakul ki magától. Az elmondottak értékét emelte az előadók szoros egymáshoz tartozása, mely szavaikon túl is sugárzott belőlük. Fancsal Zsolt magyarhermányi református lelkipásztor a baróti református altemplomban a konfliktuskezelést taglalva a „szeretlek” szó kimondásának fontosságát hangsúlyozta a családban, továbbá azon okok megvizsgálását tanácsolta, melyek nap mint nap konfliktusokat szülnek a családban. „Szeressünk szóval, cselekedettel, magatartással egyaránt” ‒ bátorított mindenkit az előadó, majd egy modern kori történet felolvasásával szemléltette, hogy a szeretetről is le lehet késni. Dénes Kinga pszichológus, a Diakónia Keresztény Alapítvány munkatársa a római katolikus altemplomban tartott beszélgetéssel egybekötött előadást „…életem fele. A nagyobbik fele” címmel – részletezte a programokat a tanárnő, aki a továbbiakban arról is beszámolt, hogy fontos céljuk volt a környék bekapcsolása is a mozgalomba.

palfy

Kisbaconban Bogyor Izabella mentálhigiénés szemléletű gyógypedagógus és Demeter Mária szociális szakértő tartottak nagy sikerű csoporttevékenységet a fiataloknak szerelem, párválasztás, felelősségteljes szexualitás témakörben; Tordai Zsófia baróti pszichológus pedig Köpecen szervezett beszélgetéssel egybekötött előadást a családon belüli szerepmegosztásról és arról, hogy milyen fontos az életkedv megőrzése a családban.

Demeter Gyöngyi óvodapedagógus nemcsak résztvevője, hanem előadója is volt a rendezvénysorozatnak, az otthoni hét év témában szervezett interaktív tevékenységet Barót mellett Bodoson is.

– Az interaktív tevékenység során azokra az értékekre fókuszáltam, melyek az első hét év során alakulnak ki, és azt domborítottam ki, mit tehet ma a család a gyermekért. A játékos gyakorlatok során a résztvevők lelkileg is megpihenhettek: szimbolikusan „eldobhatták” terheiket, társaik egy-egy jó tulajdonságának megnevezésével őszintén, szívből kedveskedhettek is egymásnak. Megvizsgáltuk a családok működését régen és ma, ugyanakkor felhívtam a figyelmet az egymással töltött minőségi idő, a szabályok felállításának és a napirend kialakításának fontosságára – mesélte az óvónő. Majd azt is megtudtuk tőle, hogy szombaton a Fotograficum Egyesülettel közösen egész napos esküvői kiállítást és vásárt szerveztek a baróti Városi Művelődési Házban Minden egy helyen… a Nagy Napért… címmel. A délelőttől késő délutánig tartó eseményen szép számban vettek részt a szolgáltatásaikat kínálók és az érdeklődők egyaránt. A nagy napra készülők éttermek, cukrászdák, fodrászok, sminkesek, műkörmösök, virágárusok, borszakértők, dekoratőrök, mézeskalácsosok, népviseletkészítők és menyasszonyiruha-kölcsönzők gazdag kínálatát tekinthették meg. A kiállítás lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődőkben tudatosodjon, Erdővidéken is hozzájuthatnak jó minőségű szolgáltatásokhoz. Ugyancsak szombaton a Gyulai Líviusz Városi Könyvtárban Győrfi Tóbiás baptista lelkész és felesége, Győrfi Annamária angoltanárnő tartottak családi alkalmat gyerekeknek, tinédzsereknek és szüleiknek. Különböző interaktív tevékenységeken keresztül lehetőség nyílt a családi kötelékek megerősítésére, közös feladatok megoldására és más családok megismerésére is. Üzenetként a  családi élet alapjait jelentő megbocsátást és szeretetet hangsúlyozták.

hazassaghete 2

 

Gyertyafényes vacsora, esti fürdőzés és filmvetítések

Amint azt Győrfi Annamária elmondta, meghitt hangulatú, gyertyafényes vacsorát is szerveztek a baróti Rózsa Vendéglőben, amelyen tizenhét pár vett részt. A szervezők egy romantikus sarkot is kialakítottak az étteremben, ahol a pároknak lehetőségük nyílt fotón megörökíteni ezt az estét, ugyanakkor egy kérdéssort is előkészítettek, amivel segítették a meghitt beszélgetést. Több középkorú pár is jelen volt a vacsorán, jó példaként szolgálva a fiatalabbaknak arra, hogy figyelni, időt szánni egymásra minden életszakaszban fontos.

– A házasság hete egyik záró mozzanataként a szervezők szombaton késő esti, romantikus fürdőzésre hívták a házaspárokat a bölöni Borvizek Útja Központba. A rendezvénysorozat ideje alatt szerelmi témájú és párkapcsolatokról szóló filmeket is vetítettek, amelyeket beszélgetések és viták követtek. Minden program szeretetvendégséggel zárult, amelyek erősítették a párok, valamint a közösség összetartozás-érzését – tudtuk meg.

Győrfi Annamária végezetül kiemelte, hogy hálával tekintenek vissza az elmúlt napok eseményeire, és izgalommal várják a következő évi rendezvénysorozatot.

 


HÁZASSÁG HETE

A házasság hete mozgalom közel két évtizede indult az Egyesült Királyságból.

A rendezvénysorozat minden év februárjában, Valentin-nap környékén egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

A házasság hetét – amelyhez számos ismert személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság és a család ügye iránt – mára négy kontinens több mint húsz országában ünneplik. Magyarországon 2008 óta rendezik meg az országos eseménysorozatot; 2011 óta léteznek erdélyi kezdeményezések is a keresztény egyházak, művelődési intézmények és civil szervezetek összefogásával.

Az idei házasság hetének jelmondata: Veled kiteljesedve!

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük