Főoldal / Ehejt / Hogyan közlekedjünk helyesen két keréken?

Hogyan közlekedjünk helyesen két keréken?

Nem elég biciklizni tudni és a pedált hajtani, a saját és környezetünk biztonsága érdekében jó, ha néhány szabályt is betartunk. De hol is keressük ezeket a szabályokat? Romániában a közlekedésre vonatkozó szabályzásokat a közúti közlekedésről szóló 195/2002-es törvény tartalmazza. Ugyan a biciklis közlekedésre nem találtunk külön szabályzatot, de az említett törvény egyes cikkelyei ide vonatkozó részeket is tartalmaznak.

 

Hogy kicsit megkönnyítsük a bringázók dolgát, a kérdéses esetek tisztázását, az esetleges konfliktusok elkerülését a járókelők és kerékpárosok között, a továbbiakban a törvény azon részeit ismertetjük, amelyek kizárólag a biciklisekhez szólnak:

14. cikkely

A közúti forgalomba való részvételük céljából a kerékpárokat el kell látni:

a.) hatékony fékberendezéssel,

b.) működőképes, hatékony kormányzási rendszerrel,

c.) hangos figyelmeztető csengővel, de tilos a gépjárművek sajátos figyelmeztető jeleit és rendszerét használni,

d.) elöl fehér vagy sárga, hátul pedig piros fénnyel, és legalább egy, azonos színű, látható fényvisszaverő eszközzel,

e.) narancssárga színű, küllőkre rögzített, fényvisszaverő elemekkel vagy eszközökkel, amelyek mozgásban egy folytonos kört alkotnak.

 15. cikkely

A kerékpárhoz csatolt pótkocsi hátsó részét piros színű fényvisszaverő eszközzel kell ellátni, és amennyiben a kerékpár hátsó fényét eltakarja a pótkocsi, ez utóbbira piros fényjelzést is kell szerelni.

 41. cikkely

Ha egy út szélén kizárólag bicikliseknek kijelölt és kialakított út is van, a kerékpározók és a mopedesek kötelesek ezt az útszakaszt használni.

 100. cikkely – Az úttest használata

A járműveket csakis az adott kategóriának kijelölt utakon, úttesten és sávokon kell vezetni. Amennyiben a közutakon nincsenek speciális sávok kialakítva mopedeknek, kerékpároknak, valamint más motor nélküli járművek számára, ezek menetirányban az út szélén is vezethetők, ha közlekedésük veszélytelen.

 142. cikkely

Tilos a járművek önkéntes megállítása:

k.) a kötelező gyalogos- és/vagy kerékpársávokon, illetve bizonyos jármű-kategóriáknak fenntartott sávokon, ha ilyenként jelzettek.

160. cikkely – Szabályok más forgalmi résztvevők számára. A kerékpárok és a mopedek közlekedése

(1) A közúton közlekedő kerékpárok és mopedek kizárólag egy sorban vezetendők.

(3) Amennyiben menetirányban jelzett kerékpársáv létezik, az (1) bekezdésben említett járművek vezetői kötelesek csakis ezen a sávon közlekedni. A kerékpársávokon tilos más forgalmi részvevők közlekedése.

(4) A kerékpárosoknak a közúti közlekedés során ajánlott az erre a célra jóváhagyott védősisak használata.

161. cikkely

(1) A kerékpárok vagy mopedek vezetőinek tilos:

a.) olyan útszakaszokon közlekedni, amelyet a „Kerékpárral behajtani tilos” jelentésű jelzőtáblával jeleztek,

b.) nagy forgalmú utakon tanulni a kerékpár vagy moped vezetését,

c.) járdán közlekedni, kivéve ha ezen a helyen van kijelölve a biciklisáv is,

d.) úgy közlekedni, hogy legalább egyik kezük ne legyen a kormányon, és mindkét lábuk a pedálokon,

e.) egymás mellett párhuzamosan közlekedni, kivéve ha szervezett verseny keretében kerékpároznak,

f.) szeszes italok, kábító anyagok vagy készítmények, illetve hasonló hatású gyógyszerek befolyása alatt közlekedni,

g.) mozgásban lévő járműhez fogózkodni, vagy más jármű által vontatva, illetve járműben lévő személy által tolva vagy húzva közlekedni,

h.) más személyt szállítani,

[Kivételt képez a h.) pont alól a 7 évnél kisebb gyerekek szállítása speciális tartószerkezettel ellátott kerékpáron.]

i.) az úttesten közlekedni, ha egyazon irányban van használható út vagy megfelelő ösvény,

j.) olyan tárgyat szállítani vagy vontatni, amely térfogata vagy súlya miatt veszélyezteti a jármű vezetését, illetve a többi forgalmi résztvevő közlekedését,

k.) a parkok vagy nyilvános kertek sétányain közlekedni, kivéve ha nem zavarják a gyalogosok közlekedését,

l.) éjszaka vagy rossz látási viszonyok között közlekedni a 14. és 16. cikkelyben előírt feltételek teljesítése nélkül,

m.) jéggel vagy hóval borított úttesten közlekedni,

n.) műszakilag meghibásodott fékrendszerrel vagy hangos figyelmeztető hiányával közlekedni,

o.) gyalogátjárón kerékpárral vagy mopeddel közlekedve átkelni,

p.) a járdaszegély vagy az útpadka mellettitől eltérő sávokon közlekedni, kivéve ha egy útkereszteződés előtt be kell sorolnia a balra kanyarodás végett,

r.) sötétedéstől hajnalig vagy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő elemekkel ellátott öltözet nélkül közlekedni,

s.) a kerék talajjal való érintkezése nélkül közlekedni.

(2) A közúti közlekedés során a kerékpárosok kötelesek maguknál tartani a személyazonossági okirataikat.

 

Archívum – IV. évf., 30. szám, 2015. júl. 31.

 


Végezetül néhány biciklist kérdeztünk arról, mi a véleményük a kerékpáros életről, miért választják inkább a két kereket, és hol kerékpároznak szívesebben.

„Többnyire a lakhelyemhez közeli falvakba bringázok. Szeretem elkerülni a nagy forgalmat. Ami a biciklizésben a legjobb, az a természet villanó szépségeinek megfigyelése. Engem nagyon megnyugtat ez az érzés. Úgy gondolom, hogy a városban óvatosabbnak kell lenniük mind a gépjárművezetőknek, mind a bicikliseknek. Gyakran tapasztalom, hogy a gyalogosok nem a gyalogátkelőn mennek át, vagy  sokszor a biciklis kell megszólítsa a gyalogost, hogy távozzon a biciklisávról.” (Sz. Sz.)

„Áprilisban kaptam biciklit, és mivel messzebb lakok a város központjától, gyakrabban használom ezt a közlekedési eszközt. Előzetesen ugyan nem tájékozódtam a biciklisekre vonatkozó törvényekről, de nagyjából tisztában voltam a legfontosabbakkal. Ami nagy kérdőjelt jelent számomra (és sok helyen rákerestem az erre vonatkozó szabályzatokra), az az, hogy a bicikliről minden esetben le kell-e szállni, amikor átjárón haladok át. Hisz volt eset, hogy leszálltam a bicikliről és taszítottam, de a négysávos út túlsó két sávján nem álltak meg az autók, de volt olyan is, hogy biciklivel haladtam át a zebrán, és integettek, hogy gyalog kellene mennem. Ami a sofőröket illeti, nemtörődömséget tapasztaltam részükről, a gyalogosokkal viszont nincs probléma. Időnként előfordul, hogy a biciklisutakon totyognak, de belefér.” (K. K.)

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Egy hozzászólás

  1. Én csak most láttam ezt a cikket és be is tartom a törvényeket, viszont egyet nem értek:
    “(1) A kerékpárok vagy mopedek vezetőinek tilos: m.) jéggel vagy hóval borított úttesten közlekedni”
    Ez a szabály nem elavult kissé? 🙁 . Mármint a mai világban amikor egyre több a 2.80-3″ széles gumis plus size monti meg a fat bike, amit ugy-e pont a téli bringázáshoz találtak ki… Sőt normál montikra is léteznek öblös bütykös gumik és akkor még a szegecselt külsőkről nem is szóltam, pl. ez: https://is.gd/f7fhGN . Szal ezen az egy szabályon én legszívesebben módosítanék, mondjuk úgy, hogy tilos hóban/jégen a tekerés, kivéve ha 2.6-nál szélesebb vagy szegecselt külsőket használsz… manapság már bringára is léteznek téli gumik 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük