Főoldal / Ehejt / Hogyan lazítsunk jól? – tippek Sam Chapman előadásában
Fotó: Ádám Gyula

Hogyan lazítsunk jól? – tippek Sam Chapman előadásában

Nem csupán zenészeket érintett, hanem a hétköznapi stressz kezeléséhez is izgalmas tippet hordozott az a téma, amellyel az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál szakmai előadásainak sorozatában hétfőn, július 10-én találkozhattunk. Sam Chapman lantművész ugyanis az Alexander-technikát hozta el az érdeklődőknek, amelynek központi kérdése: hogyan csökkenthetjük az izomfeszültségeket a testben saját testtudatunk nevelésével? Izgalmas információkat és gyakorlati bemutatót is kaphattunk arról, hogy e pszichofizikai módszerrel mit lehet tenni az öntudatlan izomfeszültség ellen, amely egy idő elteltével az életminőségünkre is kihat.

 

Izgalmas időutazást jelent ez a technika is, akár a fesztivál: a módszer alapelveit névadója, Frederick Matthias Alexander ausztrál színész fejlesztette ki az 1890-es években. Alexander később azt állította, hogy a technika segítségével lett úrrá a lámpaláza miatt jelentkező légzési és beszédproblémáin, és így tudta megvalósítani régi álmát, hogy Shakespeare drámáiban játszhasson. Az Alexander-technika egyszerű gyakorlati módszer, mely igen népszerűvé vált napjainkban, főleg Angliában – de Magyarországon is akkreditált tanárképző főiskolája van ennek az alternatív gyógytechnikának.

Sam Chapman Anglia délnyugati részéről, Devonból származik, régizenei tanulmányait a londoni Királyi Zeneakadémián kezdte (teorbán és barokk gitáron); közkedvelt, visszajáró előadóművésze a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak – tavaly kávéházi premieren találkozhatott vele a közönség. A svájci Schola Cantorum Basiliensis régizene egyetemen végezte tanulmányait mesteri fokozaton – előbb Hopkinson Smith lantművész tanítványaként, majd Jesper Christensen csembalóművész irányításával basso continuo szakon, ezt követően hivatásos Alexandertechnika-tanárrá képezte magát.

A Márton Áron Főgimnázium egyik bensőséges hangulatú előadótermében a csíkszeredai hallgatóság könnyedén alkalmazkodott a tolmács révén is közvetített gondolatmenetbe, a svájci Sam Chapman finom humorán derülve. Aki lemaradt róla, megtekintheti a Regizene.ro fesztiválhonlap képtárába feltöltött felvételeket.

Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük