Főoldal / Ehejt / Hogyan légy gyermeked mellett a kórházban?

Hogyan légy gyermeked mellett a kórházban?

„A legfontosabb, amit a gyereknek megadhatsz, ha szereted, védelmezed, segítesz neki felnőni és megtalálni, hogy kicsoda is valójában.”

Tom Cruise

 

Legfőként kiskorban hajlamosak a gyerekek elkapni a legmakacsabb betegségeket, amelyek sok esetben kizárólag kórházi fekvőbeteg-ellátással kezelhetőek. Ekkor a gyerek és a szülő is megrémül, bizonytalanná válik az ellátással kapcsolatban, gondoljunk csak az igencsak rideg kórházi környezetre, a sok fehér köpenyes egészségügyi dolgozóra és nem utolsósorban a jellegzetes kórházi „illatokra”.

A megrémült gyereknek sokszor a szülő/nagyszülő adhat biztonságot, erőt ahhoz, hogy minél előbb felépülhessen, ezért is fontos beszélni arról, hogy milyen jogokkal, kötelezettségekkel rendelkezik a szülő/gyám abban az esetben, ha be kell feküdnie a beteg gyerek mellé kísérőként. Ennek felkutatásában volt segítségünkre egy székelyudvarhelyi kórházi asszisztens, aki megosztotta portálunkkal tapasztalatait.

 

– Mekkora gyerek mellé lehet befeküdni a kórházba Székelyudvarhelyen?

– A gyerek megszületése napjától hároméves koráig ingyenes a szülő/gyám ellátása, hároméves kortól tizennégy éves korig a kísérőnek napi 14 lejt kell fizetnie, ez az összeg magában foglalja a háromszori étkezést, valamint egy külön ágyat a gyerek mellett. Ha van hely a kórteremben, akkor külön ágyban, ha nincsen hely, akkor akár egy ágyban is elhelyezhetik a kísérőt a gyerekkel, ez osztályonként és esetenként változó. Mindenképpen próbálják megoldani, hogy a kísérő a gyerek mellett lehessen a helyzethez mérten viszonylag kényelmes körülmények között.

Az a legfontosabb, hogy a gyermek biztonságban érezze magát.

– Miért fontos, hogy a gyerek mellett legyen egy kísérő?

– Egy kórteremben általában 4-6 ágy van, és egy asszisztensre átlagosan tíz beteg jut, ha abból két gyerek és két nagyon beteg páciens, akkor a figyelem igencsak megoszolhat – ezért is fontos a kísérő jelenléte. Ha átgondoljuk, két gyerekre általában otthon is egy-egy szülő figyelme jut. A kórházban már más a helyzet, nagyon fontos, hogy valaki ott legyen még az asszisztenseken kívül segítségként, és persze az emocionális támogatás is elengedhetetlen a szülők/nagyszülők részéről.

– Látogatási tilalom alatt is tartózkodhat valaki a gyerek mellett?

– Nemcsak a szülő joga ez, Székelyudvarhelyen olyan eset is volt, hogy a nagyszülőknek is megengedték, hogy befeküdjenek a gyerek mellé, ha az édesanya vagy édesapa épp dolgozott. A látogatási tilalom ezt nem befolyásolja, ez csak más látogatókra vonatkozik.

Olyan esettel is találkoztunk, hogy egy szoptatós anyuka eltörte a kezét, ezért kezelésre szorult, és ekkor az osztály vezetősége megengedte, hogy a kisbabát bevigye maga mellé, és egy kevésbé zsúfolt kórtermet biztosítottak nekik.

– Milyen kötelezettségei vannak a gyámnak?

– Be kell tartania a kórházi belső rendszabályt és az osztályra vonatkozó specifikus szabályokat – amikor valakit befektetnek a kórházba, írásos beleegyezését kell adnia, hogy betartja a kifüggesztett szabályokat. A szülő ezeket ugyanúgy köteles betartani, mint egy bent fekvő beteg – többek között be kell tartania a kórházi programot, nem zavarhatja az ott fekvő betegeket, meg kell adnia a megfelelő tiszteletet az orvosoknak.

 

Egy 27 éves anyuka véleménye a székelyudvarhelyi kórházról:

„Mózes Tímea vagyok, van egy ötéves kislányom. Az én véleményem az, hogy egy szülőnek vagy hozzátartozónak bármi áron a gyereke mellett kell maradnia a kórházban. A mi esetünkben el sem tudtam volna képzelni, hogy magára hagyjam a kislányomat egy idegen környezetben, betegen. Mivel a gyermekosztályon nem ajánlatos, hogy a gyerek – akár szülői felügyelettel – kimenjen a kórteremből, így még egyéb betegségeket is össze lehet szedni az eredeti problémán kívül. Nem azért, mert nem tiszta a kórház, hanem azért, mert egyszerűen benne van a levegőben, és a gyerekeknek gyengébb az immunrendszerük.

Így hát örvendek a lehetőségnek, hogy a lányommal lehettem külön kórteremben. Vele aludtam, és én is kaptam a normális kórházi menüt. Ez egy gyerek-szülő barátságot fejlesztő lehetőség.”

 


Beutalási eljárás során a következőkre hívják fel a figyelmet a székelyudvarhelyi kórház honlapján:

Egy beteget kórházba utalhat a családorvos, egy szakorvos vagy más, erre felhatalmazott intézmény, sürgősségi esetben pedig az ügyeletes orvos (a sürgősségi osztályon). Ha az orvosi vizsgálaton kórházi kezelést javasolnak, kérjük, vegye figyelembe a következő előírásokat.

 

A KÓRHÁZBA HOZZON MAGÁVAL:

  • az orvos által kiállított küldőlevelet, személyazonosságit, biztosítókártyát a legfrissebb bélyeggel ellátva, igazolást a munkahelyről, nyugdíj- vagy munkanélküli-szelvényt, továbbá igazolást az esetleges szociális segélyről;
  • minden előző vizsgálat eredményét, az előzőleg felírt gyógyszerek listáját;
  • fogkefét, fogkrémet, fésűt, törülközőt, szappant, egyéb higiéniai eszközöket, borotválkozó felszerelést;
  • kanalat, csuprot, szalvétát;
  • pizsamát, hálóinget, házi papucsot, edzőruhát (a fizioterápiára).

 

A KÓRHÁZBA NE HOZZON MAGÁVAL:

  • alkoholos italokat;
  • éles, hegyes, veszélyes tárgyakat;
  • ékszereket, nagyobb pénzösszegeket.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük