Főoldal / Ehejt / Honvágyat is enyhíthet a székely figura

Honvágyat is enyhíthet a székely figura

Pista bá, a „kackiás bajszú, népviseletbe öltözött”, erdőillatú emlék- vagy akár dísztárgynak is nevezhető kisember nem most robbant be a köztudatba és került a piacra, népszerűsége azonban jelenleg is felfele ível. Vrabie Zsolt formatervezővel, a székely figurák megálmodójával a vállalkozás kezdeteiről, a figurák születésének folyamatáról és további terveiről érdeklődtünk. 

 

– Mikor és hogyan, de főképp miért született meg a székely ajándékfigurák ötlete?

– Jó néhány éve megfogalmazódott bennem, hogy szükség van egy ilyen típusú figurára, mivel láttam a piacon a hiányt, hiszen majdnem minden országnak van saját figuracsaládja, ami a helyet, a népet jellemzi. Mivel reklámügynökséget vezettem, nem igazán volt időm az ötlettel játszadozni. 2013. december 3-án, egy hat hónapos kényszerpihenőt követően vakartam a fejem, hogy most már jó volna némi anyagira is szert tenni, de olyat szerettem volna csinálni, ami nyugtat és felvidít. Emlékeztem rá, hogy az ötletes füzetemben van valami,  ami erre hivatott. És mit ad Isten, a ceruzám – „könyvjelzőként” – épp Jani bánál pihent a füzetben (annak idején Janinak akartam nevezni őkelmét, egy volt céges alkalmazottunk tiszteletére neveztem át). Ekkor eldöntöttem, próbáljuk meg, hátha sikere lesz a karácsonyi vásárban! Némi informálódás után elkezdtem legyártani az első figurákat.

pistabas

– Ön szerint minek tudható be a figurák népszerűsége, pozitív fogadtatása?

– Népszerűsége feltehetően annak köszönhető, hogy nem egy hagyományos figurával állunk szemben, hanem egy modern, a fiatal generációt is megfogó dizájnú darabbal. Ez a stílus igencsak elterjedt a nagyvilágban, és úgy látom, nálunk is meggyökerezett. A másik kiemelendő dolog, hogy egyedi példányokról beszélünk, amelyeket fából, kézzel munkálunk meg.

– Kiről mintázta Pista bát? Hát a feleségét vagy a cimboráját?

– Pista bá az én fejemben született meg, amelyet a nyugati kultúrában elterjedő formatervezői figurák ihlettek. Nálunk bevált a Nagy Fafejű Székely modell! A további figurák mintázását próbálom Pista bához igazítani.

– Milyen folyamat előzi meg a figurák piacra dobásukat?

– A fa leszabása, kivágása és csiszolása után következik a festés és az öltöztetés, a munka javát továbbra is én végzem. Időnként édesapám, apósom és egy barátom szokott segíteni a figurák elkészítésében, de volt már olyan, hogy kliens is besegített a folyamatba. Néha erre járó vásárlók is becsatlakoznak a munkába, ha épp nem sürgős az útjuk.

pistuka

– Eddig megközelítőleg hány Pista bá, Asszon vagy cimbora készült? Az eladás szempontjából melyikük a legnépszerűbb?

– Az elkészített darabszámról nincsen pontos adat, ilyen szempontból nem követem a gyártást. Természetesen Pista bá a legnépszerűbb, egyébként róla is szól a történet, amint azt az első animációs filmünkben is láthatják. A gyerekfigurákat még nem sikerült kivitelezni, de dolgozunk rajtuk, és hamarosan ők is megjelennek.

– Leggyakrabban honnan érkeznek megrendelések?

– Leggyakrabban természetesen Erdélyből érkeznek megrendelések, és a vásárokban is pozitívan fogadnak bennünket. Büszkén állíthatom, hogy Pista bá az Antarktiszon és Grönlandon kívül meghódította majdnem az egész világot, Brazíliától Ausztráliáig mindenhol járt, esetenként ott is maradt az adott országban. Az érdekesség kedvéért felsorolok néhány helyet, ahol megfordult: washingtoni Fehér Ház, Sydney-i Operaház, egy-egy példány Szomáliában és Portugáliában tanyázik, továbbá egy Pista bá Szibériában is fagyoskodik. Kínában, Dél-Koreában és Irakban tartózkodik egy kisebb, tízfős regiment, amely a békefenntartás célját szolgálja.

portre

– Legújabb terméke a Pista bá kulcstartó. Milyen tervei vannak még a közeljövőben?

– Legújabb találmányunk a kulcstartó, de nem szabad megfeledkezni 2013 legnagyobb lépéséről, a Pista bá hentestermékekről sem, amit környékünk egyik legnagyobb húsfeldolgozójával, a Bertisszel közösen dobtunk piacra. Ezek a termékek a húson és a fűszereken kívül semmi mást nem tartalmaznak. Annyit elárulhatok, hogy ezeket más olyan termék is követi majd, ami a minőség és főként a kézművesmunka jegyét hordozza magán! A jövő azonban egyelőre maradjon meglepetés.


VRABIE ZSOLT

1977. szeptember 21-én született Sepsiszentgyörgyön.

A székely Mikó Kollégium diákja volt, huszonéves koráig profi sportoló alpesi síben, paintballban és kosárlabdázásban is.

2006 óta saját reklámügynökségét vezeti, ahol autodidakta módon elsajátította a formatervezés alapjait.

Elmondása szerint mindig szeretett bütykölni, ezt az érzést Pista báék naponta táplálják benne.

Legnagyobb szakmai elégtételének azt tartja, amikor elégedett kliensek térnek vissza hozzá, akinek nemcsak terméket, hanem megoldást (ajándékozásra vagy akár a honvágy enyhítésére) is nyújtott egyben.

Magánéletében legnagyobb elégtétele a családja. „Nekik köszönhetem, hogy itt vagyok, és ezt csinálhatom!” – vallja a formatervező.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük