Főoldal / Impresszum

Impresszum

Ambrus Ágnes Ambrus Ágnes

riporter, Háromszék

A Morfondír.ro rangidőse vagyok, alapfoglalkozásom „tanárasztó”, Kézdivásárhelyen, Háromszék Párizsában élek. Tanítottam szakközépiskolában, elméleti líceumban, tanítóképzőben, és több mint 18 évig „felügyeltem” a magyartanítás színvonalát Kovászna megyében.

Közben szerkesztettem a Székely Újságot, a Tanítók Lapját, pedagógiai témájú cikkeket, tanulmányokat írtam. Mindig szerettem a diákokat, az ifjakat, sok időt töltöttem a társaságukban. Talán nem véletlen, hogy most is fiatalokkal együtt „morfondírozok” a világ dolgairól.


 

André Krisztina

André Krisztina

riporter, Csíkszék

Szeretek beszélgetni, őszinte kíváncsisággal hallgatni, különböző nézőpontokat megismerni, értékeket bemutatni. Jó érezni, hogy az előítéletektől mentesnek hitt világom kitágul, és a beszélgetőpartner ráébreszt arra, hogy tele vagyok sztereotípiákkal, majd segít lerombolni azokat. Az már csak kellemes velejáró, ha egy-egy írás által időnként én is „rombolhatok”.


 

Boncina-SzéBoncina-Székely Szidóniakely Szidónia

riporter, Gyergyószék

2004-ben végeztem a Babeș–Bolyai Tudományegyetem újságíró szakán, azóta több-kevesebb kihagyással írok, hiszen ez nemcsak a munkám, hanem a legkedvesebb elfoglaltságaim egyike is. Őszinte kíváncsisággal járok az emberek között, a történetek mögött mindig az egyediséget, a másságot keresem.


 

Bota Ingrid

Bota Ingrid

riporter, Udvarhelyszék

Gyerekkorom óta érdekel az irodalom és az újságírás, mintegy tizenegy éve foglalkozom írással. Számomra az újságírás nem munka, hanem hivatás. Bár szakmámat tekintve bölcsész és kommunikációs szakember vagyok, az újságírás a valódi szenvedélyem. Szeretek írni és jó könyveket olvasni, szeretem az őszt, a baráti beszélgetéseket. Szeretem új dolgokban kipróbálni magam, keresem az érdekes és inspirálóan kreatív embereket. Az évek múlnak, és azt érzem, hogy van még, amit megírni.


 

12714046_953169818097715_586700218_n

Diószegi Orsolya-Enikő

riporter, Csíkszék

Az írás (öltsön az bármilyen formát) egy olyan létállapotként is felfogható alappillért képez önmagam számára, amely minden jellegű, szubjektív Énemben gyökerező felfakadási pontot összeszed és stabilizál, megformál, és ezáltal egy olyan, minden érzékbe hatoló interakció születik, amely maga a megalkotott szöveg, a végeredmény, a megpihenés. Ezután már semmi közünk egymáshoz – a szöveg halad a maga útján, és az olvasó alkotja tovább.


 

Fejér Hilda

Fejér Hilda

riporter, Udvarhelyszék

Hivatalos nevem Fejér Konnerth Hilda. Tudom és érzem, hogy bonyolultan hangzik, de hát kicsit olyan, mint én.

Az egyetlen dolog, amit a családomon kívül biztosnak érzek, az az emberek iránti empatikus érdeklődésem, mivel végzettségemet tekintve pszichológus vagyok, ugyanakkor amatőr, bár nagyon lelkes újságírónak vallom magam.


 

gereb-orsolyaGeréb Orsoly

riporter, Sepsiszék

Egy blog szövegírói projekt kapcsán döntöttem el néhány éve, hogy az ügyfélkapcsolati munkakört leváltva visszatérek a kommunikáció és a PR szakma kreatívabb területéhez, az íráshoz. Szövegíróként folyamatosan új ismeret- és érdeklődési körök nyílnak meg előttem, többek között ez motivál, na és mindazok a bíztató és köszönő visszajelzések, amelyek egy-egy munka lezárultával visszaigazolják akkori jó döntésemet.


 

 

Kocsis KKocsis Kittyitty

főszerkesztő, riporter, Csíkszék

Csíkszeredában születtem, a Nagy István Művészeti Líceum berkeiben, művészetek között nőttem fel. 2009-ben hirtelen ötlettől vezérelve az újságírás felé vettem az utam, azóta a szövegekkel való munka mindennapjaim szerves részét képezi. Őszinte irány-, vagy ha úgy tetszik, önkeresésként tekintek minderre. A Morfondír.ro útjait több mint két éve egyengetem.


 

Máthé Miklós MónikaMáthé Miklós Mónika

korrektor

Székelyudvarhelyen születtem, jelenleg is itt élek. Végzettségemet tekintve bölcsész vagyok.

Úgy gondolom, nincsenek olyan történetek, amelyekből ne tanulhatnánk, csak figyelemmel kell hallgatnunk. Ennek fényében azt is fontosnak tartom, hogy nyitottsággal, türelemmel legyünk egymás iránt, bármi is történjék.


 

Németh Szabolcs Előd

riporter, Marosszék

Filmelméletet és filmtörténetet, forgatókönyvírást és audiovizuális komNémeth Elődmunikációt tanultam Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Tanulmányaimnak csak apró morzsáit használom…

Első írásos újságírói feladatommal a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál bízott meg: egy olaszországi filmfesztivál vendégével, egy Oscar-díjas filmrestaurátorral kellett beszélgetnem. Ez csak azért fontos, mert akkor semmit nem tudtam az újságírásról, az interjúkészítésről: gyomorideggel álltam neki a végül 60 percesre kerekedett beszélgetésnek. Hullámvasút-élmény volt az, ahogyan a feszült, remegő hangú első kérdésemtől eljutottunk egy oldott hangulatú beszélgetésig. Ennél jobb első újságírói leckét nem is kérhettem volna.

Azóta szeretem a műfajt: a Filmtett néha ellát feladatokkal, de sokáig A hetedik sor közepe című oldalra is írtam filmekről. Kolozsvárról Csíkszeredába sodródtam, ahol a Morfondír csapata csípett fel. Majd újra Marosvásárhely következett, ahol ismét egy teljesen új világba csöppentem: a rádiózáséba. Jelenleg az Erdély FM reggeli műsorát, a Sárga tengeralattjárót, ugyanitt A 12-es csapdája nevű kulturális műsort szerkesztem és vezetem, illetve a péntek esti sKipért, a filmzenés műsorért is én felelek. Jelenleg itt állomásozom. Tehát dolgozom, de közben folyamatosan azt tanulom, hogyan végezzem jól a munkám, legyen szó rádiózásról vagy írott szavakkal operáló újságírásról…


 

Zsók EnikőZsók Enikő

riporter, Háromszék

Ha nem cikket, akkor verset, ha sem egyiket, sem másikat, akkor mélyebb élménytől vezérelve talán naplót írok, utóbbit csakis rendszertelenül teszem. Kijelenthetem, nem vagyok hagyományos értelemben vett újságíró, és ennek tudata voltaképpen megnyugtat, ugyanis nem hiszek a naponta zajló cikkgyártásban. A több lábon álló emberéletben hiszek, jelenleg is ezt próbálgatom: Erdély egyik legszebb múzeumában dolgozom tárlatvezetőként és gyűjteménykezelőként, továbbá független újságíróként.

Vannak szerelmeim, ők különböző életsíkok óta hozzám tapadnak, ilyen a hegy, a víz, a szikla, a vers, a fotó, a film, a zene, a konyha színei, ízei, illatai, a mese, a színház. Köztük nem állíthatok fel semminemű rangsort. Hozzám tartoznak, és azok is, melyeket nem említettem…

Írásaim a Morfondír.ro hetilapban leginkább a kultúrához kapcsolódnak, de írtam már megannyi témában interjút és riportot erdélyi és magyarországi lapoknak egyaránt.