Főoldal / Piactér / Ingyen kaphatnak beltelket a fiatalok családiház-építésre
Forrás: www.farmtuzep.hu

Ingyen kaphatnak beltelket a fiatalok családiház-építésre

Házépítés és családtervezés céljából nyújt segítséget a fiataloknak az állam. A törvény értelmében kérésre ingyen kaphatnak beltelket a kérelmezők, amennyiben az illetékes önkormányzat rendelkezik ilyen területtel. A telek nem kerül a kérelmező tulajdonába, de addig használhatja bérmentve azt, míg az általa ráépített ház a telken van. Bár a törvény több mint tíz éve létezik, csak kevesen élnek a lehetőséggel, hiszen sokan nem is tudnak róla.

 

A Fiataloknak személyi tulajdonú lakás építésére nyújtott támogatásról szóló, 15/2003-as számú törvény értelmében a 18-35 év közötti fiatalok ingyen kaphatnak az államtól területet, ha házat szeretnének építeni rá. A törvény az igényléshez szükséges feltételeket csak a kérelmező korához és anyagi hátteréhez köti.

Ennek értelmében személyi tulajdonú lakás építésére területet kérhet a 18. életévét már betöltött, de 35 évnél nem idősebb személy, aki sem a kérelmezés, sem pedig a lakás építésekor nem rendelkezik hasonlóképpen igényelt, lakás építésére nyújtott állami területtel. A területet a helyi közigazgatási egység saját tulajdonában lévő területekből lehet igényelni, a kérelmet pedig határozatban a helyi tanács bírálja el.

A különböző helyi tanácsok ezen kívül az igényléshez még más feltételeket vagy szükséges iratokat is meghatározhatnak, mint például munkahelyi és fizetési igazolás vagy adóügyi feddhetetlenségi bizonyítvány.

 

Honnan és hogyan lehet területet igényelni?

Évente minden területi közigazgatási egység fel kell mérje, majd közzétegye azoknak a saját tulajdonában lévő területeknek a lajstromát, amelyet személyi tulajdonú lakás építésére igényelhetnek a fiatalok. A kérelmező csak ezeknek a megjelölt területeknek az egyikét igényelheti, melynek mérete a törvény értelmében függ az adott helységtől.

Ennek értelmében:

  • falvakban vagy községekben legkevesebb 250 m2, legtöbb 1000 m2;
  • városokban legkevesebb 250 m2, legtöbb 400 m2;
  • municípiumokban vagy Bukarestben legkevesebb 150 m2, legtöbb 300 m2 terület igényelhető.

A személyi tulajdonú lakás építésére nyújtott támogatás iránti kérelmet (amely letölthető itt) a kérelmező lakhelye szerinti helyi önkormányzati hivatalnál kell benyújtani. A formanyomtatvány mellé, amely tartalmazza a kérelmező személyes adatait, a következő iratokat is csatolni kell:

  • a születési bizonyítvány másolatát;
  • a személyazonossági igazolvány másolatát;
  • saját felelősségű nyilatkozatot arról, hogy az illető személynek nincs és nem is volt a tulajdonában ház/személyi tulajdonú lakás építésére nyújtott terület;
  • a kérelmező szüleinek saját felelősségű nyilatkozatát arról, hogy az utóbbi tíz évben nem volt/nincs a tulajdonukban falun 5 ezer m2-nél, városon 500 m2-nél nagyobb terület.

A kérelem benyújtásától számított 15 napon belül a helyi tanács és egy, a közigazgatási egység magánterületeiért felelős csoport kielemzi a kérelmet, majd az ezt követő legelső rendes tanácsülésen a többi kérelemmel együtt elbírálják (jóváhagyják vagy elutasítják) azt. Ezt követően a polgármester legtöbb 15 napon belül, a jegyzőkönyvbe foglaltak szerint, átadja a területet a kérelmezőnek.

A kérelem jóváhagyása utáni egy éven belül a támogatásban részesült személy köteles elkezdeni az építkezést, különben az illető közigazgatási egység visszavonja a kérelmező terület fölötti használati jogot.

Ráadásul ezek a fiatalok, a 114/2006-os számú törvény értelmében lakás építése céljából különböző kedvezményekkel banki kölcsönöket is igényelhetnek.

 

Utólag megvásárolható a terület

Az igényelt területre felépített lakás tulajdonosa utólag megvásárolhatja a területet, amennyiben azt eladja neki az önkormányzat. Ebben az esetben előzőleg felmérést készítenek, felbecsülik a terület árát, és a helyi tanács határozatban hozza meg a döntést.

Mint már említettem, a törvény 13 éve biztosít törvényes keretet a fiatalok ilyen típusú támogatására. Ennek ellenére kevesen tudnak róla, és még kevesebben élnek is a lehetőséggel. Olyan területi közigazgatási egységekről is tudunk, ahol nem készül el évente ezen területek felmérése, így nem teszik közzé azt sem, hogy melyek azok a területek, amelyek e törvény alapján használatba vehetőek.

Olvasta már ?

Fórumon osztották meg tapasztalataikat Csíkszeredában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük