Főoldal / Színes / Ismét díjat nyert a székely dizájner

Ismét díjat nyert a székely dizájner

Amint arról a Morfondír.ro beszámolt, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesteri szakán tanuló felsőcsernátoni Kovács Apor a múlt évben sikeresen szerepelt az Electrolux Design Lab nemzetközi ipari formatervező pályázaton. Idén februárban a fiatal székely dizájner egy másik versenyen – a Caracalla Fürdőszoba Stúdió és a Hansgrohe EcoSmart Magyarország Kft. AXOR márkája pályázatán – formabontó csapteleppel nyert első díjat.

 

Kovács Apor elmondása szerint a pályázaton művészeti, formatervezői, építészeti, belsőépítészeti felsőoktatási intézmények hallgatói vehettek részt, egyénileg vagy csoportosan. A meghirdetett verseny célja az volt, hogy a következő nemzedék újszerű látásmódjának kibontakozását támogassák, és megjelenési lehetőséget biztosítsanak ennek bemutatására. A kiírók a pályázat témáját így határozták meg: „Formabontó design a megvalósíthatóság határain táncolva – avagy hogyan feszegethetjük a határt a megvalósíthatóság és a kivételesen egyedi, akár meghökkentő design között. A funkcionalitás, a környezettudatos vízfelhasználásra való törekvés és a megvalósíthatósági szempontok nem gördítenek gátat az újító formavilágnak és anyaghasználatnak. A Hansgrohe mindig élen járt e szempontok együttes, innovatív megvalósításában. Néhány példa erre az Hansgrohe AXOR márkájától a fürdőszobai világítást és a zuhanyfejet egyesítő Nendo, valamint a Phillippe Starck által tervezett Starck V család, mely egyedülálló üvegtestben engedi láttatni a víz útját.”

kovacs AporAmint arról tavaly beszámoltunk, a felsőcsernátoni Kovács Apor a múlt évben sikeresen szerepelt az Electrolux Design Lab nemzetközi ipari formatervező pályázaton.

Cikkünk itt olvasható.

Amint arról Kovács Apor beszámolt, az egyfordulós pályázatra befutó pályamunkákat rangos szakmai zsűri bírálta el, amely a Caracalla és a Hansgrohe Magyarország Kft. képviselőiből, illetve a magyarországi szaksajtó és belsőépítész szakma képviselőiből állt össze. A pályamunkákat értékelő zsűri elnöke Philip Grohe, a Hansgrohe cég alapító családjának tagja, az AXOR márka termékmenedzsere volt; tagjai pedig  Császár Zoltán, a Hansgrohe Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója; Csurgó Ági, a Caracalla Fürdőszoba Stúdió tulajdonosa; Martinkó József,  az Oktogon Magazin vezető szerkesztője, dizájnszakértő, valamint Bogár Róbert  belsőépítész voltak. A szakmai zsűrizés mellett a közönségnek is módja volt a szavazásra a Caracalla Facebook-oldalán. Kovács Apor névvel ellátott összefoglaló anyagára 918-an szavaztak.

 

A pályamunkák díjazása

– A díjkiosztóra február 14-én került sor a Caracalla Design Days 2015 megnyitóján, ahol a nyertes pályamunkákat zárt körben bemutatták. A kiállítás később nyilvánossá vált, és az érdeklődők megtekinthették a pályázatra beküldött alkotásokat. Az első díj egy 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt tartalmaz, amivel bármit vásárolhatok, ami a Hansgrohe termékpalettáján található, ugyanakkor egy szakmai utat is magába foglal a Hansgrohe németországi központjába. A szakmai útnak is nagyon örülök, mivel betekintést nyerhetek a kulisszák mögé, és inspiráló technikákkal ismerkedhetek meg. A díj emellett elismerés és bizonyosság arra, hogy jó úton haladok a pályámon. Egy ilyen szakmai elismerés azzal is jár, hogy megismerkedhetek olyan emberekkel, akiktől tanulhatok, vagy akiktől valamiféleképpen támogatást kaphatok – értékelte a díjat a nyertes versenyző.

kovacs-apor_palyamunka

 

A nyertes pályamunka

Kovács Apor szerint az általa tervezett terméket anyaghasználata és formai egyedisége miatt jutalmazta első díjjal a zsűri.

– Az anyagok kiválasztásánál fontos volt a természetesség, ezért a csaptelep nem a szokványos króm vagy fém anyagot kapta, hanem a fa és fehérkerámia kombinációját. Emellett működési elve is más, mint a hagyományos csapoké, mivel a bal oldal csavarásával szabályozhatjuk a víz erősségét, a jobb oldal segítségével pedig a víz hőmérsékletét. Az általam elkészített „fantázia” neve Twist, ami magyarul csavart, csavarodást jelent, formája a csavart törülköző analógiájára épül. A csapom használat közben alakot változtat: hiperboloid letisztult formája tükrözi a deformálódást, és a csavarodás érzését kelti a felhasználóban – mutatta be nyertes pályamunkáját a fiatal dizájner.

Kovács Apor azt is hangsúlyozta, hogy pályamunkája külső megjelenésében és szerkezeti felépítésében igyekezett egyedit és szokatlant alkotni, de a használati mód vonatkozásában nem rugaszkodott el annyira a valóságtól, hogy ne legyen megvalósítható. A dizájner a tavalyi és az idei pályázat eltérő jellegét is kiemelte: az Electrolux Design Lab versenyen a jövő egészséges otthonára kellett koncepciótervet készíteni, míg a Caracalla formatervezési pályázaton konkrét kiírásra kellett csaptelepet tervezni.

– Ez a pályázat nem volt olyan nagyszabású verseny, mint a tavalyi, de ennek az eredménynek is nagyon örültem, mert rengeteg jó és színvonalas munka volt a mezőnyben. Ezzel a díjjal szakmámon belül egy teljesen más területen való tevékenységemet jutalmazták. Nagyon szeretem az olyan pályázatokat, amelyek a környezetvédelmet is fontosnak találják. Valószínű azért is tudom könnyen belehelyezni magam az adott témába, mert számomra nagyon fontos a környezettudatos viselkedés. De nem szoktam válogatni a pályázati kiírások között, ha megtetszik a téma, továbbá van rá időm és energiám, akkor elkezdek foglalkozni vele – zárta gondolatait Kovács Apor.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük