Főoldal / Színes / Kalló Róbert: a kick-box erőt és önbizalmat adott

Kalló Róbert: a kick-box erőt és önbizalmat adott

A boxot, a kick-boxot, a harcművészeti sportágakat sokan első látásra elítélik. Brutálisnak, erőszakosnak tartják, pedig több van mögöttük, mint gondolnánk. A Márkos Béla Fight Academy nemrég ünnepelte fennállásának hatéves évfordulóját, amely ennek a sportágnak a szilárd alapját képezi Csíkszeredában.

Kalló Róberttel beszélgettünk, aki lassan már tíz éve foglalkozik a harcművészetekkel. Volt már tanítvány, versenyző, ellenfél, edző és országos bajnok is. Tapasztalatairól mesélt nekünk a kezdetektől egészen mostanáig.

 

– Mikor vált életed részévé a kick-box?

A kick-box 18 éves koromban vált az életem egyik fontos részévé. A kezdetekben két akkori évfolyamtársam, Lóri és Zsolti, vagyis az Ötvös ikrek biztatására látogattam el egy edzésre, ahol bepillantást nyertem ebbe a sportágba, és azóta is űzöm mint hobbit.

– Miért választottad ezt a sportágat?

Félelmeim legyőzése miatt vágtam bele ebbe a sportba. Az iskolában kosaraztam, mégis mindig gyengébbnek, erőtlenebbnek éreztem magam a társaimnál, gyakran féltem. Akkoriban nagy volt rajtam a nyomás, sok minden történt velem és a családommal. A kick-box segített abban, hogy levezessem a felgyülemlett feszültséget, erőt és önbizalmat adott. Általa jöttem rá arra, hogy bármire képes lehetek, ha hajlandó vagyok harcolni és tenni érte. Felébresztett bennem valamit, amiről addig nem is tudtam.

kallo.robert18

– Több versenyen is megmérettetted magad. Miből áll a felkészülés?

Elsősorban sok-sok fizikailag megterhelő edzésből áll, de ami talán még fontosabb, az a szellemi felkészülés. Nem elég a fizikum, az erő és a taktika. Mentálisan is készen kell állni, hinni kell saját magadban. Úgy kell kiállnod a ringben, mintha már győztes lennél. Ez volt talán a legnehezebb, bízni magamban és a tudásomban. Egy bizonyos idő után viszont rájöttem, hogy másképp nem lehetek igazi győztes.

– Mi jár a fejedben edzés vagy akár verseny közben, mi motivál?

Nincs különösebb dolog, amin gondolkodom, ez az a sport, ami teljesen ki tud kapcsolni. Nem gondolkodom, csak cselekszem. Félelmeim legyőzése motivált, és az edzőm, Márkos Béla, na meg a versenytársaim. Jobb akartam lenni.

kallo.robert12

– Voltak pillanatok, amikor úgy érezted, feladod?

Igen, gyakran megesett. Befészkelte magát a fejembe a gondolat, hogy feladom, és abbahagyom az egészet. Nem bíztam magamban, nem hittem, hogy képes vagyok a győzelemre. Sajnos a későbbiekben anyagi akadályokba is ütköztem, ezért is űzöm már csak hobbiként, versenyszinten már nem foglalkozom vele.

– Hogyan élted meg a sikereket?

Mindig örömmel éltem meg őket, még több önbizalmat és erőt adtak mind az életemhez, mind a következő versenyemhez. Bizonyíthattam az edzőmnek, a társaimnak. Ha vesztettem, nehéz volt bizakodóan nézni az elkövetkező eseményekre, de ez benne volt a pakliban, meg kellett birkóznom vele.

kallo.robert

– Edzéseket is tartasz, főként gyerekeknek. Miért tartod fontosnak ilyen kis korban megszerettetni a sport világát velük?

Fontosnak tartom, hogy már kiskorban elkezdjenek sportolni az emberek, mind az egészségük, mind a nevelésük miatt. Lényeges, hogy motiváltak legyenek a jóra, a fegyelemre, a tiszteletre, hogy megtanuljanak többet akarni. Erre tanít ez a sportág, hiszen minden edzésen pontosnak, fegyelmezettnek kell lenni, követni kell a parancsot. Ez segít nekik abban, hogy később megállják a helyüket az életben, bármit is csináljanak felnőttként. Beléjük neveli a harci szellemet, és ami a legfontosabb, a kitartást.

kallo.robert2o

– Jelenleg Angliában élsz. Miért döntöttél úgy, hogy a szigetországba költözöl, és mikor tervezel hazatérni?

Tulajdonképpen visszaköltöztem Angliába, hiszen már éltem itt néhány évet. Most a saját vállalkozásom elindításán dolgozom, ami a turizmusban foglalkoztat majd embereket. A lehető legrövidebb időn belül haza szeretnék menni, hisz az otthon az otthon. Semmi sem pótolja a családomat, a barátokat, minden hiányzik. Viszont áldozatokat kell hozni a sikerért, ezért egyelőre még meghatározatlan ideig maradok itt. Kitartónak kell lennem, és még keményebben kell dolgoznom, hogy majd a későbbiekben otthon, Csíkszeredában élvezhessem a munka gyümölcsét.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Továbbra is az életed része marad ez a sport?

Ez a sport mindig is az életem része marad ugyanúgy, mint azok az emberek, akik a kezdetektől társaim, barátaim és az útitársaim voltak sportolói életem során. Jelenleg hobbiszinten űzöm ezt a sportot itt, Angliában is. Amikor hazamegyek, szeretnék továbbra is edzőként tevékenykedni a Márkos Béla Fight Academy klubban, Márkos Béla mesteredző mellett. Neki és a barátaimnak mindig hálás leszek azért, hogy közrejátszottak a felnőtté válásomban, és megtanítottak arra, hogy a való életben is harcosként kell élnem.

 


kallo.robert5KALLÓ RÓBERT

1990. november 19-én született Csíkszeredában.

Tanulmányait a Kós Károly Szakközépiskolában végezte.

2008-tól foglalkozik aktívan ezzel a sportággal, ez idő alatt mindvégig a Márkos Béla Fight Academy csapatát erősítette. Egy tucat versenyen vett már részt, országos bajnoki címmel is rendelkezik.

Gyerekeknek és felnőtteknek is tart edzéseket, a kitartásra, a fegyelemre, a tiszteletre tanítja őket.

Jelenleg Angliában tartózkodik, hogy elindíthassa saját vállalkozását, és mielőbb hazatérhessen szülővárosába.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük