Főoldal / Ehejt / Kiút a krízishelyzetből – egyéni lelkigondozás Gyergyószentmiklóson

Kiút a krízishelyzetből – egyéni lelkigondozás Gyergyószentmiklóson

Elsőként Gyergyószentmiklóson indította el egyéni lelkigondozói szolgálatát a csíksomlyói KALOT Egyesület, melynek sokrétű tevékenységében fontos szerepet kap a lelkigondozói képzés és szolgálat – ez utóbbi lelki békénk, lelki egészségünk helyreállításában és megtartásában vállal fontos szerepet.

A lelki egészségről és egyensúlyról, a segítés mikéntjeiről, a szeretetteljes törődés fontosságáról Simon Melinda gyergyószentmiklósi lelkigondozóval beszélgettünk.

 

– Nagyon megnyugtatóan hangzik a lelkigondozó kifejezés, amivel nemrég találkoztam először. Kíváncsi lettem, tulajdonképpen mit takar ez?

– Köztudott, hogy a fejlettebb országokban manapság már szinte minden embernek van lelkigondozója: ugyanúgy, ahogy van fodrásza, fogorvosa, van egy lelki beszélgetőtársa is, akihez rendszeresen eljár.

Már maga a szó, gondozás, önmagában hordozza azt, hogy valakivel törődünk, figyelünk rá; a gondozom azt jelenti, hogy szeretettel ápolom, és ez valóban nagyon emberközeli, lelket melengető kifejezés. Lelkigondozókként magát az embert, a lelket ápoljuk, és minél több oldalról meg tudjuk közelíteni a problémát, annál nagyobb a siker, annál jobban lehet haladni a lelki úton, hiszen a huszonegyedik században nagy igény van erre. Felgyorsult, sűrűsödött az életünk, nagyok az elvárások, és emiatt egyre több a szorongó, frusztrált ember. Ugyanakkor, ha a lelkünk „szól”, hogy baj van, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, elhárítani azt, viszont, ha testi fájdalmunk van, tudjuk, hogy orvoshoz kell menni.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a lelkiséggel és a lelkigondozói képzés adta lehetőségekkel?

– Ez egy kétéves, posztgraduális képzés volt, amelyet a KALOT Egyesület és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara indított. Végzettségem szerint  óvónőként dolgozom, folyamatosan emberekkel vagyok kapcsolatban, így egy kicsit mélyebben belelátok a családok életébe, ráadásul egészen fiatal koromtól érdekelnek a lelki történések. Huszonéves koromban volt egy autóbalesetem, és annak következtében kezdtem el gondolkodni: azon túlmenően, hogy vagyunk a földön, és végezzük a mindennapi teendőinket, a lelki dolgok működtetik az életünket.

– A KALOT Egyesület Gyergyószentmiklóson indította el elsőként egyéni lelkigondozói szolgálatát. Milyen az érdeklődés?

– Mivel ez eléggé újszerű szakmailag és a fogalom szempontjából is, az emberek talán egy picit tartózkodóbbak, de hiszem azt, hogy lassan-lassan beépül a köztudatba, és egyre többen veszik majd igénybe ezt a szolgáltatást.

kalot1

– Ha valaki kopogtat az ajtón, és segítséget kér, mi az első lépés?

– A segítési folyamat sokrétű, és esetenként más: van, akinél egy vagy két beszélgetés alatt megoldódik a probléma; vannak, akik rendszeresen eljárnak, mert megértő figyelemre van szükségük, viszont olyanok is, akiknek problémáik megoldásához kell a több héten át tartó, rendszeres, lelki útmutatás.

A lelkigondozás alkalmával minden embernek lehet segíteni, de ha a beszélgetések alatt a gondozó azt tapasztalja, hogy az adott eset meghaladja az ő kompetenciáit, akkor a  megfelelő szakemberhez irányítja a klienst.

– Melyek a leggyakoribb problémák, amelyekkel hozzád fordulnak?

– Nem ismeretlen senki előtt, hogy életünk egy kapcsolatrendszer: kapcsolatban vagyunk embertársainkkal, tágabb-szűkebb környezetünkkel. Ha sérülnek a kapcsolataink, haragosak, vádaskodóak, megkeseredettek, féltékenyek, frusztráltak leszünk. Kapcsolatban vagyunk önmagunkkal, ezért az is probléma lehet, ha nem ismerjük eléggé önmagunkat: a túl- vagy alulértékelés, az önvád, a gyötrő bűntudat a magunkkal és a másokkal való kapcsolat megromlásához vezet. Nem utolsósorban kapcsolatban vagyunk a spiritualitással is: a legtöbb ember életét, értékrendjét, a világhoz való hozzáállását meghatározza a felsőbbrendűről, a transzcendensről, az istenről alkotott képe, ami a további kapcsolataira is kihatással van. Tehát a legtöbb probléma hátterében az áll, hogy a kapcsolati rendszerünk valamelyik része sérült, meghibásodott.  Általában családi problémák, gyermeknevelés, munkahelyi, párkapcsolati nehézségek, betegségek, veszteségek miatt keresnek meg engem.

– Mi a cél az egyénekkel való kapcsolatban?

– Mindig az a cél, hogy a kliens megkönnyebbülve távozzon, de ez a folyamat nem úgy történik, hogy a lelki tanácsadó megmondja, mit kell tenni, hanem a módszeres beszélgetés által, a bizalom légkörében rávezeti az egyént arra, hogy ő maga, felismerve a saját belső értékeit és erőit, ezeket mozgósítva miként tud válaszokat találni a kérdéseire, hogyan fedezhet fel értelmet az életében, hogyan találja meg a továbbhaladás lehetőségét, életminőségének javulása érdekében.

– Sokan azzal érvelnek, hogy vannak barátaik, családtagjaik, akiknek elmondhatják a problémáikat, nem kell nekik külső segítség. Hatékony tud lenni egy ilyen jellegű beszélgetés is?

– Bizonyos esetekben lehet jó hatása is, de ha barátnak, ismerősnek, rokonnak tárjuk fel a problémánkat, ők gyakran elmondják, hogy mit tennének a mi helyünkben, saját tapasztalataikból kiindulva tanácsokat adnak. A szakember viszont teljes figyelemmel meghallgatja a hozzá fordulót, és vele együtt nézi a dolgokat. Csak a puszta megértés hatására oldódni kezd a szorongás. Ugyanakkor a tanácsok helyett abban kapunk segítséget, hogy jobban megértsük magunkat és a helyzetünket, új lehetőségeket fedezzünk fel. Továbbá a szakember jelenlétében olyan dolgokat is ki lehet mondani, amelyeket addig elhallgattunk mások elől és önmagunk elől is, mert attól féltünk, hogy ez hátrányt jelentene számunkra. A szakember jelenlétében nem kell tartani semmilyen kellemetlen következménytől, mert ami ott elhangzik, az ott is marad.

 


KALOT EGYESÜLET

A KALOT mozgalmat P. Kerkai Jenő jezsuita atya alapította 1935-ben azzal a céllal, hogy a falusi parasztságot segítse, felemelje; legfontosabb célkitűzése a paraszti ifjúság művelése volt.

A Csíksomlyói KALOT Népfőiskola 1942-ben nyílt meg, 1944-ben történt erőszakos felszámolásáig több száz, székely fiatal számára biztosított életre szóló indítást.

A KALOT Egyesület P. András Imre S. J. kezdeményezésére 2004-ben kezdte el működését Csíksomlyón népfőiskolai, felnőttképzési, közösségépítő és kulturális szervezetként.

A lelkigondozói szolgálaton és képzésen túl tanfolyamokat, lelkiegészség-klubot, Nők iskoláját és nyári táborokat is működtet.

A KALOT Egyesület a lelkigondozói szolgálatot adományokból működteti.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük