Főoldal / Színes / Kreiter Helga, akinek szívében szól az ének

Kreiter Helga, akinek szívében szól az ének

Egy dal megváltoztatja a kedved, emlékeket idéz, megnyugtatja vagy felkorbácsolja az érzelmeket, akaratunk ellenére magával ragad bennünket.

Kreiter Helgával beszélgettünk, akinek akkora erőt ad a muzsika, hogy úgy döntött, erre építi fel egész életét. Mindennapjait a zene és az éneklés színesíti, ő maga pedig csodálatos hangjával kápráztatja el a közönséget.

 

– Mikor vette kezdetét a zenével való kapcsolatod?

– A zenével való kapcsolatom mint szak, tanulás és tudomány 2008-ban kezdődött, a szüleimnek köszönhetően. Harcba kellett szállnom édesanyámmal, mivel matematika–informatika osztályba is felvételiztem, ő pedig a zenéhez ragaszkodott. Akkoriban már jártam énekórára, a tanárom ajánlotta a zenetagozatot, így oda is felvételiztem, és a szüleimnek meg a sorsnak hála, ott is maradtam. Ekkor vette kezdetét a zenei életem. Az iskolában rengeteg hangszerrel, különféle tantárgyakkal találkoztam, amiknek még a létezéséről sem tudtam. Klarinét volt az első hangszerem, majd következett a zongora, ezek után pedig autodidakta módon elkezdtem gitározni és énekelni, így az előbbiek háttérbe szorultak.

Milyen zenei stílusokat kedvelsz leginkább?

– Vannak napok, amikor a dzsessz esik jól, van, amikor egy jó népdalfeldolgozás, a funky, az etno, a klasszikus zene vagy épp a progresszív metál, mindig az, ami az aktuális helyzetben, hangulatban a szívemet simogatja. Mindent szeretek, ami jó zene, amiben lélek van, ami megérint.

kreiter.helga3

Nagyon sok színpadon felléptél már. Visszatérő szereplője vagy a Slágerebbje könnyűzenei produkciónak is. Mondhatjuk, hogy az éneklés a hivatásod és a munkád is egyben?

– Igen. Szerintem ez azért van így, mert az éneklés segít kifejezni önmagam. Olyan dolgokra nyújt megoldást, amelyekre, úgy érzem, nincs is. Van, hogy bizonyos problémákat csak így tudok kezelni, ha nem is kifelé énekel az ember, de önmagában, a szívében szól az ének, nem kell hangosnak lenni. Így lesz könnyebb, nyugodtabb a lélek. Sokszor észre sem vesszük, hogy énekelünk az utcán, tusolás közben, a konyhában, takarítás közben, és ez annyira gyönyörű. Hiszem és tudom, hogy bárkin segíthet egy dal, ami megérinti őt.

Csodálatos dolog, hogy az éneklést nevezhetem hivatásomnak és munkámnak is egyben. A Slágerebbjének sok mindent köszönhetek, Csíkban ezen eseménynek köszönhetően tudtam elindulni a zenei világban. A Slágerebbje egy szent esemény az életemben, temérdek munka van benne, de mindig gyönyörű az előadás. Én mindig extázisban nézem végig a színpad mellől a többi előadót, és azt kívánom, bár soha ne érne véget.

kreiter.helga

Van valaki, akit a mentorodnak neveznél?

– Sok embernek hálás lehetek azért, hogy énekelek. Ezek az emberek a barátaim, a szüleim és a testvérem. Sok nyavalygást, fájdalmat, mélypontokat és izgalmat kellett átélni, kibírni, a mai napig állni a sarat, kibírni a nehézségeket, de támogatást, bizalmat, biztatást, segítséget, türelmet, megértést mindig kapok a „mentoraimtól”.

Dalok szerzésével is szeretnél foglalkozni.

– Mindig is kíváncsi voltam arra, hogyan érezném magam, ha írnék, de szerintem minden előadónak ez a vágya, hogy saját szerzeményét adhassa elő, adhassa át a közönségnek, a nagyvilágnak. Engem leginkább az inspirál, hogy annyi minden van a fejemben, hogy ezeket le kell írnom, ki kell énekelnem magamból. Van, ami jó, van, ami kevésbé, de nem számít, csak merjem leírni, merjek belevágni. Sokáig úgy éreztem, ez túl nagy falat lesz nekem, de én nem versenyből énekelek, nem felvágni akarok, bele akarom vágni a fejszémet abba a fába, ami mindig is olyan nagynak tűnt nekem. Hogy a későbbiekben mi lesz, még nem tudom. Beletörik-e, kiesik-e belőle a fejsze, túl nagy lesz-e a fa, vagy nem, majd kiderül.

kreiter.helga7

Egy hónapja Belgiumban élsz a pároddal. Milyen hatással van ez a karrieredre?

– Abból a megfontolásból költöztem ide, hogy a zenei életben haladhassak, tanuljak, lássak és tapasztaljak. Persze ez elég nehéz, hiányoznak a barátaim, a családom, az otthoni környezet, de mindenért áldozatokat kell hozni, és a párom sokat segít ebben is.

A párod is zenész. Mennyiben játszik szerepet a zenei életedben?

– A párom dobos, ő az, aki a legjobban támogat engem az éneklésben, szervezkedik, intézkedik, sok dolgot megmutat, elmagyaráz szakmájából kifolyólag, amiről nekem eddig fogalmam sem volt, szóval nagy szerepe van a zenének az életünkben, a mindennapjainkban. Jó érzés, hogy néha, amikor gitározok, előkapja a kahonját vagy a darbukáját, és kísér, jó jam sessionök történnek itthon. Neki köszöhetően lehetőségem nyílt stúdiófelvételeket készíteni, a legjobb minőségben, olyan rendszerben, amiről eddig álmodni sem mertem volna. Sok mindent akarunk együtt csinálni, és a zene az elsők között van.

kreiter.helga8

Milyen módon fejleszted tovább a képességeidet?

– Itt, Belgiumban, nagyon sok lehetőség van a művészi továbbfejlődésre. Iskolák, egyetemek, híres énekesek és zenészek – van, ahol és akitől tanulni, amiből ihletet meríteni. Sok ambíció és akaraterő kell mindehhez, de a támogatás, az erő, a figyelem, amit kapok, mind előre visznek engem.

Teljes idős tevékenység számodra az éneklés, vagy van másik munkád is?

– Nem teljes idős tevékenység az éneklés, emellett szeretek más dolgokkal is foglalkozni, és mi tagadás, kell is. Rengeteg tervem és célom van, ezek mind az énekléssel kapcsolatosak, de más dolgok is szerepelnek a listán.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Mikor szeretnél hazaköltözni?

– A jövő elég megfoghatatlan. Még nem tudom, hogy mikor költözöm majd haza, elsősorban tanulni, tapasztalni akarok. Sok dal, zene, élmény vár még rám. Ezekben szeretnék még jobban elmélyülni, énekelni, tanulni, magamba szívni a sok információt, hangot és zenét.

 


KREITER HELGA

1997. augusztus 6-án született Kézdivásárhelyen. Tanulmányait a Nagy István Művészeti Líceumban végezte ének szakon.

Visszatérő szereplője a Slágerebbjének, rengeteg színpadon fellépett már Csíkszeredában és környékén.

Jelenleg Belgiumban él párjával, hogy kiépítse karrierjét, tanuljon, tapasztaljon, saját szerzeményeket komponáljon, és így térjen majd haza.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük