Főoldal / Piactér / Külföldön szerzett jövedelmünket is követi az ANAF

Külföldön szerzett jövedelmünket is követi az ANAF

Több mint 2 millió román állampolgár dolgozik külföldön kedvezőbb feltételek mellett és szebb jövő reményében. Nem lehet általánosítani, de köztudott tény, hogy ők jóval több pénzre tesznek szert külföldi munkájuk során, mint az itthon élő társaik. A kint megszerzett és megtakarított pénz nagy részét hazaküldik, így vagy családjaikat segítik vele, vagy pedig további terveik megvalósítása érdekében teszik félre az adott összeget. Azonban sokan nem is tudják, hogy a külföldi jövedelemforrásokat is be kell jelenteni a román adóhatóságnak (ANAF), ha az illető személy román adóügyi illetőséggel rendelkezik. Az ANAF idéntől fokozottabb figyelemmel követi a külföldön dolgozókat, ezért arra intjük olvasóinkat, hogy legkésőbb május 25-ig készítsék el személyijövedelemadó-bevallásukat.

 

A természetes (fizikai) személyek jövedelemforrásainak ellenőrzése elsősorban a nagy, 20 millió eurót is meghaladó jövedelemmel rendelkező személyekre, másrészt pedig az adókockázatos személyekre irányul, akiknek bejelentett jövedelme nem arányos a tényleges jövedelmükkel. A román adóhatóság ebben az évben különös figyelemmel kíséri a külföldön szerzett jövedelemmel rendelkező személyeket is. Legkésőbb május 25-ig lehet benyújtani a személyijövedelemadó-bevallást, ennek elmulasztása azonban igen súlyos következményekkel járhat.

 

Kik kell bejelentsék külföldi jövedelmüket a román adóhatóságnak?

Az adóztatás helye több, jogszabályokban, nemzetközi egyezményekben rögzített tényezőtől függ. Ezek egyike a magánszemély adóügyi illetősége. Ez a fogalom az adózónak azt a jogállását jelenti, amelynek alapján meghatározhatóak az illető adókötelezettségei, jogosultságai, valamint eldönthető, hogy jövedelmének adóztatására mely állam jogosult. Ezen tényező jelentősége a kettős adóztatás elkerülésében rejlik. Ne felejtsük el azt sem, hogy az adóügyi illetőség nem azonos a társadalombiztosítási kötelezettségeket érintő illetőséggel.

Romániában minden olyan természetes személy köteles kitölteni a 201-es formanyomtatványt, aki román adóügyi illetőséggel bír.

Az adóügyi illetőség meghatározására az ANAF a következő kritériumokat adja.

Egy személy román adóügyi illetősséggel bír, ha:

  • romániai lakhellyel rendelkezik;
  • állandó lakhelye Romániában van (lehet az saját vagy bérelt lakás), amely mindig a saját és családja rendelkezésére áll;
  • alapvető létérdekeinek központját Románia jelenti (Az Adótörvénykönyv értelmében ez a gazdasági és személyes kapcsolataihoz legközelebb álló hely. A személyes kapcsolatot ebben az esetben férjre/feleségre, gyermekekre és rokonokra értik, akikkel együtt szokott Romániába érkezni, vagy akikkel szemben az illető személynek eltartási kötelezettségei vannak.);
  • egy összefüggő 12 hónapban összesen több mint 183 napot Romániában tartózkodik.

 

Az adóügyi illetőség megszűnése és megszüntetése

Az illetékes adóhatóságnál egy formanyomtatvány (Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România) kitöltésével lehet kérelmezni az illetékesség megszüntetését, Románia területének elhagyását megelőző legkevesebb 30 nappal.

A formanyomtatvány benyújtásától számított 15 munkanapon belül az adóhatóság értesíti a kérelmező személyt arról, hogy törölte-e őt a román adóügyi illetőséggel rendelkezők listájáról. Ha a kérelmező adóügyi illetőséget szerzett egy másik államban, ennek igazolását a fent említett formanyomtatvány mellé kell csatolnia.

 

Milyen külföldi jövedelmünkről kell beszámolnunk?

 A 201-es típus­nyomtatványt azoknak kell kitölteniük, akik 2015-ben külföldi jövedelemforrásokból, éspedig kereskedésből, szabadfoglalkozásokból, szellemi ja­vak tulajdonjogából, ingó vagy ingatlan javak bérbeadásából, mezőgazdasági tevékenységből szerezték jövedelmüket, továbbá azok, akik értékpapír-adásvételt bonyolítanak, vagy valutákkal kereskednek. Ebben az esetben a nyugdíjak, a díjak és a szerencsejátékban nyert összegek is számítanak, és minden országra külön nyomtatványt kell benyújtani.

 

Az adóköteles jogai és kötelezettségei

Az adóhatóság ellenőrzése során tiszteletben kell tartani az ellenőrzés alá vetett adóköteles személy kötelezettségeit és jogait.

Az illető személy elsősorban köteles beszámolni az adóhatóságnak a jövedelmét és tulajdonát képező javairól (mint pl. ingatlanok, közlekedési eszközök, ékszerek, művészeti alkotások, régiségek, valamely fajhoz tartozó állatok, banki betétek, befektetések, kölcsönök, biztosítások, személyes költségek, adósságok, jövedelem, eltartási kötelezettségek stb.), ugyanakkor köteles az ellenőrzés egész ideje alatt együttműködni és információkkal segíteni az adóhatóságot.

Ami az adóköteles személy jogait illeti, ide tartozik az információhoz való jog, az ellenőrzés egyszeri alkalommal való elhalasztásához való jog, a képviselethez való jog, az információszolgáltatás periódusának meghosszabbításához való jog, az ellenőrzés eredményeihez való hozzájutás joga, valamint a fellebbezéshez való jog.

Fontos megjegyezni, hogy bár az ellenőrzésnek alávetett adóköteles személy köteles az információszolgáltatásra, annak férje/felesége és a rokonság egészen harmadfokig megtagadhatja ezt.

A 201-es formanyomtatvány és az útmutató letölthető az ANAF hivatalos honlapján, itt.

 

Archívum: 2016. május 20.

Olvasta már ?

Fórumon osztották meg tapasztalataikat Csíkszeredában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük