Főoldal / Színes / Kutyamelegben vetélkedtek a négylábúak

Kutyamelegben vetélkedtek a négylábúak

Kutyakiállításon vehettek részt az érdeklődők június 18-án, szombaton Csíkszeredában, a Hardogs Hargita Megyei Ebtenyésztők Egyesületének szervezésében, amelynek a Vákár Lajos Műjégpálya adott otthont. A 263 versenyző között voltak helybéliek, de az ország több városából, Bukarestből, Nagyváradról, Temesvárról,  valamint Magyarországról is érkeztek szebbnél szebb állatok. Volt, aki világbajnok kutyáját hozta el, mások első alkalommal vettek részt ilyen megmérettetésen. Az esemény kapcsán és a felelős kutyatartás apropóján Gegő Katalinnal, az egyesület elnökével beszélgettünk, aki maga is kutyatartó, -tenyésztő és kutyakozmetikus.

 

– Milyen gyakran kerül sor kutyakiállításra térségünkben?

– A megyében nyolc éve ez az első országos bajnokság (CAC), kiállítást egyesületenként évente egyszer lehet tartani, reméljük, hogy jövőre sikerül megszerezni az engedélyt egy nemzetközi versenyre is. A mostani rendezvény elsősorban a kutyák küllemével foglakozott, ősszel pedig őrző-védő munkavizsgát tartunk majd.

IMG_2442

– Hogyan kell egy ilyen versenyre készülni?

– A résztvevőknek be kell iratkozniuk, amit egy bírálati illeték kifizetése követ. A bírót megtisztelendő javasolt szépen felöltözni, a kutyát előző nap rendbeszedni, kozmetikushoz vinni. A versenyen részt vevő kutyának felvezető pórázon, láb mellett kell mennie, majd egy rövid időre megállnia, amíg a bíró megtekinti. Szocializáció szempontjából is fontos a  hasonló eseményeken való részvétel.

– Mi a rendezvény célja?

– A kiállítás célja elsősorban a kutyafajták védelme, a tenyésztők munkájának tisztelete. Figyelni kell a fajtajellegekre, bizonyos példányokat nem szabad bevonni a tenyésztésbe, legyen szó agresszióról vagy küllemre vonatkozó hibákról. Egy felkészült bíró könnyedén felismeri ezeket, és ennek alapján minősít. Ugyanakkor egyféle harc a szaporítás ellen – a felelős kutyatartásért, ami környékünkön sajnos még gyerekcipőben jár.

IMG_2532

– Hogyan lesz valakiből felelős kutyatartó?

– A kutya kiválasztásával kezdődik, figyelembe kell vennünk a fajtáját, vérmérsékletét, méretét, hogy ki tudjuk-e elégíteni az igényeit. Ilyen jellegű tanácsokkal az egyesület is segíteni tud. Gyerekek esetében a szülőnek tudnia kell, hogy magának veszi a kutyát, mert a kezdeti lelkesedés gyakran rövid időn belül alábbhagy. Mindezek mellett az is fontos tényező, hogy honnan érkezik a kutya.

– Miként győződhetünk meg arról, hogy jó tenyésztővel van dolgunk?

– Sajnos vannak csalók, akiket kis odafigyeléssel el lehet kerülni. A szaporító nem érdeklődik a kutya jövőjéről, már a hirdetés is komolytalan, gyanút keltő lehet (pl. „ingyenes házhoz szállítás az egész országban”).

Fontos tudni, hogy a tenyésztés költséges hobbi, nem pedig üzleti tevékenység. A kutya árával tulajdonképpen azt fizetjük meg, hogy valóban a fajta jellemzőinek megfelelő állatot kapunk. Ellenkező esetben ezt az összeget jó eséllyel kénytelenek leszünk orvosi költségekre szánni. Lényeges, hogy mikor választják el a kiskutyát, egy szaporító minél hamarabb meg akar szabadulni tőle, a gondos tenyésztő viszont megvárja, amíg minden oltását megkapta.

A meggondolatlanság következtében nem ritka, hogy a kutya menhelyre kerül, vagy rosszabbul végzi. Ha úgy érezzük, nem vagyunk felkészülve a kutyatartásra, inkább plüssállatot vásároljunk.

IMG_2637

 


Csíkszeredában még jó néhány lelkiismeretes tenyésztő akad, akihez nyugodtan fordulhatunk, miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő kutyafajtát, vagy abban az esetben is, ha csupán tanácsra van szükségünk.

– Jó volna felvilágosítani az embereket, hogy ne küllem alapján válasszanak kutyát, hanem saját életmódjuknak megfelelően. A kiállítások eredményétől függően a tulajdonosnak ugyan joga lehet fedeztetni a kutyát, de ez még kevés. Fontos a tenyésztő hozzáállása, hogy hogyan tartja a kutyáit, ezen kívül még három dologra kell figyelnünk, mégpedig arra, hogy az illető bemutassa a kutya felmenőinek törzskönyvét, megmutassa a kutya szüleit, és tanúságot tegyen az egészségügyi vizsgákról. Így láthatjuk, hogy a minőségre, nem a mennyiségre figyel. Sajnos még két teljesen egészséges kutyától is születhet beteg egyed, nemhogy két beteg szülőtől. Ha arra törekszünk, hogy minél olcsóbban vásároljuk meg a kölyköt, a későbbiekben sokszorosát fizethetjük majd rá az egészségügyi problémák miatt. Mivel pedig a kutya családtag, ha ő boldog, akkor mi is boldogak vagyunk – mondta el meglátásait Szász Ferenc ügyvéd, labrador retriever tenyésztő, aki négy éve hódol ennek a hobbinak.

 

Lázár Zsolt, aki német juhászkutyákat tenyészt, három kuutyájával vett részt a szombati rendezvényen.

– Szerintem a legfontosabb dolog egy tenyésztő számára a fajta és a standard ismerete, némi genetikai szaktudás, valamint felelősségtudat. Feladata a fajta nemesítése, ám ehhez nem elég egy szép kan meg egy szép szuka, nagyban függ a származásuktól az, hogy milyen utódokat nemzenek majd. Kiállításokra járni azért is fontos, mert megismerhetjük az ott felvezetett kutyákat, lehetséges tenyészegyedeket választhatunk ki, és nem utolsósorban lényeges a kapcsolattartás és véleménycsere a többi tenyésztővel – részletezte a tapasztalt résztvevő, majd Szász Ferenc szavaival egyetértve hozzátette: a tenyésztő nem a pénzszerzés miatt tartja és tenyészti kutyáit. Megválogatja a kiskutyák gazdáit, minden állatot törzskönyvvel, oltva és féregtelenítve, továbbá chippel ellátva ad oda nekik, tartja velük a kapcsolatot, segíti őket.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük