Főoldal / Piactér / Mire számíthatnak a berbécstartó gazdák?
Forrás: www.agropress.ro

Mire számíthatnak a berbécstartó gazdák?

A várhatóan szeptemberben induló minimis programról, valamint annak feltételeiről kaptak tájékoztatást a csíki gazdák a második Csíki Berbécsvásáron. A jövő évi program jelentősen nagyobb költségvetést és könnyített feltételeket ígér, a minimis programtervezet elfogadására akár már egy hét múlva is sor kerülhet, nem utolsósorban pedig az átmeneti országos támogatásokat (ajutor național de tranziție – ANT) illetően is javulásokra számíthatnak a juhtartó gazdák. 

 

Az augusztus 20-án második alkalommal megszervezett Csíki Berbécsvásár a juhtenyésztő gazdáknak nemcsak berbécsvásárra vagy -cserére adott lehetőséget, de részletes tájékoztatást is nyújtott az érdeklődőknek a különböző juhtenyésztéssel kapcsolatos támogatásokról és programokról.

A juhtenyésztés támogatásával kapcsolatos tudnivalókat Maria Toma, a mezőgazdasági minisztérium állattenyésztési politikákkal foglalkozó osztályának igazgatója ismertette, aki többek között részletes tájékoztatásban részesítette a hallgatókat arról a legközelebbi berbécsvásárlási minimis támogatási programról is, amelyet várhatóan már 2-3 hét múlva kormány elé terjeszt az igazgatóság. Az előző évekhez képest változást jelent az is, hogy a juhászati programot a szarvasmarha-tenyésztés támogatását célzó programtól külön terjesztik a kormány elé. Így ez a 2-3 hét csak a berbécsvásárlási programra vonatkozik.

 

Mit hoz a berbécsvásárlási program?

Az idei minimis berbécsvásárlási program a 2014-es programhoz képest kedvezőbb feltételeket biztosít a juhtenyésztő gazdáknak. Ez azt jelenti, hogy idéntől nem 150 juh, hanem fajtától függetlenül minden 60 juh után lehet vásárolni egy tenyészállatot (törzskönyvezett berbécset), amire a támogatás jár. A 2014-ben indult program 22 fajt tartalmazó fajtajegyzékéhez további öt új francia berbécsfajta is felkerült, melyekből a gazdáknak lehetőségük van kiválasztani a számukra legalkalmasabb fajt. Ez az öt faj mind alkalmas hústenyésztésre, és könnyen alkalmazkodik a hazai éghajlati viszonyokhoz. Az állatállomány genetikájának feljavítására szükséges berbécsek kiválasztásakor a gazdák szem előtt kell tartsák, hogy gazdaságukat hústermelés, értékesítés vagy tejtermelés irányába akarják fejleszteni. Hiszen annak függvényében, hogy milyen fajta berbécset választ a gazda, a továbbiakban aszerint változik majd az állatállománya.

 

A támogatás értéke

Idén juhászati, azaz berbécsvásárlási szándékra összesen 24 millió lejt fordít a minisztérium, berbécsenként pedig 2500 lej értékű támogatást lehet igényelni. Ha a teljes összeget visszaosztjuk, tulajdonképpen azt jelenti, hogy ebből az összegből országszinten 9600 berbécset lehet támogatni. Ez lényegesen több, mint a 2014-es program nyújtotta támogatás, ugyanis két évvel ezelőtt az akkori minimis program költségvetéséből az idén támogatást kapó állatoknak csak a felét tudták támogatni.

 

Egyéb támogatások juhtartó gazdáknak

Az előbbiekben részletezett minimis támogatáson kívül szót kell még ejtenünk az ANT-programról, arról a termeléshez kötött támogatási formáról, amelyet minden évben a törzskönyvezett állatokra lehet lekérni. Ez 2015-ben 5,9 euró támogatást jelentett juhonként, költségét az állami költségvetésből fedezik, és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) fizeti ki. Ebben az évben a minisztérium lehetőséget kapott arra, hogy változtasson a 2017-es évre vonatkozó feltételek egy részén. A javasolt változtatások jelenleg a brüsszeli szakigazgatóság jóváhagyására várnak. Abban az esetben, ha a kérelmet pozitívan bírálják el, az uniós alapokból finanszírozott állattenyésztési kiegészítő támogatások a következőképpen alakulnak majd.

  • A hegyvidéki térségekben a jelenlegi legkevesebb 150 egyedből álló juhállomány feltétele 60-ra csökkenne.
  • A javaslatban a költségvetés jelentős növekedését, továbbá annak két részre való osztását kérelmezték. Ennek értelmében a támogatás egy része a legkevesebb 600 ezer fős (értelemszerűen törzskönyvezett) juhállományra vonatkozna, ahol 17 euró/juh/év támogatás lenne igényelhető, amely támogatás – ugyancsak a javaslat értelmében – 2020-ra juhonként elérné az akár 27 eurós támogatást is. A támogatás másik része a nem törzskönyvezett állatokra vonatkozna, és azok a juhtartó gazdák igényelhetnék, akiknek gazdaságában legalább 2 900 000 egyed található, és ahol 35 anyaállatra egy törzskönyvezett berbécs jut. Ha a berbécs törzskönyvezett, akkor az anyaállatokra 2017-ben 13 euró támogatást kapna a gazda.

Ami a 2015-ös évre vonatkozó kifizetéseket illeti, Maria Toma igazgatónő elmondta, az APIA kifizetési irodájának jelentésében az áll, hogy a juhászati támogatások összegének kiutalása 50-60 százalékban megtörtént, a hátralévők pedig folyamatban vannak.

Olvasta már ?

Fórumon osztották meg tapasztalataikat Csíkszeredában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük