Főoldal / Ehejt / Naponta tűnnek el gyerekek Romániában

Naponta tűnnek el gyerekek Romániában

Május 25. az eltűnt gyermekek nemzetközi világnapja. Ezen a napon napvilágot látnak olyan megdöbbentő statisztikai eredmények, amelyeknek hallatára mindenki felkapja a fejét. Az eltűnések oka nem kizárólagosan egy harmadik személy általi elrablás, sokkal inkább önszántú elhatározásról és az ezt követő elmenekülésről van szó. Romániában évente több mint 3 ezer eltűnést jelentenek be, de még mindig nagyon kevesen ismerik és használják az egységes, uniós, elveszett gyermekek bejelentésére szolgáló vonalat.

 

Romániában naponta több gyermek tűnik el, túlnyomórészt fiúk, átlagéletkoruk 11 és 18 év közé tehető. 2015. május 10. és 2016. május 10. között összesen 4200 gyerek eltűnését jelentették be a román rendőrségeken. Meglepő adat az is, hogy a gyermekek eltűnésének oka 96 százalékban a saját elhatározásból való megszökés, és csak 3 százalékban jellemző a baleset vagy az idegen személy általi elrablás. Legtöbb esetben a gyerekek elmennek iskolába, órák után pedig nem térnek haza, a szülők számára teljesen érthetetlen okokból.

Ezekről a lehetséges okokról készített kutatást az IGPR (Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), amelyből kitűnik, általában miért döntenek úgy a gyermekek, hogy elhagyják otthonukat. Ezek az okok a következők lehetnek: családi problémák; a gyermek elhanyagolása, bántalmazása; alkoholfogyasztás; rossz anyagi körülmények; a kommunikáció hiánya; a szülői felügyelet elhanyagolása; a gyermek gyakori idegenekre való rábízása a szülők külföldi munkavállalása miatt; a gyermek szabad szellemisége és kalandvágya. A rendőrség arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy fokozott odafigyeléssel, valamint a gyermek-szülő kapcsolat ápolásával próbálják megelőzni az eltűnéseket.

 

Mit tegyünk, ha eltűnik a gyermek?

Elsősorban az eltűnés felismerésével járó pánikot kell legyőzni, és meg kell próbálni kellő önuralommal kezelni a helyzetet.

Az alábbi lépéseket követve mindent meg kell tenni azért, hogy a gyermek a legrövidebb idő alatt megkerüljön:

– Meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyermek nincs a szomszédban, a rokonoknál vagy a barátoknál.

– Az eltűnést a lehető leghamarabb jelenteni kell a rendőrségnek a 112-es segélyhívószámon vagy személyesen, továbbá a 116 000 egységesített segélyhívószám is tárcsázható.

– A rendőrséget és a nyomozókat a lehető legpontosabb információkkal kell segíteni a keresésben, így el kell mondani vagy át kell adni nekik:

 • az gyerek egyedi megkülönböztető jeleit (anyajegy, tetoválás, testékszer, sebhelyek, hegek);
 • néhány minél frissebb képet a gyerek arcáról, teljes alakjáról;
 • audiovizuális felvételeket (amennyiben rendelkezünk ilyenekkel);
 • az eltűnése napján viselt öltözék pontos és részletes leírását;
 • az eltűnés körülményeiről szolgáló információkat;
 • a tulajdonában lévő gépjármű adatait;
 • bankszámla- és hitelkártyaadatait;
 • egészségügyi állapotáról, jelleméről szóló adatokat, továbbá a folyamatos kezelést igénylő betegségeinek, szenvedélybetegségeinek sorát;
 • barátainak, ismerőseinek névsorát (akikkel általában a szabadidejét tölti);
 • a nagykorú, közeli személyek elérhetőségét tartalmazó jegyzéket;
 • minden más korábbi eseményt, adatot, információt, aminek köze lehet az eltűnéshez (veszekedések, hiányzó személyes tárgyak, amiket feltételezhetően magával vitt, korábbi megszökéssel kapcsolatos próbálkozások stb.).

 

Az 116 000 egységesített segélyhívószám

A hívószámról és a telefonos szolgáltatás létrehozásáról szóló döntést 2007 februárjában fogadta el az Európai Bizottság, és azóta is kéri a tagállamokat, hogy telefonszolgáltatásaik révén tegyék lehetővé ennek a számnak az ingyenes használatát. Mivel minden gyermek eltűnése tragédiának számít, a hálózat célja, hogy az eltűnt gyerekek és az őket kereső felnőttek segítséget kaphassanak az Unió teljes területén. A szolgáltatás segítséget nyújt azoknak a gyermekeknek, fiataloknak, akik kilátástalan helyzetük miatt azt fontolgatják, hogy elhagyják otthonukat, vagy esetleg érzelmi, gyakorlati támogatást várnak. A szolgáltatás azoknak a felnőtteknek is szól, akik hozzátartozóként, gyámként vagy szakemberként bármilyen módon eltűnt gyermeket keresnek, vagy egy gyermek eltűnését próbálják megakadályozni.

Jelenleg Finnország kivételével minden uniós tagállam területén működik a szolgáltatás. Romániában 2009 óta használható, jelenleg a Telekom Románia szolgáltató kérte és kapta meg a segélyhívószám feletti használati jogot. Ez egy folyamatosan rendelkezésre álló szolgáltatás, azaz az ország egész területén, a nap 24 órájában hívható.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott, 116 000-as közérdekű hívószám az alábbi esetekben nyújt segítséget:

 • fogadja az eltűnt gyermekekkel kapcsolatos hívásokat, és közvetíti azokat a rendőrség felé;
 • útmutatást és támogatást nyújt az eltűnt gyermek gondviselői számára;
 • segíti a nyomozást.

Egy felmérés során kiderült, hogy Romániában eltűnés esetén tíz szülőből csak három hívná azonnal a rendőrséget, amiből csak egy tárcsázná az uniós segélyhívószámot. Ezen az elkeserítő arányon kellene változtatni, hiszen az eltűnés megfelelő időben történő bejelentése nagyban befolyásolja a gyerek megtalálását. Az első 24 óra, valamint a pontos információk összegyűjtése sorsdöntő lehet. Egy gyerek eltűnését mindig kiemelten kezelik a rendőrök, ezért minél hamarabb értesítik a rendőrséget a hozzátartózok, annál nagyobb esély van az elveszett vagy eltűnt gyerek megtalálására.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük