Főoldal / Piactér / Nemzetközi Startup Héttől hangos Sepsiszentgyörgy

Nemzetközi Startup Héttől hangos Sepsiszentgyörgy

Ezen a héten, október 16–20. között egy igazán nemzetközi startup-eseménynek ad otthont Sepsiszentgyörgy. A vállalkozói létet mint életformát népszerűsítő Saint George Startup Weeket a szervezők ugyanis számos külföldi és hazai szakember közreműködésével hozták létre idén először. Az esemény alkalmat teremt a helyi kezdeményezések találkoztatására, közös ügyek, együttműködések megfogalmazására.

A nagy volumenű rendezvény kulisszái mögé Mátyus Enikő, az InnoHub coworking iroda koordinátora, egyben a Startup Hét egyik kezdeményezője vezetett be.

 

– Mi is adja a nemzetközi hátteret a rendezvénynek, és kik állnak mögötte?

– Az első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi Startup Hetet az innoHUB coworking iroda kezdeményezte. Felvettük a kapcsolatot a Startup Week program vezetőivel, akiknek megkeresésére több szervezet az ügy mellé állt, és így alakult ki az alábbi nagy szervezői csapat:

 • ASIMCOV Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Egyesülete
 • Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Magyar Nemzeti Kereskedőház Sepsiszentgyörgyi Iroda
 • Green Energy Innovatív Biomassza Klaszter
 • IT Plus Klaszter
 • Transylvania Textile & Fashion Klaszter
 • Transylvania Mechanical Energeneering Klaszter
 • Transylvania Creative Business Női Menedzserek Egyesülete
 • Junios Business Club
 • Young Entrepreneurs Association from Transylvania
 • Kónya Ádám Művelődési Ház
 • Europe Direct Sepsiszentgyörgy
 • innoHUB Coworking Iroda

– Milyen volumenű eseményről beszélünk? Honnan érkeznek meghívottak, résztvevők?

– A Startup Week egy világbrand, amelyet a Techstarts, a vállalkozók sikerét segítő világméretű hálózat fejlesztett ki azzal a céllal, hogy helyi közösségek megünnepeljék saját, egyedi vállalkozói identitásukat. Meghívott előadóink között számos külföldi és hazai szakember szerepel.

– Milyen ötlet, elgondolás, cél hívta életre a rendezvényt? Miért pont Sepsiszentgyörgyön?

– Sepsiszentgyörgy egyik erőssége az egyre intenzívebben kirajzolódó fiatal vállalkozói ökoszisztéma, továbbá a gazdasági és gazdaságfejlesztési szervezetek munkássága, viszont nem észlelhető és érezhető az egységesség és a koncepciók találkozása egy koherens formában. Itt elsősorban a megannyi gazdaságot szolgáló és fejlesztő szervezet együttműködésére gondolok, vagy annak hiányára.

Fontosnak tartjuk, hogy a Startup Week által a fiatalok közelebb kerüljenek a vállalkozói léthez mint egy számukra is elérhető és megvalósítható létformához, továbbá különböző rendezvényeink révén élő kapcsolatot szeretnénk teremteni, vagy legalábbis kezdeményezni, az oktatás és a gazdaság között.

Ugyanakkor egy másik ok, amiért igencsak célszerűnek tartjuk a Startup Hét megszervezését, az a különböző kis ökoszisztémák összekapcsolódása: alkalmazott és alkalmazó, diák és vállalkozó, szociális és versenyképes ágazatok, turizmus és IT, ötlet és eszköz.

– Kiknek szól a Startup Week?

– Mindazokról és mindazoknak szól, akik mernek merész döntéseket hozni, merész ügyeket felkarolni. Elsősorban a helyi közösségről és a helyi közösségnek szól, a vállalkozónak, a tanárnak, a cukrásznak, a tanulónak, a magyar és román anyanyelvű egyetemistának, fiatalnak, mindenkinek, aki bátor, aki bátor akar lenni, aki már önmegvalósít, vagy van erre vonatkozóan egy jó ötlete. 

Várunk mindenkit, aki a „startup” szó mögött nem csupán egy gyorsan felfutatott, kezdő vállalkozást lát, hanem az adott startup gazdaságban betöltött szerepét is érzékeli, mintegy megoldásként működve, adott szociális, környezeti problémát érintve.

– Milyen programok színesítik a Startup Hetet?

– Amint mondtam, a Startup Week úgy általában a vállalkozói lét megünneplése köré épül. A programok közt lesz többek között szakmai verseny textilipari szakközépiskolásoknak, csináld magad műhely, sportesemény (pingpong, biciklizés, floorball), a TEDx mintájára HUBx, 5. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia, fotókiállítás, Üzleti Tervek Versenye, avagy Pitch Day. Naponta lesz reggeli Startup Coffee más-más kávézóban, ahol bárki találkozhat a szervezőkkel.

Továbbá női vállalkozók kihívásait tárgyaló konferencián, online marketing, e-kereskedelem és digitális nomádság témában kiselőadásokon lehet részt venni, valamint sor kerül a Vezető Kovászna Megyei Vállalkozások díjátadó gálájára is.

Ezeken kívül a héten két nagyon fontos programot mutatunk be kezdő vállalkozók számára: az innoTRADE-et, Magyarország egyik legkiemelkedőbb akcelerátorát és az ACCELERATOR néven futó pályázatot, amelyben nyolc másik országgal közösen egy vállalkozásfejlesztő programot dolgozunk ki, és ennek próbakörére lelkes vállalkozók jelentkezését várjuk.

– Ingyenes a belépés a rendezvényre? 

– A Saint George Startup Week több mint 20 rendezvényt hoz a hétre. Minden rendezvényért (konferencia, Üzleti Tervek Versenye, workshop, sport) más-más szervezet a felelős, és minden szervezet a saját szabályai szerint szervez. Az egyik fő elgondolásból kiindulva, miszerint a legsikeresebb rendezvények csatlakoznak az október 16–20-i Startup Héthez, az események egy része ingyenes, más része pedig belépőhöz kötött.

– Mit ad egy ilyen rendezvény nektek? Hát a résztvevőknek?

– A Startup Hét megszervezése nagyszerű alkalom a különböző helyi kezdeményezések találkoztatására, esetleg közös ügyek megfogalmazására. 

Amit a város nyer a Startup Héttől: nemzetközi vizibilitás, hónapokon át tartó közös munka a TechStarral, helyi networking, közösségépítés.

Az eseménnyel egy nemzetközi közösség része leszünk, helyi szervezeteket népszerűsíthetünk, így országos szinten példaként szolgálhatunk más közösségek számára.

– Hogy látod jelenleg a hazai startup ökoszisztéma helyzetét? Biztató a kép a régiónkban?

– Megannyi nagyszerű kezdeményezéssel, startup ötlettel találkozunk nap mint nap. Érdekes és értékes emberek fordulnak meg a hubban, azonban azt látom, hogy az együttműködési nyitottság még hiányzik régió szinten.

Túl a nagy ötleten, a startup kultúra a csapatmunkáról és a közösségben gondolkodásról szól, és ennek enged teret a mi tevékenységünk. Egyfelől az innoHUB egy közösségi tér, ahol a mentorálást a regionális klaszterek biztosítják, akik az értéklánc menedzsmentjüknek köszönhetően pontosan tudják, mit bír el a piac. Az ökoszisztéma-elemek összekapcsolódásának hiányát látom, ezért azon dolgozunk, hogy egy accelerator programmal ezt serkentsük. Az accelerator programunk próbakörére bárki jelentkezhet.

Összességében nagyszerű kezdeményezések vannak, és bízom benne, hogy az együttműködés releváns hatást eredményez majd.

 


A sepsiszentgyörgyi innoHUB közösségi iroda az innováció területén fejlődni akaró fiatalokat hivatott bevonzani, olyan vállalkozó szelleműeket, akikből „connector” és/vagy „integrátor” lehet majd. S bár nem minden ötletből lesz vállalkozás, viszont minden jó ötletből lehet valóság. Ezért nem feltétlenül csak vállalkozással rendelkező fiatalok tevékenykednek az innoHUBban, hanem olyanok is, akik részfeladatokat vállalnak, akikkel együtt dolgozva koncepcióvá érhet egy ötlet.

Mátyus Enikő és kollégái lelkesen vezetik ezt a kis teret, amelyet regionális klaszterek tevékenységeivel kapcsolnak össze, zöldenergia, egészségturizmus, kreatív ipar, életmód és IT témákban. Egyetemistákat foglalkoztatnak, közösséget építenek, és ha a talaj stabil, akkor a közösség egy idő után építi magát. És mitől lesz stabil ez a talaj? Mátyus Enikő szerint a nyitottságtól, a pozitív hozzáállástól és a fejlődni akarástól.

– Második éve működünk, és a magam nevében elégedett és hálás vagyok, hogy ennyi nagyszerű és különleges embert ismerhetek meg az innoHUB által – hangsúlyozta Enikő.

 

A Startup Hét teljes programja itt és itt érhető el.

 


Startup miniszótár:

Startup: olyan induló vállalkozás, mely gyors és globális növekedését és hosszú távú versenyelőnyét valamilyen technológiai vagy üzleti innovációra alapozza.

Coworking/közösségi munkavégzés, közösségi munkahely: olyan munkastílus, amelynek során egymástól függetlenül dolgozó emberek egyazon térben vannak, és munka közben ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek. A coworking közösségi munkaterekben (coworking spaces) zajlik, ez lehet egy bérelt iroda, egy klub, egy kávéház stb.

Startup ökoszisztéma: a startup körül létező vállalkozók, befektetők, blogok, szaksajtó, inkubátorok, acceleratorok, valamint egyéb szakemberek és szervezetek által alkotott közösség.

Accelerator/Akcelerátor: startup vállalkozások támogatására létrejött vállalkozásfejlesztő program. Ilyen a Techstars is.

Pitching: a startup tárgyilagos, rövid, lényegre törő bemutatása.

Connector/integrátor: közösséget fejlesztő személy, aki a gazdasági ökoszisztéma elemeit és a társadalmi szereplőket összeköti, stimulálja az együttműködést és a kapcsolódást.

Olvasta már ?

Merj vállalkozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük