Főoldal / Ehejt / Pro Femina Egyesület – a bántalmazott nők védelmében
Ünnepélyes kiállításmegnyitó - Nő a képzőművészetben

Pro Femina Egyesület – a bántalmazott nők védelmében

A családon belüli erőszak, a nők elleni agresszió egyre nagyobb teret hódít a társadalom különböző szintjein. A tőlünk nyugatabbra fekvő országokban egy részleteiben kidolgozott rendszert láthatunk, amely kézzelfogható segítséget, biztonságot nyújt a bajba jutott nők számára. A nők elleni erőszak súlyosságáról és annak elterjedéséről számos statisztikai adat készült, amely már önmagukban elborzasztó számokról tanúskodik; ilyenkor azonban azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ezek a cselekedetek nagyon sok esetben nem is kerülnek a hatóságok látókörébe.

A külföldi jó példákat szemlélve hol tartunk mi 2017-ben a Székelyföldön? Milyen segítséget kaphat egy bántalmazott nő, aki szeretne kilépni ártó kapcsolatából? Léteznek környékünkön úgynevezett védett házak, vagy mindenki oldja meg házon belül a problémáját? Bihari Mártát, a Pro Femina Egyesület elnökét kérdeztük.

 

A 2003-ban alapított Pro Femina Egyesület elnökét elmondása szerint egészen fiatalon érdekelni kezdte a női élet mibenléte, a különféle szerepek megélése, a női sorsok és élettörténetek. Közvetlen közelében számos olyan, nők ellen irányuló erőszakos cselekedet szemtanúja volt, amely elindította őt ezen az úton. Magyarországi, ausztriai és németországi rendszerek vizsgálatát követően eldöntötte, hogy itthon is ki kell építeni egy menekülőhálózatot.

Az egyesület létrejötte leginkább azt a célt szolgálja, hogy alternatívát biztosítson olyan nők (és nemcsak) számára, akik fizikai vagy szellemi bántalmazás áldozatai, és szeretnének kilépni bántalmazó kapcsolatukból, továbbá olyan nőknek és férfiaknak kíván segíteni, akik nehéz anyagi helyzetben egyedül nevelik gyerekeiket.

Talán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy egy közel harmincötezer főt számláló kisvárosban miért van szükség komolyan foglalkozni ezzel a témával, Márta szerint azonban az eddigi tapasztalatok azt mutatják: Székelyudvarhelyen és vonzáskörében a lakosság 35 százaléka szenved valamilyen bántalmazástól.

– Az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy igenis nagy szükség van arra a munkára, amit végzünk. Nagyon sokan megkeresnek bennünket, akár idegenként is, hogy tanácsot, segítséget kérjenek. Olyan esettel is találkoztam, amikor a hölgyet annyira összeverték, hogy azonnali orvosi ellátásra szorult. A fizikai bántalmazás mellett természetesen a lelki megterhelés is éppen olyan nagy mértékű, ilyen esetben pszichológus szakember segíthet – mondta el az egyesületelnök, majd hozzátette: régen „a mindenki oldja meg házon belül a gondjait” mentalitás miatt előfordult, hogy csak ők, a szervezők voltak jelen a havi rendszerességgel tartott, nőket érintő kérdéseket feszegető előadásokon, ma már azonban azt tapasztalják, hogy a nők szabadabban gondolkodnak, fel merik vállalni magukat, megpróbálnak kilépni a mérgező kapcsolatokból.

 

Védett ház projekt

Az egyesület 2009-ben elindította a védett ház projektet is, a ház építése azonban a mai napig folyamatban van. Bár az egyházak és az önkormányzatok részéről támogatást élveznek, nagyon kicsi az az anyagi keret, amelyet arra tudnak szánni, hogy egy huszonnyolc felnőttet és tíz gyereket befogadó otthont hozzanak létre, ahová hozzáértő szakemberek várják a segítséget kérőket.

– Környékünkön Csíkszeredában és Marosvásárhelyen már működnek menedékházak, viszont városunknak is óriási szüksége lenne rá, hiszen a bajba jutott személyeket sok esetben ide köti a munkahelyük vagy éppen a gyerekek óvodája, iskolája.

Külföldön háromlépcsős rendszer működik. Az első évben a védett ház lakói tanulási és a társadalomba való beilleszkedést segítő képzésben részesülnek. Ebben az időszakban teljesen ingyenesen élhetnek az otthonban. A második évben a lakók nagy részének már biztos munkahelye van, de közgazdászok segítik őket pénzügyi tanácsadással, hogy amikor kikerülnek az otthonból, az alacsony bérezés ellenére is képesek legyenek fenntartani magukat és gyerekeiket. A lakóknak ekkor már fizetniük kell a lakhatási költségek felét. Az utolsó lépcsőfok abban áll, hogy szociális munkások segítségével albérletet, valamint óvodát, iskolát keresnek a családnak.

Noha sikerült szoros kapcsolatokat kialakítanunk más segítő szervezetekkel, akik adott esetben ki tudják emelni az áldozatokat a családból, így teremtve biztonságos környezetet számukra, szeretnénk, ha a jövőben nálunk is elindulhatna a fennebb vázolt rendszer – részletezte Márta.

A védett ház megépítése mellett az egyesület idei tervei között szerepel egy előadás-sorozat elindítása márciustól, emellett továbbra is csoport- és gyerekfoglalkozásokkal szeretnék fejleszteni és segíteni a hozzájuk fordulókat.

 


pro feminaPRO FEMINA EGYESÜLET

A Pro Femina Egyesület működésének másik részét képezi a fiatal tehetségek felkutatása és felkarolása.

2016-ban hirdették meg a Nő a képzőművészetben című pályázatukat, amelyre mintegy 48 pályamunka érkezett.

A kiállítást hamarosan a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi és a marosvásárhelyi közönség is megtekintheti.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük