Főoldal / Piactér / Rekordszámú résztvevő az idei KÁMFOR-on
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Rekordszámú résztvevő az idei KÁMFOR-on

Közel 250 résztvevő volt jelen a november 11–13. között Kolozsváron szervezett Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóján, ahová nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról és Vajdaságból is érkeztek vendégek.

 

Pénteken egy borkóstolóval kezdődött a konferencia, amelyet a Univers-T Hotelben tartottak meg, Bóné Tibor és a Transilvania Wine School jóvoltából.

Szombaton érdekesebbnél érdekesebb előadásokon vehettek részt a jelenlévők, nemcsak a plenáris ülésen, hanem a marketing, a vállalkozói történetek, a tőkebevonás és a trendek szekciókban is.

A  plenáris  előadásokon  dr.  Kerekes  Kingától  hallhattunk  a  munkaerőpiaci  helyzetről,  azt latolgattuk, hogy munkahelyet vagy munkaerőt nehezebb találni. Molnár Attila arról beszélt, hogyan tudunk racionális döntéseket hozni és mérföldköveket állítani magunknak, a saját vállalkozásunkban. Dr. Törőcsik Mária trendkutató a Z-generáció jellemzőiről, a vásárlási szokások változásairól, a fogyasztói magatartások evolúciójáról, a trendekről és az ellentrendekről, továbbá a megatrendekről osztotta meg velünk gondolatait, majd Miklós István a Bitcoinról mesélt nekünk, arról, hogy mi is ez a sokak számára ismeretlen fizetőeszköz, hol és hogyan használhatjuk fel, mik az előnyei és hátrányai, majd bemutatott néhány Bitcoinnal kapcsolatos terméket is.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

A trendek szekcióban Kolumbán Dávidtól megtudtuk, hogyan fér össze a gumicsizma a vasalt inggel, hiszen van egy optika-üzletlánca és egy mangalicafarmja is, ahol ő maga gondozza az állatokat, és a táplálékot is ő termeszti nekik. Csepeti Ádám az innovációról és a kutatási fejlesztésekről beszélt nekünk, valamint arról is szót ejtett, hogy a különböző cégek mennyit költenek ezekre a fejlesztésekre. Kelemen Attila, az OTP Bank Románia marketingvezetője öt koncepciót mutatott be számunkra, amelyek közül az egyik a bank új arculatának alapja lesz, majd kifejtette, hogy a trendek lényege az, hogy 3-4 éves ciklusokban folyamatosan változnak, aminek egyik hatása, hogy ma egyáltalán nem számít, mi volt 4 évvel ezelőtt.

A  marketing  szekcióban  Nagy  Gábor  SEO-specialista és onlinemarketing-tanácsadó a marketingeszközök csoportosításáról, ezek kiválasztásának módszereiről mesélt a résztvevőknek. Birtha Attila onlinemarketing-szakembernek, a proClick alapítójának interaktív előadásában a digitális és az offline világ közötti különbségről, ezek előnyeiről és hátrányairól értesültünk. A szakember a résztvevőket bevonva a gyakorlatban használt leghatékonyabb onlinemarketing-stratégiákat mutatta be. Lévai Richárd próbára tette képzelőerőnket: mi lenne, ha az internet funkcióit a Facebook váltaná fel? – tette fel a kérdést. Megtudtuk, hogy a közösségi háló rengeteg eszközt biztosít a vállalkozásoknak, már a vásárlás platformon belül történő lehetőségét is felajánlja, így elmondása szerint ez a feltételezés akár valósággá is válhat a jövőben.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

A tőkebevonás szekcióban Héjja Szabolcs a kezdő vállalkozások veszélyeiről és arról beszélt, hogy elsősorban mire érdemes odafigyelni a siker érdekében. Miklós István elmondta, hogy az ICO elkezdett lépkedni a Bitcoin nyomán. A Bitcoin a startuptervek érvényesítésében segít, egy jó  tőkebevonási  lehetőség  a  vállalkozásoknak. Parajdi  Borbála  a  pályázatírás, a projektkivitelezés útvesztőiről és pályázati lehetőségekről beszélt nekünk. Megtudtuk, hogy mitől lehet sikeres egy pályázat, hogyan kell azt úgy elkészíteni, hogy nagyobb esélyekkel jussunk támogatáshoz.

Utolsó szekciónk a vállalkozói történetek volt, ahol Szesztay Péter saját tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, valamint hasznos tanácsokkal és tippekkel látta el mindazokat, akik új vállalkozásba kezdenének. A fiatal vállalkozó elmesélte, hogy ő már egyetemi évei alatt elkezdett vállalkozni, megosztotta velünk, hogyan érdemes belevágni egy új vállalkozásba, milyen kérdések alapján kell elindulni. Sepsey Barna elmondta, hogy szerinte nem az egyetem az egyetlen út egy vállalkozás felé, nem érzi úgy, hogy az lett volna jövőjének alapja, viszont azt tanácsolta mindazoknak, akik valóban egyetem helyett már vállalkozásba szeretnének kezdeni, hogy legyen egy mentoruk, egy szakmában tapasztalt ember, aki segíti őket. Azt tanácsolta, hogy bele kell vágni, mert igazából folyamatában derül ki, hogy egy ötlet működik-e, sikeressé tud-e válni vagy sem. Sztanó Csaba személyes szakmai tapasztalait osztotta meg velünk. Hangsúlyozta, hogy egy vállalkozás során a legfontosabb a legjobb szakemberek megtalálása mindenre, ezek motiválása, a szakmai kapcsolatok kiépítése és fenntartása.

A szombati napot egy gálavacsora zárta, amelyet buli követett a kincses városban. Érdemes a Facebook-albumunkban is mazsolázgatni, a legjobb pillanatokat újraélve.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Olvasta már ?

Fórumon osztották meg tapasztalataikat Csíkszeredában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük