Főoldal / Ehejt / Segítik egymást

Segítik egymást

A székelyföldiek többször is bebizonyították már, hogy ha kell, összefognak, támogatják, segítik egymást a bajban, és fáradságot nem ismerve dolgoznak azért, amit szívügyüknek éreznek. A Morfondír.ro az évek során számos olyan kezdeményezésről cikkezett, amelyek célja végső soron ugyanaz: jobbá tenni a hátrányos helyzetű emberek életét, mosolyt csalni azoknak arcára, akiknek ez kevés alkalommal adatik meg.

 

A Juventutti Alapítvány neve jól ismert Csíkszereda-szerte és környékén, akcióik során ugyanis azon beteg gyerekeket segítik a régióban, akik egészségük helyreállítása érdekében anyagi támogatásra szorulnak. Hisznek abban, hogy a közösség erejével bármi megoldható, és így a későbbiekben az eddigieknél sokkal nagyobb volumenű akciókat is sikerül majd kivitelezniük.

„Még ha maga a hozzájárulás aprónak is tűnik, úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy egy olyan erős közösség alakuljon ki az akcióink és más szervezetek jótékonysági akciói köré, amelynek tagjai nem vallják azt a téves nézetet, hogy »ez olyan kevés, úgysem segít«. Természetesen nagyon sok jó szándékú ember van, aki bármikor bekapcsolódik egy ilyen vagy hasonló akcióba, s így sikerül teljesíteni a kitűzött célt” – mesélte Balázs Brigitta, a Sütijeggyel a rászoruló gyerekekért kezdeményezés kapcsán.

Aki tud olyan gyerekről, akinek felépülése, gyógyulása érdekében szüksége lenne segítségre, keresse bizalommal az alapítvány munkatársait a 0742-049 038-as telefonszámon.

nevcover_008

 

Gyergyószentmiklóson nemcsak az ünnepek idején figyelnek az idős rászorulókra, a gyerekekre, a beteg, hozzátartozó nélküli személyekre, az ingyenkonyhán ugyanis mindig akad számukra egy-egy tál meleg étel. A étkező, amit a helyiek szeretetkonyhaként emlegetnek, az önfeláldozó szeretet „műve”, 2011-ben a lakosság méltán választotta meg az Év legjobban működő intézményének. Ottjártunkkor a szakácsnőket kérdezve mérhetetlen alázatnak voltunk tanúi – mikor arról kérdeztük őket, hogy milyen más rászorulóknak főzni minden nap, egymásra mosolyogva, nagyon röviden azt válaszolták: ez szeretetmunka.

„A Szeretetkonyha 1997-ben jött létre (…). Ekkor »felleltároztuk« a város szegényeit, és Szent Miklós-napján harminc személynek adtunk meleg ételt. Karácsonykor már ötvenen voltak, és azóta is egyre többen…

Kezdetben teljesen önkéntes alapon működött a konyha, az első tíz évben a katolikus egyház tartotta fenn, öt évig a szakácsnő is önkéntesként főzött nap mint nap. Olyan is volt, nemegyszer, hogy reggel csak a fazék volt, s benne a víz, de olyan soha nem történt, hogy délre ne kerüljön valami bele!” – tudtuk meg Molnár Margit önkéntestől, aki a Kolping Család Egyesület képviseletében a kezdetektől jelen van a konyha életében, hiszen imád szolgálni. A gyergyószentmiklósi szeretetkonyhán heti öt nap főznek, ünnepek előtt több adagot, hogy a szabadnapok alatt se maradjon éhesen senki.

Teljes cikkünket itt olvashatod.

szereee

 

Az Egy Mosoly az Életért Egyesület önkéntes csoportja, a Harmatcseppek 2009 őszétől működik Székelyudvarhelyen. Ugyan a kezdetekben csupán négy tagot számláltak, napjainkban már 26 aktív taggal végzik tevékenységeiket.

„Észrevettük, hogy az idősek valósággal megváltoznak látogatásaink alatt. Nevetnek, csevegnek, dalolnak velünk, elmesélnek történeteket az életükből, próbálják elmagyarázni, hogy valamikor nekik is volt családjuk, munkájuk, gyermekük, tartoztak valahová, valakihez. Elmondják, hogy ők is fontosak voltak, hogy szerettek, és szeretve voltak. (…)

Nem lehet szabadulni azoktól a könnyes tekintetektől, amikor a kezünk után nyúlnak, és köszönetet rebegnek; a gyermekotthonokban a kicsik ölelésétől szinte már lépni sem tudunk, és nem akarnak engedni, tartanának még, de a sofőr bácsi már türelmetlen, menni kell, és hát még otthon is feladat van, tanulni kell holnapra” – avatott be a részletekbe Lőrincz Edit egyesületelnök, majd hozzátette: jó lenne, ha más tanintézmények vezetői, tanárai is felismernék, hogy rettenetesen gyorsuló világunkban mennyire fontos az önkéntesség, hogy már fiatalkorban fontos megtanulni az elfogadást, a segítségnyújtást, a felelősségvállalást a nehezebb sorsú embertársaink felé.

Ha szeretnél még többet tudni az egyesület működéséről, és azt is elolvasnád, mit nyújt valójában az önkéntesei számára, kattints ide.

mosolyazeletert5

 


A Milyenek a székelyföldiek? elnevezésű karácsonyi számunk Segítik egymást című kategóriájába a teljesség igénye nélkül a Morfondír.ro hetilapban megjelent írásainkból szemelgettünk. Amennyiben hallottál olyan kezdeményezésről, amiről még nem értsültünk, de érdemes lenne hírt adnunk róla, üzenj nekünk kommentben vagy az office@morfondir.ro e-mail címen.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük