Főoldal / Ehejt / Sepsiszentgyörgyön találkoznak a hivatásos táncegyüttesek
Háromszék Táncegyüttes; fotó: Bálint Erzsébet

Sepsiszentgyörgyön találkoznak a hivatásos táncegyüttesek

A Háromszék Táncegyüttes szervezésében október 13–16. között szervezik meg a 12. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját; a vándorfesztivál idei kiadásának Sepsiszentgyörgy ad otthont.

 

A találkozó az erdélyi hivatásos táncélet legfontosabb szakmai rendezvénye, amelyet az Erdélyben működő öt hivatásos táncegyüttes évről évre más-más helyszínen szervez meg. A közönség a négy nap alatt betekintést nyerhet a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely és az idei házigazda, a Háromszék Táncegyüttes munkásságába. A rendezvény egyszerre táncfesztivál és szakmai fórum. A programba illesztett szakmai kiértékelők, kerekasztal-beszélgetések lehetőséget teremtenek az együttesek tevékenységébe való betekintésre, és rálátást biztosítanak a hazai táncművészet aktuális helyzetére.

A négynapos rendezvényen egyéni produkciókkal mutatkozik be az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes, majd közösen is színpadra lépnek a találkozó gálaműsorán. A közönség változatos műfajú előadásokat láthat a hagyományos folklórelőadástól a folklórszínházig és táncszínházig. A találkozót egy rendhagyó táncos villámcsődülettel nyitják meg október 13-án, csütörtökön 15 órakor Sepsiszentgyörgy főterén.

ehtet-plakat_makett

A rendezvény ideje alatt egy állandó viseletkiállítás lesz megtekinthető a Tamási Áron Színház előcsarnokában, Mátéfi Zita, Székely Melinda, valamint Miklós Papp Zsuzsanna és Miklós János egyedi tervezésű ruhadarabjai várják a látogatókat. A kiállítás megnyitójára csütörtökön 15.30-kor kerül sor. A fesztivál szervezői több kiegészítő programot is kínálnak a résztvevőknek, fellép a sepsiszentgyörgyi M Studio, koncertezik a Tesztoszteron Zenei Alakulat és az Impro-Víziók zenekar. A rendezvény ünnepi gálaműsorát október 16-án, vasárnap 18 órától lehet megtekinteni a Tamási Áron Színházban.

Az előadásokat értékelő szakmai bizottságba a szervezőknek neves táncszakértőket, színházi szakembereket, közéleti személyiségeket sikerült bevonniuk. Kocsis Enikő, Kutszegi Csaba, Makovinyi Tibor, Nagy B. Sándor, Sardar Tagirovsky, Simó Júlia és Szép Gyula különböző szempontok mentén elemzik majd a produkciókat. A szakmai kiértékelőket Prezsmer Boglárka moderálja.

A rendezvény alatt naponta fesztiválújságot jelentetnek meg, és egy folyamatosan frissülő fesztiválblogot lehet majd követni a találkozó honlapján, a www.ehtet.hte.ro oldalon. A rendezvény arculatának megalkotására a Háromszék Táncegyüttes még júniusban meghirdetett egy pályázatot, az arculatot a pályázat nyertese, Kónya Réka tervezte.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, a Kovászna Megyei Tanács és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala támogatja. Társszervezők a Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Lajtha László Alapítvány.

Jegyek a sepsiszentgyörgyi Kulturális Szervezőirodában kaphatók (telefonszám: 0267-312 104), a részletes program elérhető a rendezvény honlapján.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük