Főoldal / Ehejt / Szabadfogas, ingyenfogas a Székelyföldön is

Szabadfogas, ingyenfogas a Székelyföldön is

Bizonyára többen láttak már itt-ott elhelyezett kabátokat a városban, egyszerű és kedves felhívással: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot; ha nem akarod, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.” A karitatív kezdeményezés lényege, hogy a ruhatartó állványról bárki elvehet egy kabátot, aki fázik, de akinek anyagi helyzete nem engedi meg, hogy a zord idő ellenére kellőképpen felöltözzön. A mozgalom azokat is buzdítja, akiknek rengeteg megunt kabátjuk van, arra kérvén őket, hogy akasszanak ki egyet az állványra, ezzel is támogatva a rászorulókat. Az ötlet Budapestről származik, a Vígszínház elé kihelyezett fogas története bejárta a világhálót, és láncreakciószerűen valóságos mozgalmat indított el a határon túl is. A Morfondír.ro a székelyföldi városokat járta körül.

 

Marosvásárhely az elmúlt hetekben csatlakozott a Szabadfogas, ingyenfogas elnevezésű akcióhoz, mégpedig két helyszínnel. Az első gyűjtőpont a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtt van, a másodiknak a Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébánia előtti tér ad otthont.

haromA székelyföldiek többször is bebizonyították már, hogy ha kell, összefognak, támogatják, segítik egymást a bajban.

Karácsonyi számunk Segítik egymást című kategóriájába ezekből a történetekből szemelgettünk.

A karitatív akciót már több mint két hete tervezik a marosvásárhelyi lakók a város nevével ellátott Facebook-csoportban, a megmozdulást képekkel és eseménymeghívással is igyekeznek népszerűsíteni.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila szerint az ötlet Márton László és Tőkés Botond részéről érkezett. Ők azzal a kéréssel fordultak a színház felé, hogy szeretnének kitenni egy fogast az intézmény elé néhány ruhadarabbal a rászorulók számára.

– Nagyszerű kezdeményezésüket felvállaltuk. A mi színházunk évek óta próbál szociális kérdésekben cselekedetekkel segíteni. Több napja folyik a gyűjtés. Sok jó ember van, és sajnos sok rászoruló is. A színészek és más alkalmazottak, valamint sok városlakó hozott már adományt. Az összegyűlt ruhákat a hajléktalanszállóba vittük át – mondta el érdeklődésünkre a színház igazgatója.

Forrás: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Facebook-oldala
Forrás: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Facebook-oldala

A másik gyűjtőpont a Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébánia és a Marosvásárhelyi Rádió közös szervezésében alakult, a plébánia előtti téren lévő fogasra lehet elhelyezni az adománykabátokat. Oláh Dénes főesperes szerint az ötletgazda Tóth Béla, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője, aki a magyarországi minta alapján központi helyen szeretett volna felállítani egy fogast, így esett a választás erre a térre. A főesperes elmondása szerint nagyon örültek az ötletnek, és természetesen engedélyezték a templom bejárata előtti akciót. Véleménye szerint ez egy nagyon értékes mozgalom.

– A plébánián több éven keresztül volt egy Caritas-láda, ahová ruhákat hoztak az emberek. El kellett tennünk a ládát, mert nincs, amit kezdjünk a használt ruhával, senkinek sem kell. Nem tudom, hogy mi lesz a szabadfogas sorsa. Véleményem szerint a hideg végett gazdára találhatnak a meleg kabátok, de azok egyelőre nem fogynak, csak gyűlnek – mesélte Oláh Dénes főesperes.

Forrás: A Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébánia és a Marosvásárhelyi Rádió által indított akció Facebook-eseménye
Forrás: A Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébánia és a Marosvásárhelyi Rádió által indított akció Facebook-eseményének borítóképe

 

Három nap alatt több mint 150 kabát

Ha segítségről van szó, az udvarhelyiek sem tétlenkednek, Rad László Aeneas Székelyudvarhelyen összesen négy helyszínen valósította meg az Egy kabát mindenkinek, aki fázik elnevezésű akciót.

– Először megszületett bennem a gondolat, majd egyből cselekedtem, és létrehoztam a közösségi médián belül egy oldalt, ahová folyamatosan jöttek a felajánlások. Az emberek leginkább pozitívan fogadták az ötletemet, ellenben voltak olyan negatív vélemények is, miszerint a romák biztosan eltulajdonítják majd a kabátokat, így azok nem jutnak el a rászorulókhoz. Én nem foglalkoztam ezzel, inkább az motivált, hogy a legtöbben biztattak, jó ötletnek tartották a kezdeményezést – fejtette ki László, majd hozzátette: sok segítség érkezett, egy úriember például hótlanította az adott területeket, vállalkozóktól kapott fogasokat, magánszemélyek segítettek állványt, kabátokat szerezni. Három nap alatt több mint 150 kabátot ajánlottak fel az emberek, emellett sálat, sapkát, kesztyűt is adományoztak.

Noha az utóbbi napokban kissé melegebb volt az időjárás, továbbra is folyamatosan érkeznek a felajánlások.

Ha fázol, vegyél el egy kabátot...
Ha fázol, vegyél el egy kabátot…

– A város négy pontján találhatók meg a kabátok: a Kisköved és a Sziget utcai piacoknál, a Tábor negyedben és a MÜTF Oktatási Központnál állítottunk fel egy-egy állványt, ez utóbbi intézmény külön felajánlotta, hogy figyelnek az állvány épségére. Ezeken kívül máshová is szeretnék kihelyezni kabátokat, gondolkodtam Szombatfalva és Bethlenfalva környékén, valamint a város végén is, természetesen ez a felajánlott kabátok mennyiségétől függ. Továbbra is szívesen várok bármilyen felajánlást, a ruhadarabokat be lehet hozni a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal kapusszobájába, kérdés esetén pedig keressenek bizalommal a mozgalom Facebook-oldalán – összegezte mondandóját László.

A kezdeményezés székelyudvarhelyi ötletgazdája lapunknak arról is beszámolt, hogy valamilyen formában eltűnnek a kabátok az állványokról, rongálásokról nem tud, eddig nem voltak problémák. Az a terve, hogy amennyiben maradnak gazdátlan kabátok, felajánlja azokat az Albert Schweitzer hajléktalanszállónak vagy egy olyan intézménynek, amely eljuttatja azokat a megfelelő emberekhez, de ha kap egy raktárhelyiséget, akkor a megmaradt kabátokat megőrzi a következő téli időszakra.

...ha nem akarod, hogy mások fázzanak, akassz ide egyet.
…ha nem akarod, hogy mások fázzanak, akassz ide egyet.

 

Csíkszeredában is várják gazdájukat a kabátok

Annak ellenére, hogy a Székelyföld szintjén (és nemcsak) általában Csíkszeredában van a leghidegebb, a szabadon elvihető kabátok projektje egészen az elmúlt napokig váratott magára. Lapzártánkig egyetlen helyszínen, a központi parkban fedeztük fel a mozgalom nyomait, két fa közé kifeszített zsinóron 7-8 kabát várta nélkülöző gazdáját. Ottjártunkkor épp egy feltehetőleg hajléktalan férfi kereste a neki megfelelő darabot, de miután gondosan visszaakasztotta a kabátokat a helyére, úgy döntött, a sajátjával marad.

 

Sepsiszentgyörgy sem maradt ki a sorból

Sepsiszentgyörgyön több szervezet és intézmény is bekapcsolódott az ingyenkabát-akcióba. A helyi kezdeményezéssorozatot az Andrei Mureșanu Színház Győzzük le együtt a hideget elnevezésű kampánya indította el. A román társulat ugyanis a Jurnal de România. Sfântu Gheorghe című előadása előtt néhány nappal közösségi oldalán osztotta meg felhívását, miszerint mindazon személyek, akik meleg ruhaneműt akasztanak a színház előterében elhelyezett mobilfogasra, esetleg könyvet ajándékoznak, ingyen nézhetik meg a szóban forgó előadást. A nagylelkű segítők között akadt egy család, aki egy teljes könyvtárnyi könyvet, több mint 600 kötetet ajándékozott a színházi humánus akció során.

Az Andrei Mureșanu Színház adománygyűjtő sarka (Forrás: a színház Facebook-oldala)
Az Andrei Mureșanu Színház adománygyűjtő sarka (Forrás: a színház Facebook-oldala)

Ugyanezen kabátakcióhoz csatlakozott Sepsiszentgyörgy Unitárius Egyházközsége, annak ifjúsági egylete, valamint a Gondviselés Segélyszervezet. Kezdeményezésük hatására a templom bejárata rövid időn belül megtelt a városlakók feleslegesnek vélt, adományba szánt ruháival. A kerítésre akasztott meleg ruházat estére új, nélkülöző gazdára talált, de reggelre bővült a kabát-, sál-, sapka- és kesztyűkínálat, ami igazán megható összefogásról árulkodott.

Sorakoznak a kabátok a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség kerítésén (Forrás: a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség Facebook-oldala)
Sorakoznak a kabátok a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség kerítésén (Forrás: a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség Facebook-oldala)

Természetesen a hideg idő több civil szervezetet is mozgósított. A helyi Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat, mint minden télen, idén is a rászorulók segítségére sietett tartósélelmiszer-adományaikkal. Ugyanígy folytatta a humánus kezdeményezések sorát a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat és Sepsiszentgyörgy önkormányzata is, akik egymással karöltve felajánlották segítségüket mindazoknak a helyi, elsősorban idős és beteg rászorulóknak, akik egészségi állapotuk miatt képtelenek elhagyni lakásukat, és így beszerezni az alapvető élelmiszereket. Esetükben a Caritas munkatársai előzetes telefonos egyeztetés után kimentek a helyszínekre, hogy besegítsenek a számlakifizetésbe vagy épp a bevásárlásba.

Sepsiszentgyörgy több vendéglátó egysége is követte a fenti önzetlen példákat. Volt, aki ingyenes meleg teával melegítette fel az arra járókat, de olyan vendéglő is akadt, ahol a forró tea mellett zsíros kenyérrel is kedveskedtek a rászorulóknak.

Legyen szó meleg kabátról, ruhaneműről vagy alapélelmiszerről, bármilyen nemes gesztus, ami egy hidegebb, így még nehezebb időszakban érhet egy rászorulót, az áttételesen valóban kabátként melegíti őt. Sokszor tényleg csak a legapróbb gesztusainkban kellene ugyanígy egymásra figyelnünk.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük