Főoldal / Színes / Szuper találmány a négyzeten: a Trabant

Szuper találmány a négyzeten: a Trabant

Trabanton szállni élvezet, gyorsabban száll, mint a képzelet” – énekli az Exotic együttes, és velük együtt ugyanezt vallja a székelyudvarhelyi Trabant Klub is, amely idén tizenkettedik alkalommal szervezi meg a több száz Trabant-rajongót megmozgató Országos Trabanttalálkozót. Az egyedi kezdeményezés alapítóját, Bordás Imrét kérdeztük a már szenvedéllyé nőtt hobbiról, az országszinten egyedinek számító autókölteményeiről és arról, hogy manapság mi a trend a Trabantok világában.

 

A székelyudvarhelyi Trabant Klub ötlete Bordás Imre fejéből pattant ki, aki külföldi példák nyomán döntött úgy, hogy térségünkben is szeretné meghonosítani a Trabant újratöltött kultúráját. A 2006-ban alapított klub nevében is hordozza, hogy főként a Trabant típusú autó szerelmeseit, de ugyanakkor a „mostohatestvéreket”, vagyis a Kelet-Európában gyártott autók tulajdonosait kovácsolja közösséggé.

− Gyerekkorom óta rajongtam a Trabantokért, annak idején trendinek számított ez az autó. A családomnak érdekes módon soha nem volt Trabantja, bennem mégis kialakult a vágy, hogy foglalkozzam velük. 2001-ben önerőből meg is vásároltam az első Trabantomat, ám azóta gyarapodott a gyűjtemény: ma már három Trabant büszke tulajdonosa vagyok – mesélte Imre.

trabant2

 

A Trabant-találkozókról

A Trabant Klub működésének legfőbb tevékenysége a minden évben megszervezett országos szintű találkozó, amelynek a Székelyudvarhely melletti Zeteváralja ad otthont.

– Igyekszünk olyan változatos programot összeállítani, ahol kortól és nemzetiségtől függetlenül bárki jól érezheti magát. A találkozó rendszerint négy napig várja az érdeklődőket; az autókiállítás és a kiállított darabok díjazása, valamint a kölcsönös eszmecsere mellett különböző kirándulások, hargitai túrák lehetősége is adott, emellett számos vetélkedőn és versenyszámon mérettethetik meg magukat a versenyzők – részletezte a Trabant Klub ötletgazdája. Majd azt is megtudtuk tőle, hogy az első években nehézséget okozott biztosítani a megfelelő anyagi hátteret, de idővel több olyan támogató is akadt, akiknek köszönhetően egyre színvonalasabb rendezvényeket sikerül összehozniuk.

trabant3

Imre a fennebb említett eseményen kívül rendszeresen vesz részt belföldi és nemzetközi találkozókon. Kérdésünkre elmondta: a Trabantok presztízsértéke jelenleg nagyon magas, ezzel arányosan az autók ára is.

– Mai napig nagyon sokan megkeresnek, hogy szeretnének csatlakozni a klubhoz, és Trabantot vásárolnának. Amint felvázolom, hogy ennek a hobbinak milyen költségei vannak, nagyon sokan visszalépnek. A családom támogatása nélkül nekem sem menne, nagyon sokat jelent számomra, hogy elfogadják a hobbimat, hiszen el sem tudnám képzelni, hogy enélkül éljek. Az autóim olyanok számomra, mint a gyerekeim.

A Trabant-szeretetemnek köszönhetem, hogy autodidakta módon, könyvek és az internet segítségével megtanultam autót szerelni. Minél többet olvastam a Trabantok szerkezetéről, annál inkább megbizonyosodtam róla, nem is annyira bonyolult autók, az alkatrészek beszerzése sokkal nagyobb gond. Ha bemegyek egy autóalkatrészeket forgalmazó üzletbe vagy egy autószerelőhöz, kikerekedett szemmel néznek rám, hogy miért keresek én éppen Trabantba alkatrészt – osztotta meg tapasztalatait Imre.

trabant5

 

Tanácsok azoknak, akik szeretik a Trabantokat

– Néhány évvel ezelőtt az emberek még lenézték a Trabantokat. Azt gondolták, hogy akinek Trabantja van, annak csak arra van pénze, holott a legtöbb Trabant-tulajdonosnak egy vagy akár több nyugati típusú autója is van. Ma már leginkább a nosztalgia miatt tartanak Trabantot is az emberek, a találkozókon sokszor látunk olyat, hogy a nagytata az unokáját kézen fogva mutatja a különböző autókat, és mesél a régi szép időkről – mondta el portálunknak a Trabant Klub megálmodója, majd hozzáfűzte: kívülállók számára talán minden Trabant egyforma, esetleg a színük alapján különböztetik meg őket, az igazi szakértők azonban a legapróbb részletekig észrevesznek minden változtatást, tuningot. Akik benne vannak a szakmában, meg tudják különböztetni azt is, ha egy 1990-ben gyártott Trabant 1970-es típusúvá lett átépítve, de azt is tudják, hogy egy eredeti dísztárcsa ára 50-100 eurónál kezdődik, például egy Logan típusú autóéval ellentétben, amit 30 lejért bárhol megkaphatunk.

trabant7

Imre hitvallása szerint, akinek Trabantja van, az felelősséggel tartozik az autójáért.

– Ha valaki Trabantot akar vásárolni, akkor azt az autót meg kell becsülni. Biztos lehet benne, hogy nem lesz egyszerű feladat: rengeteg időt, energiát és pénzt kell beleáldozni, hogy szinten tartsuk vagy fejlesszük az autóinkat, de a végeredmény megéri a fáradozást. Nekem ma már olyan autóim vannak, amelyek szinte egyedinek számítanak az országban, nagyon büszke vagyok rájuk. A kabrió típusú Trabantomat például sikerült önerőből olyanra elkészíteni, mintha gyári darab lenne.

A Trabant Klub egy nagy családdá nőtte ki magát, ahol szoros barátságok alakultak. A találkozón kívül évközben is tartjuk a kapcsolatot, ismerjük egymás családját, kirándulásokat szervezünk. Sok résztvevő elmondja, hogy igaz barátokra lelt a találkozóknak köszönhetően, számunkra már ezért megéri csinálni – zárta gondolatait Bordás Imre.

Olvasta már ?

Hajnal Renáta: a testépítés új értelmet adott az életemnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük