Főoldal / Támogatás adója 2%-nak felajánlásával

Támogatás adója 2%-nak felajánlásával

ado-640x284

A romániai adótörvény alapján az egyéni és családi vállalkozások és a munkakönyves alkalmazottak felajánlhatják éves személyi jövedelemadójuk 2%-át valamely általuk választott civil szervezetnek.

Ez a felajánlás nem kötelező, de érdemes kihasználni a lehetőséget magánszemélyek, vállalkozók számára is, hiszen ez egy egyszerű és kézenfekvő módja az adományozásnak, és egyben esélyt jelenthet az érintett szervezetnek, segítheti azokat céljaik megvalósításában. Azonkívül, hogy ez Önnek nem kerül semmibe, még azt is elérjük, hogy ezek a felajánlott összegek a közösségünkben maradjanak, és értelmes célokat szolgáljanak.

A munkakönyves alkalmazottaknak mindössze a cerere_230_2016-as űrlapot kell kitölteniük és beadniuk a lakhelyük szerinti Adó- és Pénzügyi Hivatalba (ANAF).

Amennyiben tetszik civil kezdeményezésünk, kérjük Önöket támogassák azt adójuk 2%-nak felajánlásával.

A 230-as nyomtatvány kitöltési útmutatója!

A nyomtatványt innen lehet letölteni: cerere_230_2016

  1. A I.-el jelölt részben (Date de identificare a contribuabilului) kitöltjük a személyes adatainkat. Az adatokat a személyi igazolványban szereplő adatok szerint töltjük ki: név, személyi szám (CNP), cím, elérhetőségek.
  1. A II.-el jelölt részben (Destinația sumei reprezentând 2% din impozitul anual, potrivit art. 57 alin. 4 din legea nr. 571/) a támogatott szervezetre vonatkozó adatok és a támogatás mértékének kitöltése történik a következőképpen:
  • csak a 2. pontot pipáljuk ki;
  • amennyiben a szervezet adatai nem szerepelnek a nyomtatványon, akkor kitöltjük. A könnyebbség érdekében a szervezet adatait előre kitöltöttük. Ha mégsem jutott el Önhöz a 230-as kitöltött nyomtatványunk, akkor az alábbi, kékkel jelölt adatokat kérjük felvezetni a nyomtatványra: Cod de identificare fiscală a entității nonprofit: 29508350, Denumire entitate nonprofit: Asociația Polihistor Excellentia, Cont Bancar (IBAN): RO55 RZBR 00000 0600 1425 4135.
  • a 2%-nak megfelelő összeget („suma lei” rész) a hatóság kiszámolja és kitölti.
  1. Ezután már csak a nyomtatvány aláírása marad hátra a nyomtatvány alján fenntartott helyen (Semnătura contribuabil).

Az összes többi rész kitöltetlen marad. A kitöltött 230-as nyomtatványt a lakhely szerinti pénzügyön kell leadni folyó év május 25-ig.

 

Támogatás esetén kérjük küldjék el a befogadott nyomtatvány iktatási számát és e-mail címüket, hogy tájékoztathassuk a támogatások hasznosulásáról. Ennek hiányában időszakosan általános tájékoztatást teszünk közzé a támogatások hasznosulásáról.

Érdeklődését és támogatását előzetesen is köszönjük.