Főoldal / Ehejt / Jövőben Nagyváradon találkoznak az erdélyi táncegyüttesek
Gálaműsor; fotó: Ádám Gyula

Jövőben Nagyváradon találkoznak az erdélyi táncegyüttesek

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, október 13–16. között szervezték meg a 12. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját Sepsiszentgyörgyön; a vándorfesztivál idei házigazdája a Háromszék Táncegyüttes volt.

 

A találkozó gazdag palettát tárt a közönség elé, programjában az autentikus néptáncelőadástól a kortárs balettig minden szerepelt, így átfogó képet mutatott a hivatásos táncegyüttesek jelenéről Erdélyben. A négynapos találkozó az erdélyi magyar hivatásos táncélet legfontosabb szakmai rendezvénye, legnagyobb erénye pedig az, hogy a részt vevő Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely végig jelen lehet a rendezvényen, így lehetőségük adódik megnézni egymás produkcióit, meghallgatni ezek szakmai kiértékelőit, ezáltal pedig tanulhatnak egymástól.

A találkozó ünnepi gálaműsorát vasárnap este tartották, amelynek keretében átadták a találkozó díjait is. A Romániai Magyar Néptánc Egyesület képviseletében Deák Gyula Levente, a fesztivál menedzsere Életműdíjjal tüntette ki több évtizedes kiemelkedő munkásságáért Tőkés Editet (Háromszék Táncegyüttes), Vajda Katalint (Háromszék Táncegyüttes), Domokos Zsuzsannát (Maros Művészegyüttes) és Füzesi Albertet (Maros Művészegyüttes). A Magyar Táncművészek Szövetsége a 12. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója szakmai bizottságának javaslata alapján Kiemelkedő férfi táncos díjjal tüntette ki Melles Endrét (Háromszék Táncegyüttes) az Erdély-menyegző című előadásban nyújtott táncos-színpadi alakításáért.

A találkozó szakmai bizottsága további nyolc díjat adott át. Női tánckari nívódíjban részesült a Háromszék Táncegyüttes az Erdély-menyegző című előadásban nyújtott magas szintű művészi jelenlétéért. Zenei alkotói díjat nyújtottak át Kelemen László és a Heveder zenekar részére az Erdély-menyegző című előadás kiemelkedő zenei világának megalkotásáért. Énekesi szóló díjjal tüntették ki Erőss Juditot (Háromszék Táncegyüttes) az Erdély-menyegző című előadásban nyújtott kiemelkedő énekesi teljesítményéért, valamint Kásler Magdát (Maros Művészegyüttes) a Most múlik című előadásban nyújtott kiemelkedő énekesi teljesítményéért. Hiteles viseleteiért és hagyományőrző alkotói munkásságáért két díjban részesült a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes a Táncoljatok! című előadással. Képi világáért díjjal jutalmazták a Nagyvárad Táncegyüttest a Stabat Mater című előadással. Bátor művészi vállalásáért díjban részesült az Udvarhely Néptáncműhely az Üveghegy ösvénye című előadással.

Flashmob; fotó: Barabás Zsolt
Flashmob; fotó: Barabás Zsolt

Ahogyan mezőségi táncokkal nyitottak a csütörtöki fesztiválnyitó flashmobon Sepsiszentgyörgy főterén, úgy a gálaműsort is mezőségi táncokkal zárta az öt hivatásos táncegyüttes, ezáltal keretezve az idei találkozót, amely gazdag programkínálatával a szakmai fejlődésre és a szórakozásra egyaránt teremtett lehetőséget. A  fesztivál több off-programot is kínált: az M Studio Tavaszi áldozat című előadása, a Tesztoszteron Zenei Alakulat és az Impro-víziók 2.2 koncertjei egyaránt nagy sikernek örvendtek a résztvevők körében. A táncosok technikai tudásának bővítése céljából Kocsis Enikő és Fitos Dezső vezetésével tánctechnikai workshop is helyet kapott a programban. A találkozó alatt állandó viseletkiállítást lehetett megtekinteni a Tamási Áron Színház előcsarnokában Mátéfi Zita, Miklós Papp Zsuzsanna, Miklós János, Furik Rita és Simó Júlia munkáiból. Et(h)űd címmel, a találkozó életében először napi fesztiválújsággal is jelentkeztek a szervezők, amelyben az előző nap előadásairól lehetett kritikákat, elemzéseket olvasni. Továbbá folyamatosan bővülő fotósarkot rendeztek be a színház büféjében, amely azonnal nyomtatott fényképekkel dokumentálta a fesztivál összes mozzanatát. Folyamatosan frissült a fesztivál blogja is a www.ehtet.hte.ro oldalon, ahol a napi hangulatvideók is megtekinthetőek.

Fotósarok; fotó: Henning János
Fotósarok; fotó: Henning János

A rendezvény létrejöttét a Kovászna Megyei Tanács, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. A találkozó a Háromszék Táncegyüttes, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Lajtha László Alapítvány szervezésében valósult meg. Az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját 2017-ben a Nagyvárad Táncegyüttes szervezi meg Nagyváradon.

 

A rendezvény napi hangulatvideói itt érhetők el:

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük