Főoldal / Ehejt / Te is felelős vagy a környezetedért!

Te is felelős vagy a környezetedért!

A természetvédelem, a fenntartható vidékfejlesztés és környezeti nevelés elterjesztésének célkitűzésével indult útjára 2001-ben az Agora Egyesület. Az elmúlt tizenhat évben számos olyan tevékenység fűződik nevükhöz, amely az udvarhelyszéki és a Hargita megyei épített és természeti örökség védelméhez, megőrzéséhez kapcsolódik.

Sólyom Andreával, az egyesület elnökével beszélgettünk.

 

Az egyesület alapítói a földrajz, a szociológia, a biológia és a geológia iránt érdeklődő, frissen végzett fiatalok voltak. Akcióik egyik sarkalatos pontjának számít a gyermekekkel, fiatalokkal folytatott preventív munka. Andrea elmondása szerint a legnagyobb kihívást a középiskolás korosztály jelenti, ugyanis ez az a generáció, amikor már nehezebben lehet változtatni a berögzült, esetlegesen rossz szokásokon.

– Nagyon fontos, hogy a diákok találkozzanak a felelős fogyasztás fogalmával, mintáival, gyakorlatával. Különböző módszerek segítségével igyekszünk megmutatni, hogyan csökkenthetjük a hulladékot otthonunkban, továbbá iskola- és városszinten. Ahhoz, hogy felnőttként a tudatos vásárlók körét gyarapíthassák, ezeknek a fiataloknak először meg kell ismerniük, hogy az elfogyasztani kívánt termékek honnan érkeznek, miből készülnek. Ennek a nevelésnek a hiányában továbbra is a tömegfogyasztásra igent mondó generáció felnőtté válásának lehetünk szemtanúi – mondta Andrea, majd hozzátette: legszívesebben átadná ezt a szerepet a pedagógusoknak, hiszen nekik is fel kell ismerniük a környezetvédelmi oktatás fontosságát.

Az egyesület 2011–2013 között zajló, Kincskereső elnevezésű projektjébe több mint 200 magyar és román nyelvű diákot vont be; a projekt során a diákok Udvarhelyszék védett növény- és állatfajaival ismerkedhettek meg, amelyeket GPS segítségével is beazonosíthattak.

agora

 

Önkéntes akciók a természet védelméért

A már meglévő természeti örökség védelmében az egyesület az ökoturizmus elterjesztésében is hisz. 2008-ban kezdődött el Homoródalmáson, a Vargyas-szoros közelében egy közösségi létesítmény építése.

– Almáson nagyrészt önkéntes munkával majdnem teljes egészében felépült az ökológiai információs központ, amely kívülről hagyományos csűrnek tűnik. A központ rendeltetése információt nyújtani az odalátogató turistáknak a természeti adottságokról, útvonalakról, emellett a helyi gazdák segítése is egy fontos cél volt. Ökoturisztikai kurzusunk legidősebb és egyben leglelkesebb jelentkezője nyolcvankilenc éves volt – számolt be Andrea.

agora5

A természeti örökség védelméhez kapcsolódik a már meglévő hulladékok összegyűjtése, a környezet megtisztítása is.

− Az Ilona völgyében egy tizenhét kilométeres szakaszt sikerült megtisztítanunk önkéntesek közreműködésével. Fiatalokkal és aktív felnőttekkel együtt a Szejkefürdőn és Zetelaka környékén ültettünk gyümölcsfákat, a városi parkban pedig madárodúkat helyeztünk ki. Emellett rendszeresen szerveztünk különböző programokat a Föld napja és a mobilitás hetének ideje alatt is.

A csereháti lakópark zöldövezetének kialakítása is többek között az egyesület nevét dicséri, amelyet a csereháti lakószövetséggel és a polgármesteri hivatallal partnerségben 2013-ban sikerült megvalósítani. Örülünk, hogy a projekt nem tiszavirág-életű, hiszen az ottlakók mai napig rendben tartják a területet – hangsúlyozta Andrea.

 

Közösség által támogatott mezőgazdaság

A közösség által támogatott mezőgazdaság jelentőségteljes szerepet foglal el az egyesület életében.

– Néhány éve a temesvári CRIES Egyesület révén sikerült meghonosítani a helyi gazdaság erősítését célzó kezdeményezést itthon, Székelyudvarhelyen is. Jelenleg harminchat fogyasztó családdal és két termelővel dolgozunk együtt a projektben. Idén az ötödik szezon nyílik meg, melynek alapja a szervezett, tudatosan felépített ökológiai gazdálkodás és a felelős fogyasztási igény összeszervezése.

Ez a fajta gazdálkodási modell az elmúlt tizenöt évben terjedt el. A közösség által támogatott mezőgazdasági mozgalom során a vásárló felelős fogyasztóvá válik, hiszen biztos forrásból tudja, hogy a heti rendszerességgel, hét hónapon keresztül érkező idényzöldségek honnan származnak, milyen körülmények között állították elő őket, és megvásárlásukkal kit támogatnak. A fogyasztóknak lehetőségük van kilátogatni az adott mezőgazdasági területre, megismerni azt, így egyfajta bizalmi háló alakul ki a termelő és a fogyasztók között. A projekt kezdete óta már várólistát kellett elindítanunk a nagy érdeklődésre való tekintettel – hozta tudomásunkra az egyesületelnök.

A termelők

Amint arról Sólyom Andreától értesültünk, az egyesület jövőbeli tervei között egy gyermektábor megszervezése szerepel, amelyet szeptember végére tűztek ki. Ebben a táborban a gyerekeket játékos módszerek segítségével viszik közelebb a természethez, emellett fotózási technikák tanulására is lehetőséget kínálnak a szervezők, amely által megmutatják, mire legyenek érzékenyek a gyerekek, ha a természetben vannak.

Érdeklődésünkre Andrea elmondta, hogy nem túl bizakodó a környezetvédelem megerősödésével kapcsolatban, mivel úgy véli, nagyon sok minden átöröklődött az előző generációk hibás magatartásából.

– Fel kell ismernünk, hogy ahogyan a tengerben minden csepp víz számít, úgy minden egyes gesztusunk és lejünk a szavazatunkká válik. A mi választásunk, hogy ezt elhisszük, vagy sem. Én ilyenkor arra gondolok, hogy milyen jövő várhat gyermekeinkre és azok gyermekeire, ha nem vigyázunk a Földünkre – zárta gondolatait az Agora Egyesület elnöke.

 

Tíz tanács Sólyom Andreától, amit te is megfogadhatsz környezetedért!

  1. Figyelj a vásárlás során! Nézd meg, honnan származik az a termék, amit elfogyasztasz!
  2. Mindig kapcsold le a villanyt azokban a helyiségekben, ahol nincs szükség rá!
  3. Ne pazarold a vizet!
  4. Ha van rá lehetőséged, gyűjtsd az esővizet, amelyet később felhasználhatsz!
  5. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
  6. Minél kevesebb hulladékot termelj!
  7. Vásárlásnál műanyag zacskó helyett használj textilből készült szatyrot!
  8. Támogasd a helyi termelőket!
  9. Készíts bevásárlólistát, szelektálj a megvásárolni kívánt termékek között, ne dőlj be a leárazásoknak!
  10. Lépj túl a saját falaidon, és hidd el, hogy te is tehetsz a környezetedért!

 


SÓLYOM ANDREA

Az Agora Egyesület elnöke.

A csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, a ahol faluszociológia, vidékfejlesztési tendenciák, pályázatírás és kutatásszervezés tantárgyakat oktatja.

Az egyesület jelenleg két nemzetközi projektben vesz részt. A Life from Soil projekt mezőgazdasági, szociális és környezeti szempontokon alapszik, míg a Sense of Light programban nagyobb hangsúlyt kap a környezet, az épített örökség és a businessfotózás.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük