Főoldal / Ehejt / Ünnepi kínálat a X. Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetemen

Ünnepi kínálat a X. Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetemen

Idén július 9–14. között zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, melynek immár tizedik éve kísérője az egyetlen Romániában szervezett Régizenei Nyári Egyetem. Az ünnepi kiadásra készülve a szervezők összefoglalták az évtized tapasztalatait – erről tájékoztatunk, valamint áttekintjük a jubileumi kínálatot, melyből a leendő hallgatóknak június 12., hétfő éjfélig lehet válogatni.

 

Háromszorosan is jubileumi hangulatban zajlik idén Csíkszeredában a Régizene Fesztivál, és a nemzetközi oktatói palettáról mesterkurzusokat immár tizedszerre ajánló Régizenei Nyári Egyetem: az 500 éves reformáció emlékéve mellett a 450 éve az itáliai Cremonában született Claudio Monteverdi, valamint a 250 éve Hamburgban elhunyt Georg Philipp Telemann zeneszerzők évfordulói. A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében zajló régizenei képzés tízéves évfordulója ugyanakkor az eredmények kiértékelésére, mérlegkészítésre is alkalmat ad.

– A Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak néhány olyan jellemzője van, amelyek ezt a rendezvényt a romániai zenei élet élére teszik. Fontossági sorrendben véve, a leglényegesebb tényezője a fesztiválnak, hogy a Régizenei Nyári Egyetemmel „szövetkezik” – nyilatkozta a www.regizene.ro fesztiválhonlapnak Şorban Elena Maria kolozsvári muzikológus, aki visszatérő oktatója, valamint tolmácsa is a csíkszeredai képzésnek. Romániában ugyanis egyértelműen hiánypótló a csíkszeredai képzés: a felsőoktatásban ugyanis mindmáig nem létezik kimondottan régizenei szakirány, mely másutt Európában régóta bevett gyakorlat.

 

Tehetségek kibontakoztatására figyelnek

A tizedik kiadás beharangozójaként nemrégiben csíkszeredai sajtótájékoztatón foglalták össze a kurzus- és fesztiválszervezők a tapasztalataikat, ugyanakkor megvonva a tíz esztendő eredményeinek mérlegét is.

A Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK), a Hargita Megyei Tanács és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem indításának történetéről megtudtuk: 2008-ban, amikor Ferencz Angéla átvette a HMKK vezetését, a fesztiválnak nem volt művészeti vezetője, keresni kellett a korábban lemondott László Ferenc tisztjére egy méltó utódot. Így történt, hogy a Kulturális Központ Filip Ignác Csabát, a mester egykori tanítványát kérte fel a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti vezetőjének. A választást csak megerősíti, hogy maga László Ferenc is őt bízta meg munkásságának folytatójaként, a régizene ügyének felkarolására. Lévén sok neves zenész megfordul évente Csíkszeredában a Régizene Fesztiválon, évekkel korábban megérett már annak az igénye, hogy fontos volna mesterkurzusokat is tartani a fesztivál ideje alatt. Rövid, de intenzív tervezési idő alatt összeállt a kurzusok rendje, amelyet Filip Ignác korábbi európai mesterkurzusok tapasztalatai alapján a HMKK munkatársaival igazított a helyi viszonyokhoz, és nevet is kapott az új intézmény: Régizenei Nyári Egyetem.

 

Növekvő igények és kínálat

Az első képzéstől folyamatosan növekvő nyári egyetem statisztikai adatairól Ferencz Angéla elmondta: 250 diák vett részt a mesterkurzusokon, ám köztük visszatérő diákok is vannak, így az intézmény összesen 420 oklevelet adott ki számukra. Az összesítés szerint a résztvevők mintegy fele Hargita megyéből, a többi résztvevő Románia más szegleteiből és Magyarországról érkezett.

Előző években írtuk:

Madrigal

Hamarosan rajtol Erdély legnagyobb régizene-fesztiválja

RZF_FOTO_Csiszer-Szilard_archiv-640x426

Családi meghívó a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra

Carlos-Cerrada-Cuesta-FOTO-PeterLorand02

Először szólalt meg historikus klarinét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetében

adamgyula_146

Csíkszereda az erdélyi régizenészek gyűjtőhelye is

Press_final_EarlyMusicFestival-Miercurea-Ciuc_AdamGyula

Csíkszeredai Régizene Fesztivál: 2017-ben a reformáció emlékévének égisze alatt

– Ez egy több nyelven zajló nyári egyetem, magyarul, románul és adott esetben – előadótól függően – angolul, franciául, spanyolul zajlik – mutatott rá a kulturális központ menedzsere. Mint kiemelte, az évtized alatt számos együttműködést is jegyeztek, például azt az ösztöndíjas programot, amely a Románia Kormánya Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával közösen valósult meg, és amelynek keretében Románia területén élő, nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok juthattak ösztöndíjas képzéshez a csíkszeredai mesterkurzusokon. Remélik, az idei, elkövetkezőkben megjelenő kiíráson is sikerrel létrejön ez az együttműködés.

A diákok részéről egyre nagyobb az érdeklődés: míg az első évben közel harmincan, a legutóbbi nyári egyetemen már több mint hetvenen vettek részt. A kínálat is duplájára nőtt: míg 2008-ban hat, 2016-ra tizenkét mesterkurzust indítottak. Mivel minden mesterkurzuson főleg egyéni foglalkozások vannak, ezért korlátozott a résztvevők száma, és idéntől bevezették az eltérő költségvonzattal járó aktív és passzív hallgatói státust: a jelentkezők eldönthetik, hogy csak megfigyelő résztvevőként vesznek részt, vagy egyéni hangszeres gyakorlást is igényelnek.

– A tizedik nyári egyetemet szeretnénk méltóképpen megünnepelni: a fesztiválon is részt vesznek az egyetem diákjai, ez is egy bejáratott különlegesség, hogy egymással kapcsolatban áll a két rendezvény: a fesztivál koncertjei előtt is fellépnek a diákok, utcazenélni is szoktak, a kurzuszáró koncert pedig, amelyen bemutatkoznak a diákok, és megmutatják, hogy mit tanultak, a fesztivál hivatalos programjának a része – összegzett Ferencz Angéla.

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium gyönyörű épülete tehát idén is várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó, 10 évet betöltött hallgatókat. E tanintézménnyel, valamint a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolával folytatott erős stratégiai partnerség pedig nagyon fontos, és nagyon erős biztonságot ad a nyári egyetem lebonyolításában, mind a teremhasználat, mind a hangszerek biztosítása tekintetében – hangsúlyozta a menedzser.

A kezdeményezők a tehetségek kibontakoztatását tartják szem előtt, és a tanítványok szakmai pályáját is követik: számon tartják, ki milyen külföldi ösztöndíj-lehetőséget kap a csíkszeredai képzéseknek köszönhetően, és hogyan sikerül régizenei projektekhez, együttesekhez csatlakozniuk – tette hozzá.

 

Ahol „Bach is másként szól”

A régizenét a XX. század elején „fedezték fel”: zenetörténeti érdekesség, hogy a történelem folyamán addig soha nem játszottak régizenét (kevés kivétellel), a korabeli közönség azért ment koncertre, hogy új művet halljon – emelte ki az idei képzés ismertetőjének bevezetőjeként dr. Filip Ignác Csaba.

Mint rámutatott, a két világháború között, majd a második világháború után kezdett ez a stílus divattá válni: elővették a korabeli hangszereket, kezdték „újraépíteni” a korabeli leírások alapján, és kiderült, hogy elég nagy a különbség eleve aközött is, ahogyan a zenét akkoriban értették, illetve ma értjük.

A csíkszeredai fesztivál és a képzés is a korabeli igény elve mentén szerveződik – például a fesztivál törzsközönsége is évről évre megtapasztalja a rendezvény teljes időtartamában, hogy hogyan hangozhattak a historikus hangszerek hangosítás nélkül.

Filip Ignác kiemelte: Romániában a régizene-mozgalom Marosvásárhelyen, Brassóban, Kolozsváron és Bukarestben jelent meg először, Csíkszeredában pedig az 1970-es években a Kájoni, majd a későbbi Barozda együttessel. A Mikó-várban már 1979-ben volt egy régizenekoncert, majd 1980-ban megtartották az első Régizene Fesztivált is.

A művészeti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában nem szerepel a zenei középiskolák oktatási programjában a középkor és a reneszánsz zene előadása. S míg iskolák nyíltak Európa-szerte, ahol régizenét oktatnak – például a bázeli Schola Cantorumon kizárólag régizene-oktatás folyik –, Romániában mindmáig nemcsak hogy nincs különálló régizene-egyetem, de külön szakként sem lehet választani. Ezt tanúsította a jubileumi képzést beharangozó sajtótájékoztatón jelen lévő Vizi Norbert XII. osztályos csíkszeredai zeneszakos hallgató is, jelezve, hogy rendszeresen vesz részt a nyári egyetemen, ahol „Bach is teljesen másként szól”.

 

Ajánlat 2017-re: abszolút nóvum – népszerű különlegességek

A fiatal és pályakezdő zenészeknek idén is neves előadóművészek és tanárok tartanak mesterkurzusokat Csíkszeredában. A régi korok zenéjét és a korhű, historikus előadásmódot ismertető mesterkurzusok is részben a fesztivál 2017-es fő témájához, az 500 éves reformáció emlékévhez illeszkedve az egyházi megújulással járó zenei hatásokkal is hivatottak foglalkozni.

Abszolút nóvum idén a mesterkurzusok sorában a tanárok és a diákok javaslatára meghirdetett kóruséneklés mesterkurzus. Vezetője Ványolós András énektanár és kórusvezető, aki a fesztivál visszatérő fellépője, ugyanakkor „a térség talán egyik legaktívabb és műfaji szempontból a legszínesebb kórusvezetőjének számít” – fogalmazta meg Fazakas Gabriella, aki a HMKK munkatársaként több éve programvezetője a régizenei egyetemnek és a fesztiválnak.

– Talán ebben az évben a legidőszerűbb e kurzus bevezetése, ugyanis az egyházi megújulásnak az egyik alappillére volt a kóruséneklés, de azon belül is az anyanyelven való éneklés – tette hozzá.

A különböző egyéni kurzusok mellett a nyári egyetem valamennyi hallgatója részt vehet a reneszánsz együttes foglalkozáson (kezdő és haladó hangszeres vagy énekes), valamint közös reggeli tánckurzuson.

 

Választható képzések:

ÚJ! Kórus – Ványolós András (Csíkszereda)

INGYENES! Régizene előadására alkalmazott zenekritika-kurzus – Şorban Elena Maria (Kolozsvár)

Reneszánsz együttes mesterkurzus (főtárgy) – Csörsz Rumen István (Budapest)

Furulya és fuvola – Széplaki Zoltán (Budapest)

Barokk hegedű – Vitárius Piroska (Budapest)

Ének – Palócz Réka (Budapest)

Ének – Kiss Noémi (Budapest), csembaló – Fülöp Mária (Bázel)

Lant és gitár – Kónya István (Budapest)

Viola da gamba és violone – Csata István (Kolozsvár)

Ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés – Kasza Roland (Budapest)

Reneszánsz és barokk táncok (min. 6 résztvevővel indul) – Szabó Anikó (Kolozsvár)

A nyári egyetem mesterkurzusainak, oktatóinak bemutatása a fesztivál honlapjáról érhető el: www.regizene.ro

 

Szakmai előadások – közönségre nyitottan

A nyári egyetem alatt az oktatáson kívül idén is lesznek szakmai előadások. Fodor Csaba magyarországi előadóművész Internetes források és digitális eszközök a régizene szolgálatában címmel tart előadást, Sam Chapman svájci lantművész az Alexander-technikát ismerteti meg a hallgatósággal. A romániai előadók közül a lamentációk műfaját Szabó András csíkszeredai zenetanár, a reformáció zenéjét Péter Éva kolozsvári egyetemi előadótanár ecseteli majd. A szakmai előadásokra nem szükséges előzetes bejelentkezés.

 

Jelentkezési határidő a Régizenei Nyári Egyetemre: 2017. június 12., hétfő éjfél (24:00 UTC+2).

A képzés díját érintő részletek megtalálhatóak a www.regizene.ro honlapon. Kiegészítő információkért, kérjük, írjanak a nyariegyetem@regizene.ro e-mail címre, vagy keressék a szervezőket az alábbi telefonszámokon: +40-266-372044 (vezetékes), +40-0746-244235 (mobil), illetve Csíkszeredában személyesen, a Temesvári sugárút 4. szám alatt.

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük