Főoldal / Elemző / Városok és cégek

Városok és cégek

Hány cég van egy városban? Hány személyt foglalkoztatnak a cégek, hoztak-e létre új munkahelyeket? Igaz-e, hogy Székelyudvarhelyen nagyobb a vállalkozói kedv, mint más megyében? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre próbálunk lentebb választ keresni. Az elmúlt három évre (2011, 2012 és 2013) visszamenőleg számba vesszük a cégadatokat, azon cégek esetében (korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok), akik legalább 1 lej forgalmat megvalósítottak a három év valamelyikében, és éves mérleget tettek le a megyei pénzügynél.

 

A Hargita megyei városokban működő cégek száma 2013-ban 4 219 volt, 2011-hez viszonyítva számuk 82-vel csökkent. Ezen cégek árbevétele 2013-ban 4 732 millió lej volt, 7 százalékkal nagyobb 2011-hez viszonyítva, amikor 4 409 millió lej árbevételt könyveltek el. A helyzet első látásra tisztességes növekedést mutat, viszont valójában torz, mert ez a növekedés kizárólag egy székelyudvarhelyi földgáz-kereskedelemmel foglalkozó cég forgalmi növekedésének tudható be (a szóban forgó cég árbevételének alakulása: 2011 – 21 millió lej, 2012 – 24 millió lej, 2013 – 522 millió lej). A reálisabb helyzet áttekintése érdekében ezen cég adatait kivéve, a városokban bejegyzett cégek forgalma a következőképpen alakult: 2011-ben 4 388 millió lej, 2012-ben 4 098 millió lej, 2013-ban 4 209 millió lej. Látható, hogy 2011-hez képest a forgalom lényegében csökkent, 2012-ben 6,6 százalékkal, 2013-ban pedig 4,1 százalékkal.

Sajnos nemcsak az árbevétel csökkent a vizsgált cégek esetében, hanem a foglalkoztatott munkaerő száma is, a kilenc városban összesen 2 190 fővel, 2011–2013 periódusában. 2011-ben 31 638 személy dolgozott ezen cégeknél, 2012-ben történt a legnagyobb mértékű munkahely-megszüntetés, összesen 1928 fővel volt kevesebb a foglalkoztatottak száma, és 2013-ban további 262 munkahely szűnt meg.

cegtabl1

A városokban működő cégek több mint egyharmada veszteséggel zárta az elmúlt három évet, valamelyest pozitívabb, hogy a veszteséges cégek a teljes árbevétel 14 százalékát adják (681 millió lej), és arányuk is elfogadható, 14 százalék körül van (98 millió lej).

 

Melyik városban termelnek a legtöbbet?

A megvalósított árbevétel alapján egyértelmű lenne kijelenteni, hogy Székelyudvarhely vezeti ezt a ranglistát, viszont ez nem pont így van. Amennyiben ismét figyelmen kívül hagyjuk a fentebb említett földgázforgalmazó céget (amely két embert foglalkoztat, ebből lehet következtetni, hogy ez a cég csupán az anyacég romániai üzleti képviselője, a tényleges tevékenységet az anyacég végzi), és az így kialakult árbevételt elosztjuk a foglalkoztatott személyek számával, az első helyen Szentegyháza áll, ahol az egy foglalkoztatott személyre eső árbevétel 174 ezer lej. A második helyet Balánbánya foglalja el 163 ezer lejjel, s Székelyudvarhely csupán a harmadik, 161 ezer lejjel.

cegtabl2

Egy kicsit sarkítva elmondhatjuk, hogy ha a tényleges eredményt nézzük arról, hogy mennyi nyereséget, illetve veszteséget könyveltek el a cégek, és ezt viszonyítjuk a foglalkoztatott személyek számához, akkor azt látjuk, hogy három városban az alkalmazottak veszteséget termelnek.

cegtabl3

Az adatokat tekintve, (további városonkénti adatok letölthetőek itt), a vizsgált három év egy viszonylag stagnáló gazdasági életre utal. Egyrészt csökkenő árbevételről beszélünk, de csökkent a munkahelyek száma, és csökkenő tendenciát mutat a cégek által termelt nyereség, miközben a veszteség aránya számottevően nem változik. Hangsúlyosabb negatív változások Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Balánbányán tapasztalhatóak. Tusnádfürdő és Borszék esetében pedig egy-egy borvíztöltödének az eredménye a meghatározó, ez egyfajta monoipari helyzetre utal. Ezen eredmények mindenképp gondolkodásra és cselekvésre kell késztessék a városvezetőket, jelentősebb figyelmet kell fordítani az üzleti élet fejlődésére, az üzleti infrastruktúra kiépítésére ahhoz, hogy újabb beruházások és munkahelyek jöjjenek létre.

Olvasta már ?

Vállalkozásból vállalat II.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük