Főoldal / Ehejt / Vocalcycle – személyre szabott biciklik Sepsiszentgyörgyön

Vocalcycle – személyre szabott biciklik Sepsiszentgyörgyön

Két bringafertőzött fiatal 2014-ben gondolt egyet, és merészet cselekedett. A garázsvállalkozásként induló, személyre szabott városi és országúti kerékpárokat készítő Vocalcycle műhely azóta nagyban hozzájárul az erdélyi kerékpárkultúra fejlesztéséhez. A pezsgő kulturális életéről híres Sepsiszentgyörgyön Molnár Hunor és Kerekes Attila (Sata) műhelyébe valóban érdemes betérni annak is, aki egy új kerékpárról fantáziál, és annak is, aki csupán régi kétkerekűje restaurálásában gondolkodik.

 

– Mikor kezdődött számotokra ez a biciklis szenvedély, és mi volt az, ami elvezetett titeket a Vocalcycle néven ismert bringaépítő projekthez?

Huni: Kiskoromban volt egy nyuszi alakú triciklim, amivel egyszer egy kisebb baleset is történt: megakadtam a küszöbben, és kitört a fogam. Valahogy így indult a kerekes pályafutásom, és végigkísért az életemen. A városban akkoriban dúlt a trialőrület, ez az a fajta kerékpározás, amikor akadályokon kell átszöktess biciklivel, de mégsem voltam vele mértéktelenül elégedett, mert hiányzott a sebesség. Akkor váltottam át egy másik kerékpáros extrémsportra, a dirt streetre, ami tulajdonképpen egy BMX-ből kiinduló műfaj.

Amikor dolgozni kezdtem, egyre kevesebb időm jutott ilyesmikre. Az egyetem alatt egy Bike Service elnevezésű helyen dolgoztam, és közben kisebb károkat is okoztam, úgyhogy úgy jöttem el onnan, hogy a főnök maga ajánlotta, a továbbiakban jobb lenne, ha saját felelősségre csinálnám ezt az egészet. Aztán sikerült is egy közös projektet kitalálnunk Satával, miután alaposan összedugtuk a fejünket. Végülis hosszú évek eredményeként született meg a Vocalcycle kerékpárprojekt.

Sata: Valójában Huni fejéből pattant ki a nagy ötlet, majd közös álmokat is kreáltunk, most pedig próbáljuk szép sorjában megvalósítani azokat.

vocalcycle2

– A személyre szabott biciklik készítésére a kisvárosban rajtatok kívül nincs is másik példa, a biciklis kultúra azonban egyre nagyobb teret hódít magának.

Sata: Ez az egész lényegében arról szól, hogy mindenki biciklizzen. Az már viszont másodlagos, hogy ki mivel biciklizik, de mi úgy gondoljuk, mégiscsak élvezetesebb, ha egyéni kerékpárod van, és az úgy működik, ahogyan annak működnie kell.

– Milyen korosztály tagjai kopognak be a leggyakrabban hozzátok, hogy Vocalcycle tervezésű és kivitelezésű kerékpárt rendeljenek? Akad olyan, aki teljes tudatossággal tér be hozzátok, és szegről végre tudja, mit szeretne?

Huni: Van, aki úgy jön ide, hogy egyáltalán nem tudja, mit akar, mással közösen kell kitalálnunk, hogy mire is van szüksége, de nemcsak nullából építünk Vocalcycle bringát, kerékpár-restaurálást is végzünk.

Sata: Vannak, akik úgy keresnek meg, hogy például kell egy chopperbiciklire egy ülés, és akkor az a feladat, hogy kerítsünk egy ilyen ülést. Olyan is akad, aki azzal az elképzeléssel érkezik hozzánk, hogy szeretné vocalcycle-esíteni a biciklijét. A csapatban ketten vagyunk, de hogy minden igénynek eleget tudjunk tenni, összedolgozunk asztalosokkal, hegesztőkkel, esztergályosokkal, bőrművesekkel, dizájnerekkel és fotósokkal is.

Ami a korosztályt illeti, most már a kisgyerekektől egészen az idősekig mindenkinek adhattunk ezt-azt. Klienseink nagy része természetesen a fiatal korosztályba (18-25 év) tartozik.

Cégeknek is készítettünk már kerékpárokat, többek között a Demmer’s Tea osztrák, teafüveket forgalmazó vállalatnak, de nemrég küldtünk el egy kerékpárt egy kolozsvári futárcégnek.

vocalcycle3

– Mit szólnak a megrendelők, amikor árat szabtok egy-egy biciklire?

Sata: Egy részük sokallja, másik részük pedig épp a drágább alkatrészekből és a jobb minőségből szeretne kerékpárt. Van, aki megengedheti magának a jobbat, van, aki nem, és persze nem mindegy, hogy rövid vagy hosszú távban gondolkodnak. Ha a kliens nem igazán akar befektetni a biciklijébe, akkor esetenként nem vállaljuk a munkát. Ha valamire rátesszük a logónkat, annak oka van.

Hunor: Városon belül egész jól megoszlik a klientúra, mert mások inkább szervizelést végeznek, és különféle termékeket forgalmaznak, többek között hegyikerékpárokat. Mi pedig inkább városi és országúti bicikliket készítünk, általában acélból. És nyilván tudjuk, hogy ez csak egy szelet az egész biciklis történetből.

vocalcycle4

Olvasta már ?

Új energiákat hazahozni, nem a hírt, hogy odakint milyen jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük